fredag 7 april 2017

Skatteeffektivitet och kritiskt tänkande

Fel väg framåt
Även år 2018 är det toppen om vi har arbetsuppgifter som inte kräver en eftergymnasial utbildning. Utan tvekan kan låglönejobb, som inte kräver post gymnasiala studier, addera värde även på den reguljära arbetsmarknaden. LO och dess olika delar gör nu utspel efter utspel som är intressanta. Det är Sosse-stämma så utspelen är sannolikt en del av att påverka stämman. Bland annat LOs utspel om att kräva skattetak i våra kommuner är utmärkt! Det är fel väg att gå att kommuner bara höjer och höjer skatterna för att lösa sina uppdrag och ambitioner. Antingen får man jobba smartare och klara sig på de redan höga skattenivåer man har eller så får man sluta att lägga pengar på sådant som inte direkt är kopplat till välfärdens kärnuppdrag. Vi kan inte fortsätta skattehöjarpolitiken på arbete. Det är en destruktiv väg framåt. Skattestoppet borde dock inte enbart gälla kommuner eftersom det finns så mycket ineffektivitet som kan arbetas bort först och dessutom bör det offentliga avgränsa sig mycket hårdare till enbart välfärdsstatens kärnuppdrag. Kritiskt tänkande utifrån kunskap är viktigt! Vi får se vilka ställningstaganden som sossestämman gör. Lyckas de få en rimlig balans mellan hjärna och hjärta?....
http://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/snalla-kommunal-gor-inte-enkla-jobb-svara/
http://www.sydsvenskan.se/2017-04-04/tobias-lindberg-bygg-inget-skattetak-gor-om-grunden
Granska, granska och granska
kvalitetssäkring, kvalitetssäkring och åter kvalitetssäkring är positivt. Självklart ska kvalitetssäkring kopplat till skattepengar göras kostnadseffektivt. Kostnadseffektiviteten kan säkras genom att offentliga verksamheter upphandlar klokt, rimlig grad av stickprovskontroller, aktiva och ifrågasättande invånare som nyttjar skattefinansierade tjänster och genom grävande journalistik. Är det någon av oss som vill att våra skattepengar ska slösas bort? Vill vi att de används för att uppmuntra verksamheter som uppmuntrar beteenden som inte är i linje med våra svenska grundvärderingar? Nej, det vill inte jag. Det är bra när media granskar vad våra skattepengar går till! Det är bra när journalister objektivt ifrågasätter utan att hamna i fällan att låta bli att beskriva vissa problem bara för att det kan uppfattas som "rasistiskt" eller stigmatiserande. Problem är problem och ska beskrivas och förhoppningsvis lösas. Kritiskt tänkande utifrån kunskap är viktigt!
http://www.gp.se/ledare/den-som-inte-t%C3%A5l-att-granskas-b%C3%B6r-inte-s%C3%B6ka-bidrag-1.4226343

Ifrågasätt, ifrågasätt och ifrågasätt
Återigen är amerikanska presidenter på krigsstigen på lösa grunder. Visst har vi hört det förr när George Busch den yngre och hans gäng utan angiven grund gick in i Irak. En insats som fick förödande konsekvenser för massor av människor och som dessutom skapade stora flyktingströmmar som direkt påverkat Europa och Sverige. Visst var Ghadaffi och Hussein diktaturer men varför hade inte USA gjort något tidigare? Hur bra blev det för folket efter insatserna? Och visst minns du att skälen för att mot hela världssamfundets rekommendation anfalla, "weapon of mass destruction", var falska. Busch jr. ville gå in i Irak och inga argument i världen skulle ändra på det... Nu är Trump på krigsstigen. Han får visa vilken potent person han är... I ljuset av bifogad ledare om kritiskt tänkande frågar jag dig, vad hade Assads regim att vinna på att genomföra en så fruktansvärd gasatack i läget innan gasattacken? "Follow the Money" brukar ofta vara en bra idé för att förstå vad som händer i den verkliga verkligheten. Vilka tjänar mest på att röran i Syrien och konfliktriskerna kopplade till Ryssland/Turkiet/Iran/Saudi-Arabien och kurder eskalerar? Knappast Assad, eller? Det är viktigt att lära sig kritiskt tänkande! Om vi tillåter alternativa fakta få styra världen är vi riktigt illa ute. Är detta militära angrepp triggern till nästa lågkonjunktur eller hjälper det världsekonomin genom att de militära upprustningarna gör allt fler av världens länder allt mer farligt skuldsatta? Kortsiktigt eldar det på våra ekonomier.... Riskerna för ännu fler fruktansvärda människoöden och flyktingströmmar ökar nu dramatiskt. Kritiskt tänkande tack!
2 kommentarer:

 1. Stefan, Det måste omgående sättas upp barriär på gågatan i stan så lastbilar inte kan ta sig in. Jobbar med att sätta upp sånt här vid vägarbeten. Finns att hyra inga problem.

  En sån här katastrof får inte hända igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med! Hela centrala Uppsala måste skyndsamt bli gångfartsområde med lämpliga farthinder! Stora torget bör bli ett attraktivt torg för gående och evenemang istället för en plats trafikerad med tung trafik!

   Radera