onsdag 22 augusti 2018

Balans mellan optimism och sunt ifrågasättande

Vem gillar den som ropar "varg"?
Det är tragiskt att det finns många som saknar en positiv framtidstro. Vad jobbig varje dag måste vara i det korta liv vi fått om man gett upp och inte klarar av att se ens ett ljus i en upplevd mörk tunnel. Jag tycker att en av de viktigaste uppgifterna för en politiker är att beskriva hur bra framtiden kan bli och vad man anser krävs för att det ska bli så. Man ska med andra ord både vara optimistisk och genom sina förbättringsförslag ge uttryck för tydlig kritik av dagens ordning. Människor som påtalar problem när till exempel många är fullt upptagna med att dansa runt ”guldkalven” brukar inte bli populära. Vem vill inte för evigt ”dansa runt guldkalven”... Och vem gillar de första som ropar ”kejsaren är naken”? Det finns ständiga dysterkvistar och det finns rättshaverister men det är klokt att mest lyssna på människor som klarar av en balans mellan optimism och realistiskt kritiskt tänkande.

"Vi vill gärna tro att de styrande har helhetsbilden klar för sig, har koll på relevanta fakta och tar hänsyn till allmänintresset. Att USA:s nuvarande president, Donald Trump, provocerar så många beror inte minst på att han dödat denna illusion. Även en ignorant skitstövel kan inneha världens mäktigaste ämbete, utan att något väsentligt slutar fungera. I ett modernt samhälle ligger nämligen kunskapen i mycket högre grad hos fungerande rutiner och specialiserade institutioner än hos individer, och mycket utbildning handlar just om att få människor att passa in i dessa rutiner och institutioner."
http://www.gp.se/ledare/bostr%C3%B6m-vikten-av-att-f%C3%B6rh%C3%A5lla-sig-skeptisk-1.7664298
Framtidstro är viktigt! Du kan själv föreställa dig hur mörkt ett samhälle blir om väldigt många blir negativa och tappar tron på att morgondagen kan bli bättre. Särskilt allvarligt är det när allt fler av våra ungdomar tappar framtidstro. Den negativa utvecklingen kan och måste brytas. När allt fler i Sverige börjar tro att nästa generation kommer att få det sämre har Löfvén, Andersson och det Socialdemokratiska gänget misslyckats. Vi kan mycket bättre, det kräver ett nytt kompetent ledarskap.
https://www.etc.se/debatt/ungdomars-framtidstro-viktig-sveriges-valfard
https://www.breakit.se/artikel/14824/halla-politiker-hur-kan-ni-missa-valets-viktigaste-fraga
http://www.framtidstro.nu/www.framtidstro.nu/framtidstro.nu.html

Dagens kalkoner
De som kraftigt försämrar vår trygghetskänsla och defacto vår trygghet i just vårt unika samhälle. När allt fler drar sig från att röra sig i vårt offentliga rum, och när allt fler tappar tilliten till sina medmänniskor, krävs ett nytt ledarskap som kan bryta den destruktiva utvecklingen. Naivitetens och handlingsförlamningens tid måste få ett slut. Uppsala behöver ett nytt ledarskap! Ett ledarskap som bland annat inkluderar 0-tolerans mot brott. All annan pedagogik fungerar inte i nuläget. Framtiden är full av positiva möjligheter. De kommer dock inte av sig själv. Och positiv blir definitivt inte framtiden om man inte lyckas lösa allvarliga problem. Droghandeln är en stor del av källan till problemen. Vi måste klara av tuff problemlösning samtidigt som vi fylls av optimism och framtidstro. Det kräver ”bara” ett kompetent ledarskap. Om man inte parallellt med optimismen trovärdigt visar hur till exempel Uppsala får upp elevernas skolresultat, kraftigt minskar den grova brottsligheten, bryter utvecklingen med många med psykisk ohälsa, erbjuder prisvärda bostäder för ekonomiskt svaga, snabbare lär vuxna bättre svenska, bryter ökningatrenden av droganvändning och så vidare. Bilden ”foten i kläm, jajja mensan!” blir utan hållbar problemlösning löjeväckande.
https://www.expressen.se/nyheter/flera-bilar-i-brand-i-uppsala-ungdomsgang-sags-fly/

De som våldtar och sexuellt trakasserar andra människor. Även flickor och kvinnor ska kunna känna sig trygga i vårt offentliga rum. Oavsett vilken tid på dygnet det är. Alla människor är lika mycket värda men kulturell och social bakgrund har väldigt stor betydelse i människors liv. Det är viktigt att ta dessa skillnader på största allvar.
https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/ny-kartlaggning-av-valdtaktsdomar-58-procent-av-de-domda-fodda-utomlands

Dagens stjärna
Johan Rudström. Ledarskribent på UNT. Så rätt. Så trist att allt för många inte inser att kommunvalet är väldigt viktigt och att det finns vissa lokala frågor som är de viktigaste eftersom det är dem som vi kommunpolitiker verkligen påverkar. Syna lokalpolitikerna och partierna i de frågor som de mest kan påverka och som har STOR påverkan på din vardag!

"Ekonomin. Hur används skattepengarna? Varför ligger kostnaden för välfärd i Uppsala alltjämt cirka fem procent över riksgenomsnittet? Hur mycket mer ska låneskulden tillåtas öka? Efter försäljningen av Uppsala Energi år 2000 var kommunen i princip skuldfri, men sedan dess har miljardlånen lagts på hög, oavsett majoritet, och i fjol uppgick skuldberget till 14 miljarder kronor."

"Planmonopolet. Att bestämma hur staden ska växa är den verkliga kommunala maktfrågan. Alla partier var överens om att kraftigt öka byggandet, men vad gäller nu när intresset för de exklusiva lägenheterna minskat utan att bostadsbristen för den skull är borta? Finns det fortfarande samma förlamande samsyn om utbyggnaden? Om tätheten, arenorna eller om Eriksberg? Och vad händer med spårvägen och Ultunalänken?"
http://www.unt.se/ledare/viktigaste-valfragorna-i-skymundan-5056564.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar