torsdag 13 april 2017

Mer för mindre

"Det går inte"...
Mer och bättre för mindre pengar, är det möjligt. Självklart är det möjligt! Under hela mänsklighetens utveckling har vi upplevt exempel efter exempel på hur vi löser uppgifter smartare med hjälp av ny teknik och nya metoder. Tre intressanta exempel är utvecklingen av processorer, antalet diagnosticerade med leukemi som överlever och antal fabriksarbetare som behövs i framtiden. Vi vet inte något säkert om framtiden men jag kan garantera att ny teknik, vår klimatpåverkan och tillgången till kritiska metaller kraftigt kommer att förändra de flesta människors sätt att leva.

Processorer 
Fyra år efter min födsel, 1968, startar Robert Noyce processortillverkaren Intel. Processorer är nödvändiga basprodukter i vår digitala värld. 1971 lanserade Intel processorn 4004 med en 4-bitars processor avsedd för kalkylatorer. Vissa påstår att den då hade bättre baskapacitet än IBMs första kommersiella stordator 704. En enkel digital klocka har idag mycket bättre processor kapacitet. Idag erbjuder Intel extremt mycket bättre processorkapacitet genom bland annat så kallad kärnteknologi. Utan denna enastående utveckling hade vi inte varit i närheten av det informationssamhälle, den digitala världen, vi lever i nu. Och de tekniska möjligheterna blir bara kraftfullare och kraftfullare. Den så kallade Moores lag bidrar till denna enastående utveckling. Smarta affärshens utnyttjar ständigt de nya möjligheter som den modernaste teknologin erbjuder.

Leukemi
När jag 1986 jobbade extra på avdelning 60c mådde leukemipatienter enormt dåligt av cancerbehandlingen och många som fick diagnosen akut myelomisk leukemi avled av sjukdomen. Idag finns mediciner som gör att människor som drabbas av leukemi under behandlingen mår mycket bättre än tidigare och andelen insjuknade som överlever har kraftigt ökat. 

Arbetskraftsbehov
För några år sedan jobbade tusentals personer på fabriker för att producera mobiltelefoner. Nu finns fabriker som är enormt mycket mer effektiva med hjälp av smarta datorer som ersätter människor. Väldigt många människor uppskattas ersättas av intelligenta robotar inom nära framtid. Om robotar kan ersätta människor och göra uppgifterna både mycket billigare och med högre kvalitet, hur kan man tro att utvecklingen kan stoppas?

Varför alltid mer?
Nu har rikspolitikerna bestämt sig för att locka röster genom att bjuda över varandra om vem som ger mest ytterligare resurser till Polisen! Enkla budskap som kanske fungerar beroende av vad konkurrenterna gör som motdrag. Tänk vad befriande, och kompetent, det vore om de istället signalerade lite mer intelligens och presenterade en palett av åtgärder som förbättrar tryggheten runt om i landet. Och till lägre kostnader än idag! Är det möjligt? Aldrig så länge som det enda röstfiskebudskapet de flesta politiker tycks tro på är mer pengar! Samtidigt har de stora förbättringarna nästan alltid genomförts när verksamheter tvingats tänka om ordentligt. Om en verksamhet får kravet på sig att sänka kostnaderna med 25%, under två år, parallellt med att kvaliteten ska öka så fixar många decentraliserade verksamheter uppgiften. Först då tvingas de tänka helt annorlunda vilket brukar vara nödvändigt för att förändra något till radikalt bättre och mer prisvärt. Tänk dig en valrörelse där sex partier bjuder över varandra om vem som ger mer till Polisen och ett parti som skär i de höga kostnaderna med 25% och kräver bättre kvalitet, vinner det partiet fler röster på det vallöftet? Jag är helt övertygad om att vi kan få mer och bättre samhällstjänster inom många områden till 75% av dagens kostnader! I USA tycker jag det förs en intelligent debatt om hur offentligt finansierade verksamheter kan lösa sina uppgifter på nya sätt till lägre kostnader. Sverige skulle må bra av liknande debatter! Mer pengar är långt ifrån lösningen på många problem!
https://www.washingtonpost.com/powerpost/white-house-tells-agencies-to-come-up-with-a-plan-to-shrink-their-workforces/2017/04/11/79961738-1efd-11e7-ad74-3a742a6e93a7_story.html?hpid=hp_hp-more-top-stories_budgetcuts-1146pm%3Ahomepage%2Fstory&utm_term=.1e4d572dd8ae
http://mobil.unt.se/ledare/bara-fler-poliser-racker-inte-4615942.aspx
https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/terrorn-ytterligare-argument-foer-kommunal-polis-33056

Bedrägligt
En spade ska kallas en spade. Bedrägligt beteende inom till exempel politiken ska kallas för vad det är, det vill säga bedrägligt. Jag hoppas verkligen att partier som ger "vallöften" långt in i framtiden förlorar röster! Inget parti kan bestämma något liknande. De "skjuter med lösskott". Bland annat av skälet att de politiker som av olika skäl inte håller måttet försvinner från "maktens korridorer". Nyval, omsättningen av politiker och ständiga konjunkturcykler som ändrar de ekonomiska ramarna gör att vi inte ska tolerera liknande falska "löften".
http://www.expressen.se/ledare/ga-inte-pa-politikernas-luddiga-manana-loften/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar