lördag 25 augusti 2018

Fulspel och hyckleri

Många bluffar är det
Det finns gott om lågvattenmärken i den politiska röstfiskerikampen. Ett av de värsta tycker jag är när partier och partiers företrädare rakt upp och ner bluffar för väljarna för att försöka vinna röster. Seriösa journalister borde i valtider göra hemläxan och syna dessa bluffar. Det är mycket frustrerande att uppleva att partier i valrörelsens slut slänger ur sig politiska ställningstaganden som de inte på något sätt under de senaste fyra åren backat upp med faktiska ställningstaganden inom till exempel en kommuns löpande politiska hantverk. Låt oss ta några exempel som journalister kan syna. Om södra staden i Uppsala ska bebyggas med 23.000 fler bostäder eller 33.000. Om Seminarieparken ska fredas och utvecklas eller inte. Om Eriksberg ska byggas ut jättemycket och tätt eller utvecklas mer varsamt. Om ett parti motionerat om förstärkningar på landsbygden. Om ett parti avsatt pengar eller inte för ordentliga investeringar även på landsbygden. Om ett parti konsekvent motiverat sitt motstånd mot civilflyg på Ärna och så vidare. Jag tror att många väljare klarar av att avslöja bluffar. Samtidigt borde medier med objektiva ambitioner hjälpa till att sprida rättvist ljus om hur partier agerar i nämnder, styrelser och i kommunfullmäktige.
https://www.expressen.se/ledare/syna-anderssons-tomma-skattebluff/

Rörigt är det. Den tidigare skickliga maktspelaren Persson har sannolikt rätt, vi går mot mycket röriga tider. Det finns ett talesätt som lyder ”vi får de ledare vi förtjänar”, vilken kvalitet på ledare vill du ha? Tar du dig tiden att granska de kandidater du kan tänka dig? Har de den erfarenhet som nu krävs? Vilka kunskaper har de för att kunna tjäna dig, mig och många andra bra? Hur kan man tro att oerfarna och okunniga personer ska kunna göra ett bra jobb i en väldigt komplex värld? Suck! Jag tror på dig! Rösta klokt! När alternativen är dåliga, välj det minst dåliga! Lögner och känslor bär inte på framgångsvägar. Kunskap, erfarenhet och ledarförmåga kan leda oss mer rätt än fel.
https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/m-har-tappat-nastan-var-fjarde-valjare-/

Dagens kalkoner
Magdalena Andersson, Sveriges regering och alla som lurar oss att tro att Sverige utvecklas väl. Svensk ekonomi per person utvecklas jättedåligt jämfört med väldigt många av världens topp 100 ekonomier. ”Looki, looki” brukar illusionisten Joe Labero, illusionist, säga under sina shower när han lurar oss att se en verklighet som inte finns. Looki, looki! Svensk ekonomi kommer i raketfart försämras när den kraftiga globala tillväxten saktar in. När ett land med så stora exportintressen som Sverige presterar så dåligt som i en tid som nu borde varningsklockorna dåna. Är Sverige kass? Absolut inte, läs min bok! Men helt klart är att reformförmågan som krävs är obefintlig. Av många skäl. Trist för oss svenskar.
https://www.imf.org/en/Publications/WEO/Issues/2018/07/02/world-economic-outlook-update-july-2018

Isabella Lövin. Jag saknar I. Kamprad! Han hade kunnat lära Miljöpartisterna att det går att åka turistklass även inom näringslivet och även om man är miljardär. Tänk att det är så svårt att ha stor respekt för hur man använder andras pengar, skattebetalarnas pengar. Jag hoppas att någon följer upp hur hennes hotellnätter ser ut i samband med hennes ”nödvändiga” mycket dyra flygresor.
https://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/hon-hojer-priset-for-valjare-glassar-sjalv-i-business-class/

Dagens stjärna
Alice Teodorescu. Du som läst min bok ”En stund på jorden”  förstår att kulturell bakgrund har stor betydelse och behöver tas på större allvar i vårt samhällsbygge. Och ingen av oss människor har valt i vilken kulturell miljö vi vuxit upp.

”Dessvärre påminner oviljan att se den kulturella aspekten av hedersvåldet om oviljan att undersöka om samma aspekt kan vara relevant för de grova sexualbrotten.”

Människor födda i utlandet är inte predestinerade att begå brott, den stora majoriteten i en viss etnisk grupp begår som bekant inga brott över huvud taget. Det är viktigt att komma ifrån mytbildningen om att ”invandrare” i största allmänhet skulle vara mer brottsbenägna än andra. Däremot har kulturella skillnader i form av synen på kvinnans sexualitet, hennes roll i samhället och kvinnans och mannens inbördes roller, stor betydelse.”

När man talar om integration är det just förståelse för dessa skillnader, och hur de kan överbryggas, som behöver diskuteras och hanteras i större omfattning.”
http://www.gp.se/ledare/teodorescu-fakta-om-bakgrund-relevant-för-brottsbekämpning-1.7843228



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar