söndag 26 februari 2017

Huvudlöst

Hur blir man känd?
Känd blir den som gör något först, som presterar exceptionellt inom sitt gebit, massmördar, blir en framgångsrik filosof eller religiös ledare. Även den rike som använder sin förmögenhet till välgörande stiftelser kan förlänga egotrippen även efter sin död. Ja, ja alla vägar bär till Rom som i detta fall får vara döden.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Romerska_v%C3%A4gar
http://fof.se/tidning/2014/7/artikel/listan-varldens-mest-kanda-personer
https://www.svd.se/hela-listan-varldens-100-kandaste-kandisar

Transplantation av huvud
Werdnig-Hoffman´s sjukdom är inte någon rolig sjukdom. Inga sjukdomar är roliga men vissa är värre än andra. I år planerar den italienska neurokirurgen Sergio Canavero att bli den förste som genomför en huvudtransplantation... Det är något speciellt med italienska läkare, eller hur! Valery Spirodonov lider av Wednig-Hoffmans sjukdom, en muskelsjukdom i ryggmärgen. Han vill vara den första som ställer upp på att försöka få ett nytt huvud. Ja, varför inte om det är den enda chans man har för att få njuta några år till av livets underbara möjligheter?  Transplantationen planeras behöva 150 medicinskt utbildade människor och använda sig av hjärndöda donatorer. Vad ska man säga? Snart kan vi byta ut alla våra kroppsdelar. Är vi då oss själva?
https://sv.wikipedia.org/wiki/Spinal_muskelatrofi
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3798056/Head-transplant-surgeon-plans-controversial-Frankenstein-experiments-reanimate-corpses.html
http://www.dailymail.co.uk/health/article-3721986/Patient-set-undergo-world-s-human-head-transplant-says-Dr-Frankenstein-reveal-details-operation-month.html

Och? Gör något! Prat hjälper inte!
Väldigt märklig "debattartikel" som jag bifogar. Vad ska man debattera om när de korrekt konstaterar "Det finns idag en bred politisk samsyn om..." Att primärvården kraftigt behöver moderniseras och förstärkas råder det inget tvivel om. Gång efter gång och år efter år presenteras dessa behov och att fokuset måste läggas på att förändra och förbättra omsorg och vård främst för multisjuka, oftast äldre människor. Så vad kan man debattera om? Varför inte: Varför denna ständiga senfärdighet? MP och S har makten! Varför gör de inte det de säger behöver göras? Det är ju "bred politisk samsyn". MP och S har ju makten inom Uppsalas sjukvård, vad väntar de på? Och om vi snart också kan transplantera huvuden, då krävs definitivt omfattande nytänkande inom omsorg och vård.
http://mobil.unt.se/asikt/debatt/stark-primarvarden-4559362.aspxInga kommentarer:

Skicka en kommentar