lördag 18 augusti 2018

Krama din lokalpolitiker

”Den som är fri från skuld får kasta den första stenen”
Jag är full av beundran för de fritidspolitiker som tar sina uppdrag på allvar. ”På allvar” innebär i min värld att läsa på ärendehandlingar, förankrar ställningstaganden med relevanta kollegor och aktivt deltar på de möten de förväntas delta på. Jag tycker att även du ska vara tacksam över alla dessa människors insatser. Det är alla våra fritidspolitiker som bär upp den svenska demokratin.

En kommunfullmäktigeledamot förväntas ingå i en nämnd. Varje nämnd har minst två möten per månad. Därutöver har varje parti ett förberedande kommunfullmäktigemöte. Ofta har också partipolitiska lag något möte per månad. På toppen av detta förväntas många dessutom delta på partiinterna aktiviteter. I verkligheten talar vi om stora mängder ärendeinformation och minst fyra möten per månad. Det är krävande. Långt ifrån alla förstår hur krävande det är och hoppar därför av när de inser det. Vissa sköter sina förtroendeuppdrag på ett underkänt sätt. Många gör på ett bra sätt så gott de kan.

Vi behöver fler som inser vad som krävs och som är beredda att lägga den tid som ett seriöst politiskt uppdrag innebär. Idag vill jag påstå att konkurrensen om viktiga uppdrag är för liten. De som ställer upp är demokratins hjältar! Demokratins kvalitet kan inte bli bättre än vad de som engagerar sig i den bidrar till. Patrik Kronqvist har rätt, krama dem istället för att förakta dem! Med vilken rätt föraktar vissa dem som ställer upp och som försöker bidra samtidigt som de själva inte bidrar alls?

Jag tolkar Kronqvist som att han som jag tycker att rikspolitikerna borde hålla sina klåfingriga händer borts från kommunerna och låta kommunerna bestämma mycket mer själva. Om vi vid en modernisering av det politiska systemet halverar antalet riksdagsledamöter eller avvecklar regioner kanske de kan ägna sig åt bättre saker. Lite förenklat kan man säga att vi lokalpolitiker har väldigt mycket makt i byggfrågor. I övrigt avgörs en kommuns framgångar mest av den politiska ledningens förmåga att effektivt läsa sina lagstadgade uppgifter. Ledarskapskompetens är med andra ord av stor praktisk betydelse i en kommun. När den förmågan haltar drabbas till exempel kommunens invånare av onödigt höga skatter. Det vill säga att du förlorar mer makt över dina intjänade pengar på grund av kommunens oförmåga att lösa sina uppdrag på ett smart och resurssnålt sätt utan att leverera med dålig kvalitet. När du väljer lokala politiker och partier är det viktigaste urvalskriterierna i en kommun bygg- och infrastrukturpolitiken och toppnamnens ledarskapsförmåga.

”Att vara lokalpolitiker är en utsatt position. De har sällan några pressekreterare som svarar i telefon, inga Säpovakter som kör dem hem efter sena nämndmöten. Den här mandatperioden slutade ett kommunalråd efter att nazister bränt upp bilen på garageuppfarten en natt när barnen låg och sov. Men att vara lokalpolitiker är tufft även till vardags. Efter svåra beslut - "ska vi lägga ned byskolan eller öka klasstorlekarna?" - måste de möta dem som drabbas på Ica, hockeyträningen eller föräldramötet. I bland tvingas de försvara partibeslut som de egentligen inte håller med om.”

”För varje år som går får de dessutom allt mindre att säga till om. Få rikspolitiker verkar lita på sina lokala kolleger. Från Stockholm fjärrstyr de med lagkrav och villkorade bidrag. Det inte så konstigt att lokalpolitikerna blir allt färre - och allt äldre.”
https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/krama-din-lokala-politiker/

Dagens kalkoner
De kompromisslösa och de som föraktar fritidspolitiker som i vart fall demokratiskt försöker bidra lite än inte alls i det demokratiska arbetet.

Men som historikern Jens Ljunggren visar i en av de mest fascinerande avhandlingar som skrivits om socialdemokratins historia fanns det från det parti som då skördade framgångar på förbittringen också ett löfte om att inte släppa aggressionerna lösa. ”Den uppskjutna vreden”, som Ljunggren kallar det för, bidrog till den långlivade kompromisskulturen, till viljan att kompromissa och nå samförstånd. Branting och Per Albin lovade att stävja och kanalisera folkets ilska, bara den gamla makten i gengäld tog sig för att lyssna.”
https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/i-detta-val-dor-iden-om-den-svenska-enigheten/

Dagens stjärna
Patrik Kronqvist. Ja, fundera över vilka alternativen är om vi inte har tillräckligt med fritidspolitiker. Inga fritidspolitiker alls? Hälften så många fritidspolitiker med dubblerade arvoden? Ännu sämre arvoden till invånare som ställer upp på att försöka få förskola, skola, omsorg, vård, byggande och övrig infrastruktur att fungera så bra som möjligt? I min bok är jag tydlig med att det politiska systemet behöver vitaliseras. Det är ingen kritik mot enskilda fritidspolitiker som gör så gott de kan inom ett system som behöver nutidsanpassas. Och systemet måste ändras så att heltidspolitiker får mer ”hands on” verklighetskänning. Idag ägnar de på tok för mycket av sin tid internt och då missar man att i tid uppfatta vad stora delar av folket tycker om det som politiker kan påverka mer än människor i allmänhet.
https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/krama-din-lokala-politiker/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar