måndag 3 april 2017

Ta i problem och lös dem

Låsningar i förmåga att lösa problem
Det som hänt flera gånger förr händer väl inte igen? Varför sker ständigt nya laviner och jordbävningar? Naturlagar. Är det någon skillnad jämfört med mänskligt beteende? Det tycks inte så. Vi är ju en del av naturen. Regelbundet uppstår liknande problem som förr. Det är bara i mer eller mindre nya former. Kommer det en sättning på bostadsmarknaden? Ja. Kommer det en sättning på börserna? Ja. Varför blir det inga förändringar kopplade till ränteavdragen i Sverige trots att de flesta partier inser att det är skadligt? Kan det återigen vara SD som spökar? Om alla utom SD stöttar en reform som avvecklar ränteavdraget, vilka riskerar då att få missnöjesrösterna? Går det att få med SD på en lösning för Sveriges bästa? Knappast, eftersom inga vill föra den typen av förhandlingar med dem. Är det liknande lägen som brukar kallas "moment 22".
http://mobil.unt.se/ledare/i-vantan-pa-bostadskraschen-4601443.aspx

Angenäma problem
I Sverige lever vi i ett högskatteland. Det är ett faktum. Det är inte positivt. Jag delar definitivt inte Mona Sahlins uttryck att "det är häftigt att betala skatt". Samtidigt är en lägsta möjliga skatt rimlig för att säkerställa ett fungerande rättssamhälle, Försvar, bra sjukvård för alla och jämlik skolundervisning för våra barn och unga.

Den framgångsrike företagaren Bengt Ågerup vill gärna slippa mer skatt än han redan betalat. Vad ska man säga? Jag väljer att säga att han ändå måste betraktas ha positiva problem. Om han betalar det skattemyndigheten kräver har han sannolikt några miljarder kronor kvar. Han kan nog roa sig ordentligt och skapa nya företag för delar av den stora förmögenheten... Han kan nog till och med ha råd att stötta sociala projekt i fattiga länder med allt större problem kopplade till klimatförsämringarna. Du som "lärt känna mig" lite vet att jag inte är någon förespråkare för orimligt höga och destruktiva skatter. Samtidigt ska de regler vi har gälla oss alla likvärdigt, oavsett våra inkomster och förmögenheter.
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/bengt-agerup-overklagar-enorm-skatteskuld

Klansamhälle eller rättsstat
På Sveriges radio, P1, kan du idag lyssna på flera inlägg om problemen i Angered, en förort i Göteborg. Ett så kallat utanförskapssamhälle. En förort med fler invånare än i över 200 av Sveriges 290 kommuner! Det är en stadsdel som sägs styras av en kriminellt fokuserad klan och som sprider rädsla, skräck och frustration bland de allra flesta av dem som bor där. De allra flesta av dem som bor där är säkerligen hederliga människor som gör sitt bästa för att vara bra samhällsmedborgare. En av reportrarna på P1 frågar typ "varför har det fått pågå så länge?" Och "varför har Polisen inte sett mönstren tidigare?" Den andre reportern svarar typ "För att vi är så rädda för att tala om grupper i generella termer i Sverige, alla i en grupp är säkerligen inte brottslingar". Ja, ja... som vanligt tycker jag att spadar ska kallas spadar och att det är klokt att lösa problem när de är små istället för när de är stora! Angered var en av samhällena jag besökte på min utanförskapsturné. Det var lätt att uppfatta problemen på plats. Och flera av dem jag försökte tala med hade bott i Sverige i över 10 år och talade inte någon form av svenska. De allra flesta nysvenskar är fantastiska nya krafter. Samtidigt är inte det skäl nog för att blunda så länge som vi gör för problem som också finns när helt olika kulturer möts. Kravlöshet och otydlighet är inte kärleksfullt. I Sverige är det det demokratiskt uppbyggda svenska rättssystemet och demokrati som ska råda och inget annat!
http://www.gp.se/nyheter/göteborg/polischef-maffialiknande-släkt-styr-brottslighet-i-angered-1.4212317

Punktskatt på läsk fungerar
På P1 idag kan du också höra ett reportage om att punktskatt på läsk fungerar! Flera städer i Kalifornien, USA, och Mexiko kan nu vittna om det. Dessutom är de kloka nog att använda punktskatterna till andra hälsofrämjande insatser! Härligt med människor och samhällen som tar i problem och börjar lösa dem! Det är oansvarigt att låta diabetes typ 2 explodera som det gör bland människor runt om på jorden! I år inför även Portugal sockerskatt på läsk. Storbritannien har gjort det tidigare. Hellre punktskatter på konsumtion som är farlig eller lyxig än den orimligt höga skatten vi har på arbete!
https://www.1177.se/Uppsala-lan/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Diabetes-typ-2/
http://www.di.se/nyheter/gunhild-stordalen-nyarsoptimism-fran-landet-i-vast/
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/inrikes/godis-och-lask-blir-dyrare-i-allt-fler-lander-men-inte-i-sverige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar