lördag 1 april 2017

Dags för formation inför slutstrid

Enade vi stå söndrade vi falla
Det briljanta med Alliansbygget var att det var ett samarbete som bröt Socialdemokraternas långa makt"monopol" i Sverige. Tidigare borgerliga partier, med Centerpartiet i spetsen, insåg att ett strukturellt samarbete mellan tillräckligt många partier för att kunna vara ett regeringsalternativ var nödvändigt. Precis som med alla samarbeten innebär de ett givanden och ett tagande. Och i synnerhet inom politiken är kompromissandets konst helt nödvändig för den som vill vara med och bestämma på riktigt. Det inser de flesta eftersom alla partier har massor av sakfrågor som partistämmor har tyckt till om. Och eftersom alla partier inte formulerat sina förslag och målsättningar lika får man förhandla och kompromissa för att konstruktivt och resultatorienterat kunna samarbeta. Ett liknande samarbete mellan icke vänsterorienterade är lika nödvändigt idag som tidigare även om Socialdemokratin blivit mycket svagare. På många sätt är en liknande lagformation viktigare än tidigare eftersom missnöjesväljarna blivit väldigt många fler. Om ett sådant lag inte trovärdigt kan börja agera koordinerat inom kort är det klokt för de partier som tillsammans kallas Alliansen att tillkännage att de går in i valet kompromisslöst med egen politik. Men med ambitionen att förhoppningsvis kompromissa fram en gemensam politik dagen efter nästa val.
http://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/k-g-bergstrom-pa-reinfeldts-tid-samlades-alliansledarna-och-kom-ut-med-fardig/
http://www.aftonbladet.se/ledare/a/eppAg/loof-skickar-in-clownerna
http://www.di.se/opinion/annie-loof-om-alliansen-ar-storre-an-s-bor-vi-bilda-regering/

"Finmediernas" ansvar
Det är lurardagen idag. Har du blivit lurad än idag? Hur ofta blir du lurad av finmediernas budbärare att uppfatta en verklighet som beskrivs mycket ensidigt? Hur ofta brister de professionella medierna i sin förmåga att sakligt och objektivt beskriva något utifrån olika perspektiv? Hur vanligt är det att egna subjektiva perspektiv får starkt genomslag i reportage som ger sken av att vara objektiva? Läsvärd reflektion runt detta av Alice Teodorescu i bifogad ledare. Mer objektiv journalistik tack!
Många poänger tycker jag. http://www.gp.se/ledare/teodorescu-lögn-förbannad-lögn-och-statistik-1.4218451

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar