söndag 23 april 2017

Massiv förnekelse

Sjukt Europa
Paniken är sannolikt total bland EUs anhängare. Frankrike genomför idag sitt första av två presidentval inom kort. Ett val som kan komma att punktera hela EU projektet. EU mår mycket dåligt. Ekonomier som stagnerat sedan länge och som till stor del bärs upp av låga räntor och andra stimulanser. Oförmågan att kraftigt förnya sig är påtaglig. De priviligierade gör som vanligt, de försvarar egna intressen vilket starkt bidrar till att nödvändiga förändringar motverkas om inte politiken leder vägen. Hur mycket har politiken runt om i Europa förnyat sig och drivit frågor som modernt stärker européernas konkurrenskraft i en ny tid? Lissabonfördraget var tänkt att just stärka EUs länder och dess konkurrenskraft. Tycker du att EUs ledningar lyckats bra?
http://www.lissabonfordraget.se/fordraget/eu-fordraget.php
http://www.konkurrensverket.se/nyheter/konkurrens-framjar-konkurrenskraft/
http://europa.eu/rapid/press-release_COR-09-106_sv.doc?locale=en
http://www.realtid.se/politikerna-har-fatt-information-men-de-latsas-inte-om-det

Vi vet att automatisering, digitalisering och artificiell intelligens kraftigt kommer att förändra enskilda människors livssituation. Vi vet att våra befolkningar åldras. Vi vet att många människor i närområden vill till Europa för att undvika krig, förföljelse, svält, fattigdom och klimatförstörelse. Och terrorskräcken finns även om många försöker låtsas annat för att inte terroristerna ska uppmuntras. Samtidigt har vi en minst sagt lång erfarenhet av misslyckad integrationspolitik.

Mäktigaste kvinnan
Angela Merkel rankas fortfarande som världens mäktigaste kvinna. Flera gånger har hon vunnit tyska folkets förtroende att leda landet som rikskansler. Hon har länge setts som ohotad, så är det inte längre. Nationalromantiska krafter växer även i Tyskland.
https://www.forbes.com/pictures/egkk45ie/2-angela-merkel/
https://www.quora.com/Why-is-Angela-Merkel-said-to-be-one-of-the-most-powerful-people-in-the-world

Kvinna på jakt efter eget folkmandat
Theresa May blev premiärminister över Storbritannien när Cameron avgick efter BREXIT-valet. Nu chansar hon på ett val som hon hoppas och tror ska ge henne folkets mandat att leda unionen framåt. Vi får se hur det går. Ingen lätt situation. Särskilt inte om EU i sin helhet faller ihop. Vilken är alternativlösning för ett starkt Europeiskt samarbete i så fall?...
https://www.spectator.co.uk/2017/04/theresas-party-tricks/

Kvinna som kan punktera EU
Marine Le Pen har en reell chans att bli Frankrikes nästa president. Den första kvinnliga presidenten i republiken Frankrike i så fall. Ingen kan ha undgått att hon och hennes parti vill följa i britternas fotspår. Om även Frankrike lämnar EU är unionen död. Europa befinner sig i en mycket svår historisk situation. Samtidigt kan de högsta demokratiska företrädarna för Europas mäktigaste länder snart vara kvinnor. Det är i sig historiskt. Vad händer med bostäder, arbetsmöjligheter etc om unionen avvecklas? Ja, det blir väldigt mycket navelskådande framöver och vinnarna finns i Asien som kan ånga på framåt. Men är det bara hon bland presidentkandidaterna som vill lämna EU?
http://www.expressen.se/nyheter/le-pen-har-praglat-frankrike-i-over-40-ar/
https://en.m.wikipedia.org/wiki/French_presidential_election,_2017

Fredsprojekt
EU har tillåtits bli en byråkratisk koloss. En maktstruktur som lagt sig i och centraliserat för mycket som med fördel kan skötas i positiv mångfaldsanda av varje medlemsland. Brexit vittnar tydligt om EUs oförmåga att avgränsa sitt mandat och bygga vidare på Europas stora konkurrensfördel, mångfalden. Glöm inte att hela EU idén i grunden är ett fredsprojekt. Om EU faller isär är det viktigt att förstå att också riskerna för väpnade konflikter mellan Europas folk åter kan bli verklighet. Du tror väl inte vi blivit immuna mot det? Beroende av graden av lågkonjunktur, nästa gång den slår in över Europas länder, avgörs också hur stora slitningarna blir mellan nationella intressen. "Bara" att bryta upp den gemensamma valutan, Euron, kommer att bli en mycket smärtsamt process...
https://europa.eu/globalstrategy/en/europe-peace-project
https://www.google.se/amp/s/amp.ft.com/content/bdac2df6-598a-11e6-9f70-badea1b336d4

Första svenska kvinnliga statsministern
Vem blir Sveriges första kvinnliga statsminister? Blir det en verklighet inom de kommande tjugo åren? I samtliga Nordiska länder har de sedan länge haft kvinnor på den högsta samhällspositionen. Är det möjligen därför som övriga nordiska länder rankas som lyckligare folk än svenskarna? Blir det Magdalena Andersson (S), Anna Kinberg-Batra (M), Annie Lööf (C) eller någon joker som blir första kvinnan som statsminister? Det kanske blir Alice Teodorescu eller Anna Dahlberg som ställer upp som oberoende statsministerkandidater och med jordskredsseger vinner folkets förtroende?... De har onekligen tidigt vågat ropa "Kejsaren är naken" och konstruktivt argumenterat för klokare vägar framåt. Vi får C vem det blir. Det måste vara någon med ledaregenskaper, inklusive besluts"potens". Om EU faller ihop hannar Europas folk i en mycket oroligare tid. Och svensk exportindustri stresstestas ordentligt. Vad tror du händer om Le Pen blir ny president i Frankrike? Fortsätter börserna uppåt? Hur kunde det bli så här? Är det en nödvändig sista urladdning innan vi går in ordentligt i nästa tidsålder? Mänskliga samhällsbrytpunkter brukar bli våldsamma.
https://www.va.se/nyheter/2016/03/16/de-nordiska-landerna-ar-varldens-lyckligaste---men-sverige-hamnar-i-botten/
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19564280.ab

Det är dags att även inse att EU är en "sjuk patient". Personligen tycker jag det är beklagligt om den inte går att rädda. Finns en alternativplan? Knappast. Det skulle vara synonymt med att tro att "äktenskapet" ska spricka. Om EU faller ihop har terroristerna vunnit en stor seger.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar