måndag 13 augusti 2018

Klimatdepression

Positiva vägval
Det är korkat att blunda för problem. Det är lika korkat att inte arbeta hårt och målmedvetet för att hitta en positiv väg framåt som löser problemen. Nästan alltid är det möjligt för oss som enskilda människor, eller för oss som grupp, att lösa de problem vi ständigt möter. En sak är helt säker och det är att vi inte löser några problem om vi inte konstruktivt tar i dem.

Miljö- och klimatutmaningar skapar allt större rädsla bland allt fler människor på vår jord. Vissa börjar ge upp och anser att det är kört för oss människor då vi låtit miljöförstörelsen gå för långt. Jag tillhör definitivt inte dem som ger upp eller som får depression för att det är svårt att förstå hur världens alla länder kollektivt ska ta sitt ansvar. Inte minst Trump i USA visar hur stark egennyttan och kortsiktigheten är.

Grön tillväxt är möjlig och attraktiv. Min övertygelse är att det främst är alla möjligheter som delningsekonomin erbjuder som kraftigt kommer att minska människans rovdrift av begränsade resurser. I Sverige tror jag också att de osunt dyra boendekostnaderna gör att vi faktiskt börjar bo på mindre kvadratmeter per person. Det blir också bra ur ett miljö- och klimatperspektiv. Vi svenskar är generellt de som bor på flest kvadratmeter per person i världen. ”Compact living” blir förhoppningsvis staus framöver.
http://www.gp.se/ledare/broman-klimatdepression-g%C3%B6r-ingen-nytta-1.7541777
https://www.etc.se/klimat/klimatkrisen-ar-redan-har-men-ingen-berattar-det-oss
https://www.svd.se/rockstrom-vi-maste-rulla-ut-allt-om-vi-ska-klara-det
I ett POD-samtal med Svante Axelsson var han och jag överens om att det är positivt att miljö- och klimatrörelsen i stort ändrat strategi och numera fokuserar på det möjliga. Det är viktigt att vi ser de problem vi har, lika viktigt är det att alltid också kämpa med de förbättringar som är möjliga. Axelsson var tidigare generalsekreterare för Naturskyddsföreningen och är idag nationell samordnare för ett fossilfritt Sverige. Även den mycket klimatengagerade Anders Wijkman har prata möjligheter istället för att bara beskriva ”mörka moln”.
http://www.klimatupplysningen.se/2016/07/10/svante-axelsson-blir-klimat-tsar/
http://www.formas.se/sv/Press-Nyheter/Formas-pressmeddelanden/Anders-Wijkman-leder-nationella-kommitten-for-klimatforskningsprogrammet/

Stockholm Resilience Centre (SRC), under ledning av professor Johan Rockström, gick i dagarna ut och skrämde upp världen. Vi kan vara påväg in i ”hothouse earth”. Typ ett konstant läge liknande det vi haft sedan maj 2018. Det vill säga torka med missväxt i kombination med vattenbrist parallellt med tillfälliga dagar med översvämningar. Läget är besvärande och Rockström och company fokuserar fortfarande på en alarmistisk kommunikation. Med den roll SRC har är det sannolikt bra att de ropar ”varg, varg och varg” samtidigt som vi övriga som förstår allvaret med människans påverkan på miljö- och klimat ropar ”det finns förbättringsmöjligheter, det finns förbättringsmöjligheter”. Och då menar jag inte att hoppas på ett massivt vulkanutbrott liknande Tamboras 1815. Kraftiga vulkanutbrott och massiva kärnvapensprängningar kyler av världen... Kärnvapenkrig hoppas jag aldrig människan ska behöva uppleva. Vulkanutbrott liknande Tamboras kommer att hända igen, det är bara en fråga om när. Oavsett om man fokuserar på att vara alarmist eller lösningsorienterad är det märkligt att det finns människor som inte förstår att allt fler miljarder människor allt kraftigare påverkar jordens miljöer och dess klimat.
https://www.google.se/amp/s/arstechnica.com/science/2018/08/what-prompted-all-the-headlines-about-a-hothouse-earth/%3famp=1
https://www.news18.com/news/ivideos/hothouse-earth-world-wakes-up-to-possible-climate-apocalypse-1840701.html

En sak är helt säker, lösningarna går inte att finna genom att förespråka slutet på tillväxt och ett samhälle liknande det under mitten av 1800-talet. För att lösa de utmaningar vi redan har är högt välstånd något positivt. Fattiga länder prioriterar inte miljö- och klimatarbete. Grönt tillväxtfokus leder vägen mot positiva lösningar.

Dagens kalkon
De som fuskar. Det är minst lika illa för en positiv samhällsutveckling som korruption. Korruption kan självklart ses som ett sätt att fuska eftersom det innebär att någon får till exempel ett jobb eller ett affärskontrakt trots att det finns alternativ som är bättre. Sverige har en tillitskommission. Tillit skapas bara om man i grunden har styrsystem och ett rättssystem som fungerar väl. När styrsystemen och rättssystemet haltar är det inte möjligt att skapa en tillitsfull miljö. Är det svårt att förstå?
https://www.expressen.se/ledare/valkommen-till-det-nya-fusksverige/

Dagens stjärnor
Armand Duplantis! Vilken fantastisk idrottsman. Han blir nog större än Bubka!
https://www.expressen.se/sport/friidrott/armand-duplantis-slog-svenskt-rekord-i-finalen/

Malcom Kyeyune. Det är tröttsamt med alla som varnar för ”vargen” men som inte gör något konstruktivt för att bidra till problemlösning.
http://www.gp.se/ledare/kyeyune-de-tar-lätt-på-den-stundande-undergången-1.7577820

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar