onsdag 29 augusti 2018

Är en god och uthålligt stark ekonomi viktigt

Verkligheten
Som jag tjatat om att försöka få in den ekonomiska politiken in i valrörelsen. Ekonomi brukar vara en av de stora frågorna för väljarna. Det är den inte år 2018. Samtidigt är det sannolikt den absolut viktigaste valfrågan eftersom den påverkar alla politiska områden och samhällets alla delar att klara sina uppdrag med rimlig kvalitet. Det är lätt att tro att inget parti vill ta i frågan eftersom den inte får den uppmärksamhet den förtjänar. Svensk ekonomi har stora utmaningar och det borde rimligen alla partier och dess främsta företrädare inse. Läs gärna bifogad debattartikel som ger en kortfattad och bra beskrivning av att det inte är så ljust som vissa försöker beskriva läget. Du tror väl inte att vi kommer att få snabba lösningar på de stora kvalitetsproblem som välfärdens kärna idag brottas med om vi inte har en god och långsiktigt stark ekonomi? Och du tror väl inte att vårt viktiga miljö- och klimatförbättringsarbete kommer att få tillräckliga resurser om vi inte har en god långsiktig ekonomi?

"Högkonjunkturen och den rekordsnabba befolkningsökningen döljer att det finns underliggande problem att ta tag i. På en rak fråga i Kvartals expertpanel nyligen om det går bra för Sverige svarade John Hassler "nej". Skälet är den historiskt låga tillväxten under senare år räknat per person. Även under åren framöver väntas svensk ekonomi prestera sämre än EU-snittet.
Ett annat svaghetstecken är att produktiviteten utvecklas dåligt."

"Även när det gäller jobben är verkligheten full av grå nyanser. Visserligen har Sverige just nu den högsta sysselsättningsgraden som har uppmätts i ett EU-land under 2000-talet, vilket är ett styrkebesked. Men topplaceringen är i sig inget nytt, utan en effekt av den svenska tvåförsörjarmodellen där både män och kvinnor förvärvsarbetar. Utan den skulle välfärdsstaten inte vara möjlig. När det gäller arbetslösheten har Sverige däremot halkat ner till 17:e plats bland EU:s länder. Sverige är så långt från regeringens mål om EU:s lägsta arbetslöshet att Stefan Löfven helst verkar vilja glömma sitt vallöfte."
https://www.expressen.se/ledare/svensk-ekonomi-gar-inte-alls-som-taget/

Dagens kalkon
Socialdemokraterna. Häpnadsväckande! Några dagar innan valet släpper S detta oansvariga valfläsk! I en tid då vi har arbetskraftsbrist och mycket dålig BNP-tillväxt per person. Jag tror inte svenskarna är dumma! Jag hoppas att detta oansvariga beteende slår tillbaka med tappat väljarstöd. De måste tro att svenskarna är dumma. Och innan man föreslår något liknande borde vi klara av att ge våra sköraste invånare rimligt stöd. LSS-debatten visar tydligt att det stödet idag brister. Underkänt!
https://www.expressen.se/dinapengar/socialdemokraternas-vallofte-ska-bli-en-game-changer/

Dagens stjärnor
De som inser att ”kejsaren är naken”.
https://www.svd.se/ekonom-om-svenska-skulderna-inte-hallbart
https://www.svd.se/experter-fruktar-krasch-2008-inget-jamfort-med-nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar