lördag 29 april 2017

Ränteeldad högkonjunktur

Låg ränta
Riksbankens ränta på -0,5% i brinnande högkonjunktur är minst sagt intressant... "Ur led är tiden" säger jag och baksmällan kommer och när den är här behövs många asperin... Visst håller du med om att något är galet när penningspolitiken "eldar på" ekonomin under så kallad brinnande högkonjunktur? Det brukar vara precis tvärt om! Brandkåren, Riksbanken, brukar då kyla ner marknaden genom högre ränta....

Konsumtionen
Den dagen då räntorna börjar höjas ordentligt kommer konsumtionen att bromsas kraftigt. Många har direkt eller indirekt lån som är rörliga, det vill säga att priset för de lånade pengarna varierar utifrån hur marknadspriset på pengar förändras. När priset på lånade pengar ökar tvingas alla med lån att betala mer för sitt boende och får mindre pengar över för andra utgifter än ränta. Ta till exempel Kalle Kanin som lånat 3 miljoner till en tvåa i centrala Uppsala. En procents ökning av räntekostnaden per år innebär att herr Kanin får betala ytterligare 21.000 kr per år i lånekostnader efter det möjliga ränteavdraget på 30%. 21.000 kronor är till exempel en ny cykel, tre dyra växter, tio massagetillfällen, en billig resa till Barcelona, två festkvällar och 3.000 kronor till välgörenhet, varje år. 

Ska man binda lånen nu när räntan är historiskt låg? Bra fråga. Svår att svara på. Det beror helt på hur oroligt man sover om nätterna för hur priset på pengar ska utvecklas. Det beror också på om man tror det kan bli en bra affär om räntorna helt plötsligt skjuter i höjden.

Med tanke på hur räntekänslig vår ekonomi blivit är det svårt att tänka sig kraftiga räntehöjningar inom rimlig framtid. Priset på pengar fortsätter sannolikt att vara billigt för att hålla uppe den klimatosmarta konsumtionen. Vilka tjänar mest på billiga pengar? Och hur billiga är pengarna? Räntemarginalen mellan vad finansbolag kan låna pengar för och det enskilda människor och företag får betala är väldigt hög, även om nivåerna är låga. Det är ett av huvudskälen till att bankerna tjänar så mycket pengar just nu.

Vinster
Flera internationella företag har den senaste veckan rapporterat fantastiska resultat. Både omsättnings och resultatmässigt. Det är jätteroligt och börskurserna fortsätter att stiga. Precis som inom Uppsala kommun tjänar stora företag massor av pengar på att priset på pengar är billigt. All verksamhet behöver kassaflöde och investeringsmedel för att drivas. När dessutom den svenska kronan är förhållandevis billig i många av våra viktigaste exportländer är också det positivt för multinationella svenska företags konkurrenskraft. Det är på många sätt bra för Sverige men för dig och mig som reser utomlands ibland märker vi att vår köpkraft blir svagare och svagare när den svenska kronan blir svagare och svagare. Och att aktiekurserna stiger och stiger är inte så konstigt eftersom många inte vill ha pengarna i "madrassen" eller på dess motsvarighet idag, på banken, som ger 0 i ränta. Ja, ja vi får se hur länge vi dansar runt guldkalven den här gången. Jag ska i alla fall festa ordentligt under den Valborgshelg som stundar : ). Gör det du också!
Valborg
Sista april, eller Valborg, är när vi firar in våren och eldar upp trädgårdsavfall med ritualer som sång och grillning. Våren är underbar. Grönska och värme återvänder. Valborgsfirandet är särskilt stort i Uppsala med sina två världskända universitet. Ett måste för den som aldrig upplevt det är att besöka Carolinabacken mellan 14:45-15:15 och delta i ceremonin där Uppsala universitets rektor håller ett kort vårtal och prick 15:00 firar in våren genom att vinka med sin studentmössa och sätter på sig den tillsammans med tusentals andra som är framför biblioteket Carolina Redoviva. Tio tusentals människor brukar samlas där just då och i morgon sjunger också den fantastiska herrkören OD i anslutning till mösspåtagningen. De sjunger högt och lågt, kan sångerna ge en fingervisning om hur räntan utvecklas framöver... Vi ses väl i backen?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar