onsdag 19 april 2017

Vattenbrist

Krisberedskap
Senast vi övade krisberedskap inom Uppsala kommun var det konsekvenserna av en påhittad översvämning av Fyrisån som fick vara testcase. Steg för steg ledde det ena till det andra och situationen för allt fler Uppsalabor blev allt mer besvärande och farlig. Skulle krisnämnden ta över delar av kommunens förvaltning eller skulle den normala linjen fortsatt sköta jobbet? Bra övningar med värdefulla samtal inom kommunstyrelsens arbetsutskott som också utgör krisledningsnämnd om det skulle krävas. Vi vet att kriser kommer och går. Då är det bra att vara tränad för att effekterna av dem ska bli så små som möjligt.


Är det då översvämningar som är det största framtida problemet? Det är onekligen en uppenbar risk för att vi även kommer att få allt fler översvämningar i Sverige. Klimatförändringarna bidrar bland annat till det. Frågan är dock om det inte är bristen på vatten som är de värsta effekterna av det mildare väder vi börjar få här uppe i norr? Vad kommer det att innebära? Nästan alla känner till att livet på jorden främst är beroende av solen och vatten. Jag förundras av att det fortfarande finns människor som förnekar att människan har stor negativ påverkan på jordens miljö och klimatbalans.
https://www.svd.se/vattenbristen-forvarras-i-sverige/i/senaste
http://www.dn.se/nyheter/sverige/vattenbrist-hotar-fler-delar-av-landet/
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/risk-vattenbrist-pa-landsbygden

Vad är vatten?
Utan vatten inget liv på jorden. Vatten är självklart en nödvändighet för även människans liv. Runt 70% av jordens yta täcks av vatten MEN endast 0,13% av jordens samlade volym är vatten. Av det lilla är väldigt lite drickbart. Vatten utgör ca 60 procent av en vuxen människas kroppsvikt, plus/minus 15 procent bland annat beroende på ålder och mängden kroppsfett. Fettceller innehåller mindre vatten än muskelceller. Barn består till större andel av vatten, cirka 75%, och är därmed mycket känsligare för vätskeförluster än oss vuxna.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Vatten
http://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/geologi/jordklotetochjordskorpan/jordensyta.14781.html

http://www.nyteknik.se/teknikrevyn/sa-lite-vatten-finns-pa-jorden-6417474
800 barn dör varje dag på grund av vattenbrist och sanitetsproblem
Runt 292.000 barn dör varje år på grund av vattenbrist och sanitetsproblem runt om i världen enligt UNICEF. Det är bland annat för att bidra till bättre vatten som Rotaryklubbarna i Uppsala stöttar olika vattenprojekt i Afrika.
https://unicef.se/fakta/vatten-och-sanitet
http://fof.se/tidning/2015/10/artikel/varfor-ar-det-vattenbrist


Ta vattentillgången på största allvar
Du är väl inte en förnekare av att vi människor gör ett för stort avtryck på vår jord för att den balans som skapats under miljontals år ska försvaras? Ett sätt att bidra till mindre slöseri med vatten är att ordentligt överväga hur man duschar, badar, diskar etc. Titta gärna kort på bifogad sida så får du en känsla för hur mycket du förbrukar varje dag och vad det innebär i liter vatten och energikostnader.
http://www.goteborgenergi.se/Privat/Kundservice/Energispartips/Lagenheter/Varmvatten

Vad säker man om regeringens budget? "För lite och för sent" är en kommentar. Helt klart är att den är full av skattehöjningar som inte är bra för grön tillväxt. Sverige kan och måste kunna bättre om vi ska klara av att utveckla BNP per invånare i rätt riktning! BNP per invånare utvecklas dåligt! Klyftorna växer under vänsterns styre! Med en företagarvänligare politik kan den trenden vändas!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar