torsdag 16 augusti 2018

Köpkraft

Det är många vallöften nu
Valspurten är i full gång och det är fullt med vallöften som haglar. Det är inget fel med att partier erbjuder vallöften, även om inget parti får egen majoritet och därför kan hållas ansvarigt för att de också levererar det de gett löften om. Oavsett vilka partier som kan bilda en majoritet i en kommun eller i Sveriges riksdag måste kompromissa ihop politiken med de partier som mer eller mindre väljer att samarbeta. Även med vetskapen om att det är så är det självklart klokt att rösta på partier och personer som man ändå tycker företräder en politik som man bäst tror leder mot en bättre framtid. Samtidigt hoppas jag att de allra flesta väljare genomskådar partier som ger massor av löften som inte är finansierade "bara" för att locka röster. I till exempel gårdagens debatt besökt av många äldre väljare haglade ofinansierade löften. Det tycker jag är oseriöst.

Den kanske viktigaste indikatorn för ett samhälles positiva utveckling är hur befolkningens köpkraft utvecklas. När en krona ger mer istället för mindre har det självklart stor betydelse både för dig som enskild individ och samhället i stort. Köpkraften signalerar tydligt om ett lands ekonomi i grunden är välskött eller inte. I verklighetens Sverige minskar svenskarnas köpkraft när vår valuta försvagas. Den svenska kronans utveckling är en sorglig berättelse. Kronans utveckling vittnar tydligt om hur svenskarnas köpkraft kraftigt försvagats i förhållande till människor i de allra flesta andra länder som vi svenskar konkurrerar med. Om du bryr dig om att leva i samhälle där köpkraften ökar istället för minskar gör det stor skillnad vilket parti du väljer att lägga din röst på. Grön tillväxtpolitik skapar förutsättningar för att vår framtid ska bli både ekonomiskt framgångsrik samtidigt som vi kan ta ett stort ansvar för en framtid där offensiva miljö- och klimatförbättringar är möjliga. En destruktiv politik spolar bort stora viktiga köpkraftsmöjligheter. Gå inte på budskap om att vår gemensamma ekonomi är välskött!
https://www.synonymer.se/sv-syn/k%c3%b6pkraft
https://www.ekolex.se/definition/kopkraft
https://www.skattebetalarna.se/nyheter/pensionarernas-kopkraft-halkar-efter
https://www.svd.se/kallor-samarbetet-mellan-s-och-mp-har-upphort

Dagens kalkoner
Den förda politiken av S och MP samt Riksbankens farliga räntepolitik som kraftigt försvagat kronan. En allt svagare krona är inget annat än ett tydligt kvitto på en misskött nationell ekonomi. En förstärkning av den svaga svenska riksdagen kommer att ställa till det ännu mer för oss svenskar. Med en krona som tappar kraft liknande i länder som Pakistan, Tunisien, Sydafrika och Ryssland kan man bara konstatera UNDERKÄNT. Svensk internationell köpkraft sänks i en rasande fart. Det påverkar oss alla väldigt mycket.
http://valutahandel.me/veckans-analys/faktorer-som-avgor-valutavarde/
https://www.di.se/nyheter/storbanken-valet-hotar-sanka-kronan/?utm_medium=ettanettan_puff&utm_source=expressen&utm_campaign=trafikmotor_di
https://www.fplus.se/lista-valutorna-som-presterar-samst-kronan-i-botten/a/zLjzab

Den försvagade svenska köpkraften är ett problem som alla svenskar som bryr sig borde ta på största allvar.
https://www.svd.se/topplista-landerna-med-bnp-med-bast-kopkraft-for-invanarna

Stefan Löfvén. Han är en så dålig debattör att han desperat försöker använda härskartekniker som knappast är till hans partis fördel.
https://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/inte-sarskilt-lyckat-i-partiledardebatten-av-stefan-lofven/

Dagens stjärna
Ann-Charlotte Marteus. Vi lever i en ny tid. En tid där allt vi gör i det offentliga lever vidare, det är nästan alltid spårbart. Det är bra. Hoppas väljarna genomskådar övertramp som definitivt kan klassas som "falsk marknadsföring".
https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/internet-glommer-aldrig-en-mardrom-for-politikerna/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar