Digital höjdpunkt
Börjar vi närma oss klimax kopplat till sociala mediers genomslag i våra liv? Det tror jag inte. Samtidigt tror jag att vi nu ordentligt börjar få motkrafter mot några få enormt starka företag som tjänar massor på att sälja kunskap om dig och mig och genom att rikta "het" reklam till just dig och mig när vi är intresserade av just produkterna X och Y samt tjänsten Z. Google presenterade återigen ett löjligt bra resultat som talar sitt eget språk om hur mäktiga de är i väst världen. Facebook kraschade nyligen på börsen och på två dagar försvann värden som motsvarar stora delar av alla bolag på NASDAQ Stockholm...... Helt galet! Och i dagarna blev Apple alla tiders högst värderade bolag. Och i väst världen fortsätter Amazon sin E-handelsframfart som kraftigt stöper om handelssektorn. Inom den digitala världen råder "the Winner takes it all"-logik idag. Har monopol någonsin varit bra för de allra flesta? Aldrig. Jag förundras över att lagstiftarna runt om i länder utanför USA (även de borde vilja motverka detta) inte försöker ta ett mer positivt förhållningssätt till denna farliga utveckling. Grattis till dem och deras aktieägare men demokratiska församlingar har ett ansvar att se till helheter och denna verklighet är inte sund.
https://variety.com/2018/digital/news/facebook-stock-crash-explained-1202887305/
För att förstå hur enormt mäktiga bolag som Apple, Google, Facebook och Amazon blivit kan vi nu ta del av nyheten att Apple är det högst värderade bolaget genom alla tider. Imponerande men jag gillar inte den enorma maktkoncentration detta representerar. Och jag gillar inte den extrema övervakning dessa fyra företag har över varje enskild användare. När dessa företags data samlat analyserar dig och mig vet de mer om oss än vad vi möjligen själva vill veta. GDPR är ett försök att försöka skydda oss enskilda människor lite bättre mot detta övergrepp på vår integritet. Det räcker inte. Deras extremt dominanta marknadsställning måste balanseras med mer sund konkurrens. Integritetsproblematiken har blivit en digital härdsmälta som vi måste åtgärda betydligt bättre än hittills.
https://markets.businessinsider.com/news/stocks/apple-stock-price-trillion-dollar-market-cap-us-company-2018-8-1027427055
https://www.google.se/amp/s/www.cnbc.com/amp/2018/03/27/facebook-knows-a-lot-about-me.html
Dagens kalkon
Oldoz Javidis. Det finns gott om personer jag anser olämpliga att sitta i Sveriges riksdag och delta i lagstiftningsarbete. Vissa är mer olämpliga än andra. Även om det är väldigt få personer som står på en riksdagslista som i praktiken har en chans att bli riksdagsledamot borde ansvarsfulla partier ha egna regler som i vart fall rensar bort de mest olämpliga. Fi klarar tveklöst inte av att hålla rimligt rent på sin lista.
https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/svenskar-vet-inte-vad-en-syndabock-ar/
Dagens stjärna
Sofie Löwenmark. Självklart ska de som kan utvisas utvisas om de begått grova brott. Det egna ansvaret är stort. Om man själv fattat beslut om att mörda, eller allvarligt skada, en annan människa har man förbrukat sin rätt till skydd. Det är oacceptabelt att svenska myndigheter utvisar invandrare som kämpar och gör rätt för sig som hederliga samhällsmedborgare för småfel. Självklart måste lagstiftaren ge utrymme för lite sunt förnuft kopplade till gränsdragningsproblematik. ”Sverige, som kontinuerligt tvångsutvisar hederliga människor på grund av bagatellartade missar från arbetsgivare, måste helt enkelt bli bättre på att utvisa grova våldsbrottslingar.”
https://www.expressen.se/ledare/sofie-lowenmark/sverige-maste-utvisa-fler-valdsbrottslingar/
lördag 4 augusti 2018
Digital härdsmälta
Etiketter:
Apple,
Facebook,
google,
gränsdragningsproblem,
konkurrens,
krasch,
makt,
mord,
motkrafter,
reklam,
utvisning,
värdering
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar