onsdag 22 februari 2017

En kompis som bara tänker på dig

Kompetensbrist
Har vi en massa kompetensbrist i vårt samhälle? Vi tror det. I takt med att artificiell intelligens vinner mer kraft ökar också robotiseringen av våra samhällen runt om i världen. Det händer inom alla samhällsområden. Självstyrande fordon är allt närmare kommersiell verklighet. Sannolikt kommer det bli nödvändigt för att få allt mer befolkade städer att få fungerande trafikflöden. Avancerade algoritmer tar också över allt mer tjänster. Avstånd blir allt mindre relevant. För att förstå vad som händer kan du försöka lära dig hur en enormt växande global spelmarknad fungerar. Då menar jag inte dobbel utan spel som Minecraft och World of warcraft.
https://worldofwarcraft.com/en-gb/
https://minecraft.net/sv-se/
http://www.gp.se/nyheter/ekonomi/sj%C3%A4lvstyrande-bilar-snart-i-g%C3%B6teborg-1.3775

Väldigt många yrken kommer att ersättas och kompletteras av robotar. Kompetensbristen är sannolikt inte så stor som vi kan tyckas tro. Moley Robotics har utvecklat ett robotsystem som efterliknar mänskliga händer som vispar, rör, kollar temperatur, skär etc. Ett kocksystem som kan producera 2000 recept, utnyttjar 129 sensorer och 20 motorer. Kockbristen är snart ett minne blott. Och duktig och outtröttlig kommer kocken att vara.
http://www.moley.com/

Toyota Kirobo är en minirobot designad för att vara som ett personligt sällskap. Den är 10 cm hög och väger 183 gram. En lätthanterlig kompis som inte behöver rastas och som inte kräver dyr mat och veterinärhjälp. Kirobo, som du kan kalla vad du vill, känner av ägarens känslor genom ett fotografiskt ansiktsigenkänningssystem, och anpassar sina kommentarer utifrån hur man mår. Håll i hatten, håll med om att det är häftigt!
https://www.youtube.com/watch?v=udfHwzkyzZg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar