torsdag 6 april 2017

Smartphones snart historia

Tempo, tempo och tempo
Tycker du att utvecklingen går för fort? Den har aldrig gått fortare. Tro mig, farten kommer bara att öka eftersom världen blivit än mer konkurrensutsatt när västvärlden nu också på allvar tävlar med stora delar av främst asiatiska länder om teknisk utveckling, affärsutveckling runt ny teknik och jakten på kunder. Ytterligare ett huvudskäl till varför den tekniska utvecklingen går framåt i rasande fart är att bolag ständigt behöver sälja nya prylar och tjänster till oss. Trots att många inte är beroende av att skryta för sin omgivning genom att ständigt köpa de senaste prylarna är det de så kallade early-adopters som leder beteendeutvecklingen.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Early_adopter

Förutom 3D-printing, artificiell intelligens, augmented reality, VR-lösningar, robotik och massivt med sensorer som kraftigt förändrar våra framtida liv förespås nu också smartphonens död. Varför inte, den har ju ändå funnits i elva år nu... Bland annat Apples Siri tar snart över ditt liv och blir din personliga assistent. Skönt, då kanske man kan leka mer med sina barn i den gamla verkligheten.... Eller inte, kan det vara så att vi nu totalt tappar vår personliga integritet? Redan idag sägs Google och Facebook veta mer om enskilda människor än vad vi vet om oss själva. Är det möjligt? Ja. Sug på den verkligheten ordentligt.

Vilken framtid är vi påväg in i? Hur hopplöst slöa är lagstiftarna att förhålla sig till denna kraftigt förändrade verklighet? Kan vi inte som enskilda medborgare förvänta oss att heltidsarvoderade politiker ska ha koll på liknande utveckling och föreslå maktbalanserande lagstiftning? Komplexa frågor men nödvändiga att ta i! Och i denna allt mer automatiserade värld är det mycket sannolikt att väldigt många av dagens jobb utförda av människor avvecklats inom 20 år. Sug även på den sannolika verkligheten inom kort. Vad innebär bland annat det för våra möjligheter att kraftigt förbättra en misslyckad integrationspolitik.
https://www.va.se/nyheter/2017/04/04/spaning-smartphones-kommer-do-ut-om-nagra-ar--och-satta-igang-en-ny-galen-era/
http://macworld.idg.se/2.1038/1.620769/12-smarta-grejer-du-inte-visste-att-siri-kan-gora

Välståndskonkurrensen
Trumps protektionistiska agenda kan bli bingo för ett stukat Europa. Om Kina och USA kraschar om handelsöverenskommelser kommer det garanterat vara till EUs fördel om korten sköts klokt. Det är inte lätt att prognostisera när nästa lågkonjunktur slår till. Att prognosticers är generellt svårt och blir ofta fel. Min prognos är dock att Trump leder USA i helt fel riktning om stora delar av dess folk ska få det bättre istället för sämre. Vad tror du?
http://www.dn.se/ekonomi/trump-spelar-ett-hogt-spel-och-serverar-asien-pa-ett-silverfat/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar