fredag 3 februari 2017

Prata, vrid och vänd

Demokratin har kris
Jag är på Centerpartiets kommundagar i Göteborg. Det är som under politikerveckan i Almedalen på Gotland fast under tre dygn och helt fokuserat på Centerpartiets perspektiv. Första dagen var givande med möten med kollegor, lyssna till analyser om vad svenskarna tycker är de viktigaste frågorna just nu, samtal om Allianssamarbetet, bostadspolitiken och träff med miljönätverket. Ett av budskapen från partiadministrationen var att politikerförtroendet kraftigt rasat det senaste dryga året. Det är allvarligt. Särskilt allvarligt är det att det är ett faktum i hela den "fria världen", inte minst i USA och Storbritannien. Västvärldens demokratier är i kris, djup kris.
https://www.centerpartiet.se/download/18.4945df96158298de428b40/1478173073987/Rapport-kommundagar-2016.pdf

Varför?
Hur hamnade vi där vi är? Svaren är självklart många och de varierar från land till land. I Sverige tror jag det främst handlar om att partier och politiska ersättningssystem inte klarar av att säkra politisk representation med tillräckligt erfarna personer. Det är på tok för få med gedigna och värdefulla verksamhetskunskaper som har ansvarsfulla politiska uppdrag. Det innebär att det är på tok för få förtroendevalda som kan vara en tillräckligt kompetent nämnd eller styrelse för att matcha en förvaltning dit man vill ha den. Det man vill ha är självklart hög servicegrad inom de ekonomiska ramar som är satta. Om Sverige och dess delar ska lösa denna kvalitetsbrist måste partierna ställa sig frågan hur man aktivt kan rekrytera kompetens bättre. Inom Centerpartiet i Uppsala försöker vi göra denna förbättring utifrån fokuset att göra Uppsala så bra som möjligt för dess invånare.
https://www.svd.se/hoten-mot-politiker-forsvarar-rekrytering

Demokratiskt utvecklingsarbete
I hela den "fria världen" tycks ett huvudproblem vara oförmågan att sakligt och respektfullt vrida och vända på olika frågeställningar för att hitta den klokaste vägen framåt. Polariseringen har blivit ett faktum och få krafter tycks vilja bryta upp den. Kanske inte så konstigt då ett läger försöker försvara det de har och har byggt upp medan det andra gänget har blodvittring genom att de får allt mer stöd från folket för att vilja göra något annat. Bifogad artikel är läsvärd! Särskilt tragiskt sant är demokratins oförmåga att få fler fria människor att föra fler ordentligt intellektuella samtal. Där man alltid ifrågasätter och föreslår alternativ. "We don’t have gulags and we don’t put dissidents in loony bins, but the required conformity of thought is little less crushing, stultifying and intellectually corrupt." Vår demokratiska värld är i gungning! Den är hotad! Dags för oss som vill försvara och utveckla demokratin att växla upp tempot!
http://www.spectator.co.uk/2017/01/crushing-corrupt-political-correctness-just-had-its-berlin-wall-moment/

Alliansen?
I Uppsala jobbar den bra ihop. Vi kommer att presentera ett gemensamt övergripande lokalt regeringsalternativ inför nästa val. Nationellt tycker jag att det snart är dax för de fyra att göra Allianstime-out och tydligt säga att de fyras olikheter får lysa för att maximera röster och efter valet gå ihop, kanske i majoritet. Vänsterpolitiken måste stoppas! "Nothing is in it for me". Megatrenderna Individualisering fortsätter och utvecklingstempot accelererar! Det förstår och enar Alliansen, därför är det oklokt att rösta på vänstern eller andra bakåtsträvande krafter.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/dWE71/loof-jag-satter-mig-inte-i-regering-ledd-av-lofven
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-ser-annie-loof-c-pa-alliansens-framtid
http://www.expressen.se/nyheter/c-hotar-lamna-alliansen-om-m-forhandlar-med-sd/
http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/BLQbQ/sprickan-i-alliansen-spelar-lofven-i-handerna
http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/b10mv/ny-matning-visar-djup-alliansspricka-om-sd


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar