tisdag 21 augusti 2018

Löften, löften och löften

Låt Poliser vara poliser!
Det är gott om löften i valrörelsen. Vissa partier tycks ha en oändlig kassa att ösa pengar ifrån i sin iver att ge löften om allt till alla. Ett av de viktigaste löftena, som dessutom skulle spara pengar och som skulle förstärka välfärdens kärnuppdrag, är att låta viktiga yrkesgrupper få ägna sin tid till 100% på sitt huvuduppdrag och inget annat. Inte minst gäller det våra poliser som gång efter gång berättar att de får ägna sig åt mycket som inte direkt är kopplat till förebyggande brottsinsatser och att gripa dem som begår brott. Frågan är om inte det är det viktigaste vallöftet som något parti kan ge, "låt poliser vara poliser, lärare vara lärare" och så vidare. Det är också viktigt att de som går yrkesutbildningar framförallt lär sig praktiska färdigheter. Allt för många arbetsgivare vittnar idag om att allt för många nya medarbetare saknar tillräckliga praktiska förberedelser för de viktiga yrken de ska utföra. Även en helt ny polis ska vara tillräckligt praktiskt utbildad för att snabbt kunna göra god samhällsnytta på ett tryggt och säkert sätt.

”Dessutom har akademiseringen lett till att utbildningarna blivit nästan krampaktigt teoretiska. När nykläckta sköterskor och lärare kommer ut i verkligheten är de sprängfyllda med teori och filosofi, men saknar ofta de konkreta färdigheter som krävs för att klara jobbet på vårdavdelningen eller i klassrummet. Om en högskoleutbildning för poliser blev verklighet skulle dess arkitekter förhoppningsvisa ha lärt sig av tidigare misstag. Men i grunden kan det ifrågasättas om det är en lång sammanhållen polisutbildning som Sverige behöver.”
https://www.expressen.se/ledare/poliser-ar-for-viktiga-for-att-lasas-in-pa-universitet/
Dagens kalkoner
Kriminella som använder grovt våld. Särskilt de som skjuter i sammanhang där "vanliga" människor riskerar att träffas.
https://24uppsala.se/misstankt-mordforsok-man-skjuten-med-flera-skott_5f47e3f5

Sverigedemokraterna. Det är viktigt att vara seriös när man presenterar sina partibudgetar. Det har stor betydelse när partier förhandlar om de budgetar som ska styra kommuner, regioner och staten.
Att partiets politik inte har utvecklats lika fort som opinionsstödet blev dock plågsamt tydligt när Svenska Dagbladet i helgen granskade SD:s löften och budget. Partiet har sagt att det behövs "tiotusentals" nya förvarsplatser för dem som ska utvisas. Men trots att 10 000 förvarsplatser kostar runt 13 miljarder kronor vid full beläggning, har SD inte avsatt några pengar alls. Tvärtom skär man i anslagen till Migrationsverket.”

”Det märks en tydlig frustration hos Jimmie Åkesson över att andra partier inte vill förhandla med SD. Men i stället för att gnälla borde han göra sin läxa och ta fram en politik som faktiskt går ihop.”
https://www.expressen.se/ledare/sd-vill-leda-landet-men-budgeten-gar-inte-ihop/
Dagens stjärna
Hamid Zafar. Det går inte att mesa sig fram mot framgångar. När allvarliga problem ska lösas måste man göra det med tydlighet och kraft. Det är helt oacceptabelt att många av våra barn och unga idag får en mycket bristfällig skolgång på grund av oförmåga att säkerställa en bra studiemiljö både för våra elever och våra lärare.
Men han medger att det krävdes en del "okonventionella lösningar" för att rädda Sjumilaskolan. Lärare fick bestämma sig för om de ville vara en del av det nya arbetssättet eller sluta, vilket drev ut facket på krigsstigen.”


”Fokus skulle ligga på ordning och reda. Inför varje lektion ställer eleverna numera upp sig på led för att sedan ta läraren i hand. Det finns regler kring hur man går in i och lämnar klassrummet. Mobiltelefoner är förbjudna.  Tidigare slarvades det till och med när det gällde polisanmälningar. Nu har det införts ett system för skriftliga varningar, avstängningar och omplaceringar liksom rutiner för att göra föräldrar ersättningsskyldiga om barnen förstör något. En elev som satte en sax i en soffa fick exempelvis en räkning på 9 000 kronor med sig hem. Det har fått skadegörelsen att minska kraftigt.”
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/lar-av-rektor-hamid-hur-man-raddar-en-skola-i-kaos-/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar