onsdag 5 april 2017

Punktskatter när lämpligt

Bonus-malus
Visst är det rimligt att olika produkter får bära sina egna kostnader? Ohälsosamma produkter får belastas med högre skatt än nyttiga produkter. Ekonomiska styrinstrument fungerar. Det vet alla ekonomer. Självklart ska drivmedel baserat på oljeprodukter straffas och fossilfria drivmedel gynnas. Självklart ska produkter med massor av socker eller sockertillsatser straffas och naturliga produkter som grönsaker och frukter gynnas. En av många positiva effekter med dagens digitala värld är att det är väldigt enkelt att ha flexibla skattesystem som straffar dåligt och uppmuntrar bra. Socker och salt i för stora mängder är till exempel dåligt. Arbete är till exempel bra. De allra inser att för mycket sockerintag leder mot ohälsa som i sin tur leder till behov av omsorg och vård i olika former. Därför är det rimligt att dessa produkter får högre skatter än andra. De allra flesta inser också att arbete skapar mening, tillhörighet, självkänsla och intäkter och därför ska det uppmuntras med så låg skatt som möjligt. Med den logiken får också enskilda, du och jag, själva välja om vi vill lägga våra hårt inarbetade pengar på till exempel en liter läsk om dagen eller en daglig dos av närodlade grönsaker.
https://en.wikipedia.org/wiki/Bonus-malus

Jag tycker att Expressens ledare går ordentligt snett i bifogad ledare. Vi måste även i Sverige ta ansvar för att starkt onyttiga produkter får bära mycket mer av alla de samhällskostnader de skapar. Bara för att folkhälsominister Gabriel Wikström för oklokt många folkhälsokrig parallellt, istället för att försöka vinna en viktig strid i taget, är inte läskskattidén dålig. Även en majoritet av Sveriges riksdagsledamöter kommer till sist att inse detta.
http://www.expressen.se/ledare/sockerskatt-ar-bara-tom-symbolpolitik/
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/godis-och-lask-blir-dyrare-i-allt-fler-lander-men-inte-i-Sverige
http://www.di.se/nyheter/gunhild-stordalen-nyarsoptimism-fran-landet-i-vast/
Punktskatt på läsk har vetenskapligt positiva hälsoeffekter
Sanningen är den att väldigt många fler människor, procentuellt sett, drabbas av till exempel diabetes typ 2 på grund av sjukt mycket sockerprodukter i dagens allt för stillasittande värld. I absoluta tal är det väldigt många fler människor än tidigare. Det är oansvarigt av folkets företrädare att inte ta dessa problem på större allvar.
https://www.1177.se/Uppsala-lan/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Diabetes-typ-2/


Allt fler länder och storstäder har sedan en tid infört läskskatt. En läskskatt bidrar till att:


1) stoppa en negativ mänsklig utveckling
2) finansiera hälsofrämjande insatser


Den som påstår annat har inte koll på läget. Den bryr sig inte heller om alla de sjukdomar som människor i onödan blir lidande av. Sjukdomar som till exempel diabetes som kraftigt ökar risken för att drabbas av andra sjukdomar och bli multisjuk. De som inte tycker att till exempel extra punktskatter på läsk och mer fysisk aktivitet i skolan är rätt vägar framåt får själva visa vilka genier de är och komma med egna "bättre" förslag. När Expressens ledare skriver "Vi kan börja med att salta mindre och promenera mer." kan det bara betraktas som oseriöst. Så kan man tycka om allt. Det vill säga att varje människa har ett 100% eget ansvar för sina egna handlingar. I en värld där var och en får klara sig själv och själv ta konsekvenserna av sina val fullt ut kan den logiken fungera. Nu är det inte så. Nu har vi ett solidariskt system där alla som drabbas av olika sjukdomar förväntas få omsorgs och vård om så krävs.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6663573
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6665326
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=12795&artikel=6665660


Stillasittande
Vi lever i en tid där stillasittandet är ett hälsoproblem för många. I takt med att vi snart också har självstyrande fordon så kommer de som kör inte ens vrida på ratten och bromsa lite då och då... Väldigt många människor ägnar allt mer timmar framför någon form av skärm. Ofta stillasittande och det är inte helt ovanligt att det kombineras med läskdrickande. Hellre liknande punktskatter än vansinnigt höga skatter på arbete. Och den som vill dricka läsk kan fortfarande göra det även om en punktskatt blir verklighet. För att balansera stillastittandet ännu bättre och för att förbättra studieresultaten bland våra barn måste också mer fysisk aktivitet in i skolans schema! Tröttsamt att självklarheter ska ta så lång tid att bli verklighet.
https://www.folkhalsomyndigheten.se/far/teori-och-vetenskap/stillasittande-en-oberoende-riskfaktor/
http://www.dn.se/debatt/stillasittande-i-skolan-ger-ohalsa-och-daliga-resultat/Inga kommentarer:

Skicka en kommentar