söndag 26 augusti 2018

Lär av de bästa

Socialdemokraternas skrämselpropaganda fungerar inte
"Något har gått sönder" var Socialdemokraternas huvudbudskap i förra valet 2014, då de inte vann valet. Sedan dess har väldigt mycket gått sönder. Nu upprepar Socialdemokrater som papegojor "vi satsar på välfärden istället för skattesänkningar för de rika". En stor del av svenskarna går inte på denna ologiska kommunikation. Det finns i ett högskatteland som Sverige inget som talar för att ännu högre skatt ger en starkare samhällsekonomi. En av de viktigaste lärdomarna under Alliansens 8 år vid makten var just det, lägre skatt leder till högre offentliga skatteintäkter i alla dess former. Lafferkurvan talar sitt tydliga språk! Mer skatt är inte lösningen när man redan har högt skattetryck i ett samhälle.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/analys-inga-svar-om-vaxande-koer
https://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/totalt-sett-ett-bakslag-for-stefan-lofven/
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/skattenej-och-regeringsduck-sa-var-partiledarutfragningen-av-stefan-lofven
https://timbro.se/tag/lafferkurvan/

Jämförelser, jämförelser och jämförelser. Hur svårt kan det vara att inse att det bästa sättet att värdera konkurrenskraft, generellt välstånd och kvalitet är genom att jämföra sig mot andra. Särskilt intressant att jämföra sig med de bästa. Och särskilt viktigt att bestämma vad man ska mäta för att förstå om till exempel Uppsala utvecklas bättre eller sämre för Uppsalaborna. Mätetal som iskallt talar sitt logiska budskap och som inga känslor i världen kan bortförklara. En försämring är en försämring och har uppstått av några skäl som företagare, politiker och tjänstemän kan påverka. En förbättring är en förbättring och även den har uppstått av skäl som företagare, politiker och tjänstemän kan påverka.
https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/25169/1/gupea_2077_25169_1.pdf
https://skl.se/download/18.18efb8dc15a60e54b23d7e8f/1488470335663/Detta%20är%20benchmarking.pdf
https://www.canea.se/management/benchmarking
https://www.e-conomic.se/bokforingsprogram/ordlista/finansiell-benchmarking

Anna Dahlberg har tappat sin tro på Alliansen kopplad till Sveriges riksdag. Visst kan jag hålla med om att Alliansen inte lyckas lösa ut mycket viktiga frågor men att Socialdemokrater och Moderater redan 10/9 ska bilda en egen minoritetsregering är att ta i. Dahlbergs önsketänkande ger sannolikt den 10/9 2018 inte mer än 45%. Nej, något M och S strukturellt samarbete blir aldrig verklighet förrän möjligen när Sverige är djupt nere i nästa lågkonjunktur. Eftersom migrations- och integrationsfrågorna har central betydelse blir det första regeringsförsöket därför en M- eller S-regering. 2006-2014 hade Alliansen ett stort samordningskansli. En skicklig minoritetsregering med ett stort samordningskansli kan förhoppningsvis kryssa Sverige mot de reformer som är nödvändiga. I vart fall nödvändiga om svenskt generellt välstånd ska försvaras. Om svensk konkurrenskraft är viktig.... måste Sverige reformeras.
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/alliansen-2018-ar-ett-projekt-som-aldrig-lyfter/
Dagens kalkon
De som inte förstått att Kina redan är en supermakt ur alla perspektiv. Oavsett vad du tycker om det är det ett faktum. Om du läser min bok ”En stund på jorden” får du lite kunskap och perspektiv på kinesisk kultur och deras kraft. För ett litet land som Sverige är en bra relation med kineser av stort positivt framtidsvärde. Min övertygelse är att Trumps agerande bara stärker den ”drake” som åter flyger runt jorden.
http://www.gp.se/ledare/sandklef-sverige-måste-bevaka-teknikutvecklingen-i-kina-1.7837307

Dagens stjärna
Anna Dahlberg. Hennes hyllning av Hamid Zafar är värd att upprepa. Eldsjälen Anders Carlberg gjorde stor positiv nytta när han fick nog av trams för att försöka hjälpa särskilt pojkar och unga män att ta klokare vägar i livet. En del av hans viktiga pedagogik var att vara mycket tydlig och även tuff ibland för att nå igenom med sina budskap till "tuffa" som annars inte hör vad du säger.
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/lar-av-rektor-hamid-hur-man-raddar-en-skola-i-kaos-/
https://fryshuset.se/anders-carlberg-minnesfond/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar