torsdag 23 augusti 2018

Mångfald eller enfald

Demokrati
Är det bra eller dåligt med många partier? Är det bättre för invånarna om vi skulle ha det som i USA eller i Storbritannien där de i huvudsak har ett tvåpartisystem? Ett tvåpartisystem som självklart innehåller väldigt många falanger av oliktänkande men som ändå har en övergripande enighet om inriktningen. Det finns till exempel de som anser att Alliansens partier lika gärna skulle kunna bilda ett nytt gemensamt parti. Vad tycker du? Personligen tycker jag att det är demokratiskt mycket bättre med ett demokratiskt system liknande det vi har i Sverige. Jag tror att ett av skälen till att vi har ett högt valdeltagande, jämfört med många andra länder, är tack vare mångfalden av partier med mer eller mindre särskiljande politik. Samtidigt kan jag hålla med Gunnar Wetterberg om att det är olyckligt om vi bara har ett myller av småpartier. Det leder sannolikt inte till något positivt ur demokratiskt perspektiv. Det skulle till exempel leda till allt för mycket kompromisser vilket gör att en större andel väljare än idag skulle känna sig demokratiskt svikna när inte partier i regeringsställning levererar på sina löften.


https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/sverige-behover-partier-stora-nog-att-ta-ansvar/

Vet du vilket politiskt område som kommunpolitiker bestämmer mest inom? Det är inom det som kallas stadsbyggnadspolitik. Det vill säga var och hur det byggs i en kommun. I övrigt är nästan all kommunal verksamhet väldigt styrd av EU-direktiv och svenska lagar. Inom de områden som är styrda av EU-direktiv och svenska lagar avgörs kommuners framgångar av hur dugliga kommunala politiker är på att få maximalt värde för varje satsad skattekrona. Ledarskapskunnande har med andra ord stor betydelse för om en kommun klarar sina uppdrag inom till exempel skola, äldreomsorg och socialtjänst på ett kvalitativt och ekonomiskt klokt sätt. Eftersom det är på detta sätt är ett hett tipps att de klokaste du kan göra är att rösta på ett parti som har den stadsbyggnadspolitik du anser vara mest attraktiv för Uppsala. Vilka ska du kryssa? Det är klokt att kryssa människor som har ledarerfarenhet och ekonomiskt kunnande. Du bestämmer. Oavsett vilket parti eller vilken person du gillar bäst hoppas jag att du röstar!
http://unt.se/asikt/debatt/mer-kris-i-tat-stad-5056610.aspx
Dagens kalkon
Morgan Johansson och andra ministrar som inte förstår att det är värdefullt att så tydligt som möjligt se om det finns mönster som gör att vi bättre kan bekämpa stora problem. Ett stort problem är självklart män som tar sig egen rätt över andra människors kroppar. Hur kan det vara svårt att inse att det är bättre att använda 1 miljon i förebyggande åtgärder mer riktat, än att smeta ut det på alla Sveriges män, om det visar sig att det finns tydliga mönster kopplat till sexualbrott? Jag är också övertygad om att de flesta svenskar klarar av två tankar samtidigt. Bara för att säg 1% vita medelåldersmän är rasister så är inte övriga 99% rasister. Men om det visar sig att dessa 1% i huvudsak bor på Söder i Stockholm är det bäst att jobba med förebyggande insatser där istället för på de 99% fördelade runt om i landet. Bra att grävande journalistik visar hur viktig den är! Nu helt plötsligt tycker Johansson att det är viktigt att genomföra en studie om kulturell bakgrund också kan ha en påverkan på benägenhet att begå sexualbrott. Frågar du mig så är det självklart och särskilt i kombination med socioekonomiska och drogrelaterade samband. Jag delar Staffan Danielssons syn att mörkandet av liknande statistik spär på rasism istället för att tvärt om.
https://www.svtplay.se/video/19022330/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-sasong-19-domda-for-valdtakt

Dagens stjärna
Åsa Hanna. En mycket duktig rådman som lägger många timmar per vecka på att rätt ska skipas inom våra lagars ramar. Jag anser att det är hög tid även för Sverige att ha en Författningsdomstol.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar