lördag 15 april 2017

Påskbuffé

Religionsfrihet
Så här i påsktider kan vi reflektera lite över religionsfrihetens utveckling i världen. Det är stor skillnad runt om på vår jord. I många länder bekämpas religionsfrihet och oliktänkande både av staten och det stora flertalet invånare. I bifogad artikel och graf kan vi se att intoleransen ökar runt om i världen. Eftersom religioner fortfarande har stor betydelse för flera miljarder människor är det här en utveckling som kraftigt påverkar både enskilda människors frihet men också till mer konflikter. Trist utveckling. Jag vill gärna tro att den moderna människan blivit klokare.
http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2017/04/daily-chart-11

Huvudjakt
Sverige är inte ensamma om att sakna talanger för att bära upp välståndet, utveckla våra företag och bemanna skattefinansierade verksamheter. Nya Zeeland gör vad jag efterlyser i Sverige! Vi måste aktivare rekrytera talanger till vårt land. Varför inte leka med tanken att 10% av nyproduktioner av bostäder avsätts för dessa människor som direkt är självförsörjande och som därför direkt också bidrar till finansiering av stöd till människor i behov av stöd från andra?
https://mobile.nytimes.com/2017/04/14/technology/new-zealand-tech-industry.html

Självstyrande fordon
Utvecklingen mot att vi har självstyrande fordonssystem i storstsdsområden går rasande fort. När många behov sammanfaller parallellt kan det bli såhär. Alla storstäder har trängsel- och miljöproblem kopplade till fordon. Om vi dessutom väger in alla olyckor, bilindustrins och IT-industrins intressen att sälja nya produkter så blir man inte så förvånad över farten i utvecklingen. Det är mycket sannolikt klokt att inte "bara" tänka sig en snar framtid med fossilfria drivmedel utan oxå sjävstyrande bilar. Det innebär bland annat att "föraren" kan arbeta parallellt med att hen tar sig från X till Y. Tänk att min morfar nästan har varit med om resan från häst och vagn till självstyrande fordon och från tåg och båtresor ut i världen till charterresor ut i rymden. Håll i hatten! Det går fort nu.
https://mobile.nytimes.com/2017/04/14/technology/apple-self-driving-car-permit.html

Innovationskraft
Håller allt mer i västvärlden på att monopoliseras? Allt färre företag står för forsknings och utvecklingssatsningarna och samma företag försöker allt mer styra universiteten att göra delar av det jobb företagen önskar. Den så viktiga fria forskningen tappar mark i takt med att forskningsanslagen styrs allt hårdare av kortsiktiga intressen. Är det snart bara kineser och indier som förhåller sig klokt till hur innovationskraft skapas? Enfald är alltid dumt och värdegrundsbaserad mångfald är klokt.
https://hbr.org/2017/04/do-most-companies-even-try-to-innovate-anymore

Ledarskap
Är en i grunden framgångsrik ledare så som Erdogan och Kim Jong Un? "Ledare" som har alla rätta svar och talar om för oss andra vad som är rätt, upplysta despoter helt enkelt. Absolut inte! Jag är helt övertygad om att demokratier i olika former är den mest hållbara samhällsutvecklingen mot framgång. Jag tror också att företagsledare som inte inkluderar och engagerar oxå underpresterar. Var igår på ett möte där följande ledarperspektiv diskuterades. Läs artikeln om du gillar ledarskapsfrågor.
https://hbr.org/2017/04/5-questions-leaders-should-be-asking-all-the-time

Tragedi
Hur grymt kan våra liv vara? Oavsett om vi är kända och enormt rika kan livet stundtals bli en mardröm. Terrorattacken i Stockholm gjorde ingen skillnad på välbärgad eller ej. Den gjorde ingen skillnad på ålder. Alla i mördarens väg var möjliga offer. Läste om en fruktansvärd olycka i en av dagens tidningar. Vad kan vara värre än att bära på sitt samvete att man på grund av oaktsamhet dödat sitt eget barn? Fruktansvärt och trots att inget formellt straff tycks bli aktuellt kommer denna stackars pappa säkert mentalt lida under resten av sitt liv. All kärlek till honom.
https://mobile.nytimes.com/reuters/2017/04/15/sports/football/15reuters-arizona-heap.html


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar