fredag 24 februari 2017

Ständiga störningar

Koncentration
Hur lyckas du koncentrera dig? Måste du låsa in dig i ett eget rum och sätta på dig hörlurar med klassisk musik för att komma in i den stämning som krävs för att prestera? Tills för bara drygt tio år sedan hade vi inte portabla smarta terminaler som till exempel en mobiltelefon. Terminaler från vilka vi kan ta del av massor av innehåll. Blunda ögonen och tänk dig en värld som för bara 20 år sedan när inga smarta mobiler eller I-PADs fanns! Nej, visst är det svårt att ens minnas hur det var. Efter tio år med denna massiva tillgång till världens data och förädlade innehåll har många lärt sig att det inte bara ökat vår produktivitet utan också kräver nya rutiner för att inte göra oss improduktiva. Allt för många av oss, jag är en av dem, tillåter oss att ständigt avbrytas i våra tankar och uppgifter för att titta på vem som skickat något, vem som ringer och så vidare. Hur påverkar det oss? Hur ofta är ett mejl så viktigt att vi inte kan införa tider då vi går igenom de medelanden och följer upp det telefonsamtal man fått? Är inte det inte det kloka sättet att förhålla sig till dagens informationsvärld? Är inte det viktigt för att vara närvarande i nuet med vår i varje stund närmaste omgivning? I vart fall jag har en stor förbättringspotential kopplat till detta ständigt tillgängliga beteendet.
https://en.wikipedia.org/wiki/Portable_data_terminal
http://www.allehanda.se/opinion/debatt/informationsstress-var-nya-folksjukdom
https://www.jajja.com/jajja-magazine/sju-knep-for-att-minska-informationsstress/

Fokus på rätt saker
Ja, det är inte lätt det där att skilja mellan huvudsaker och bisaker. I ett land som, mot svenskarnas vilja, tillåter Vänsterpartiet att kraftigt påverka politiken får bisaker och enfald råda. I en regering som dessutom ger statliga utredningsuppdrag för att komma fram till något som redan är bestämt är både bedrägligt och slöseri med skattepengar. Lär av vår mänskliga historia! Kommunism eller "vänsterpolitik" har aldrig levererat ett högt generellt välstånd. Glöm aldrig det!
http://mobil.unt.se/nyheter/uppsala/overklagar-bygglov-for-omstritt-konstverk-4556882.aspx

På förra kommunfullmäktige ställde jag en fråga till kommunstyrelsens ordförande om varför inte Uppsala kommun tagit chansen att tycka till om det urdåliga vinstbegränsningsförslaget som den bidragsälskande utredaren Illmar Reepalu på beställning presenterat. Att en kommun med relativt många privata leverantörer inom välfärdssektorn inte självklart vill göra sin röst hörd är beklagligt. Samtidigt inte så förvånande då Vänsterpartiet inte "bara" är ett stödparti i Uppsala utan ingår i kommunens majoritet! Frågan bordlades tyvärr då vi tenderar att ägna fullmäktigetid åt annat än debatter och beslut.

Politiker ska inte fokusera på vinster utan på kvalitet och kvalitetsuppföljning. Politiker ska också fokusera på att driva på nytänkande för att klara allt mer krävande offentliga åtaganden. För att klara dessa åtaganden kommer vi att behöva både stiftelser och privata företag som hjälper till. Om de levererar den överenskomna kvaliteten och bidrar till nytänkandet är inte vinster ett problem! Förluster är däremot ett problem! Och glöm inte att det är politiker som hela tiden avgör vilka kvalitetskrav som ska ställas! Det dumma vinsttaksförslaget är en dum störning i det viktiga arbetet att bygga marknadsekonomi 2.0 och en fungerande välfärd även i framtiden.
http://www.di.se/opinion/annie-loof-det-finns-bara-ett-svar-pa-reepalu-sag-nej/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar