torsdag 9 februari 2017

Isberget

OECD

Statens ekonomi är god... Den som tittar på statens siffror, jämför med andra länder, och som struntar i kvaliteten i verksamheten, kan bara hålla med. Just nu ser statens ekonomi god ut. Men hur fungerar vårt Försvar? Hur fungerar Polisen? Hur fungerar Arbetsförmedlingen? Hur utvecklas sjukförsäkringen? Och "vem" får ta smällarna när kommuner går i "konkurs"? Svensk ekonomi är idag kraftigt dopad av minusränta och en stor asylinvandring. Det är inte innovationsframgångar och ett brett och utvecklat företagande i Sverige som driver den nuvarande "högkonjunkturen".

Kommuner på dekis

Allt fler av Sveriges 290 kommuner brottas med stora ekonomiska problem parallellt med kompetensförsörjningsproblem. Det är inte en underdrift att säga att situationen är allvarlig och kvalitetsbristerna inom de flesta områden från skola till äldreomsorg blir allt mer omfattande. Jag undrar jag hur klokt det var av Uppsala att bli en del av Kommuninvest? Visst har vi fått lite billigare ränta ett tag men på köpet har vi också tagit på oss ett kollektivt ansvar för kommuner som sköts sämre än Uppsala. Nyligen uttryckte statsministern Löfvén orden "Akut situation" för många av Sveriges 290 kommuner. Det är långt ifrån bara Uppsala kommun som är kraftigt belånade. I Uppsala innebär en procents räntehöjning att räntekostnaderna ökar med 130 miljoner kronor. Det behövs inte många procents ökning av räntorna för att Uppsala är i djup ekonomisk kris. I Uppsalas fall har vi dessutom ett resultat för 2016 som är kraftigt dopat med tillfälliga statsbidrag. Många av landets 290 kommuner har stora strukturella utmaningar. Det är hög tid att tänka om och börja reformera våra kommuner. Rättigheter måste bättre matchas mot skyldigheter. Modern teknik måste mycket bättre bidra till utveckling och hjälpa till att lösa kompetensförsörjningsproblematiken inom många verksamheter. Vad väntar vi på? 

Glöm inte FNs skrotade prognos

Titanics resa över havet gick för fort. Rekord skulle slås. Fartyget var ett teknologiskt skrytbygge som skulle bidra till att hålla uppe Storbritanniens globala glans. Passagerarna hade det säkerligen riktigt bra innan fartyget körde in i isberget. Fartyget kan ses som den generella svenska välfärdsmodellen. Platsen i FNs säkerhetsråd som de glada och stolta passagerarna. Isberget en misslyckad inkluderingspolitik och ett rättighetssystem som inte tillräckligt balanserats mot skyldigheter. Många dog när Titanic gick till botten. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att många också överlevde och fick många värdefulla år till i livet. Det mesta här på jorden har goda och dåliga tider. När vi hittad vägar genom nästa stålbad kommer en ny storhetstid full av individuella möjligheter. Vi som vågar se verkligheten och som försöker bidra till problemlösningarna "överlever" sannolikt när AB Sverige kört in i isberget. Kan det vara så att den FN-prognos över hur olika länders ekonomier utvecklas, som fick kastas i papperspåsen, var väldigt rimlig? Enligt den skulle Sverige bli ett relativt fattigt land på bara 20 år. Om inte ett omfattande reformarbete startar snart är det tyvärr inte osannolikt!


Hjärta eller hjärna

Mer hjärna tack! Bifogad krönika är bra. Känslor ges på tok för mycket utrymme i dagens ytliga politiska käbbel. Seriös politik ska bygga så mycket på fakta och vetenskap. Allt annat är korkat. Jag antar att det är PR-konsulter och alla kändistyckare som starkt bidragit till denna fördumning av de politiska "samtalen".
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/kaenslokrig-hoer-inte-hemma-i-offentligheten-31335

 

Kloka perspektiv

Jan Larsson är en klok person som använder hjärnan. Numera har han inte bara en omfattande erfarenhet av hur staten leds utan också om hur näringslivet fungerar i praktiken. Självklart har SD bara politiskt utrymme om övriga partier låter dem få det utrymmet. Det är dags för flera partiledningar att tänka nytt, använda sina hjärnor. Isberg måste undvikas! Reformeringen av Sverige och dess delar brådskar! Vilka partier kan hjälpas åt och ta ett ansvar för vår svenska positiva framtid?
http://www.affarsvarlden.se/kronikor/jan-larsson/det-ar-inte-sd-som-ar-problemet-6823294

 

Isbergen smälter. En och annan hoppas säkert att det innebär att vi kan undvika att köra in i ett isberg. Om osannolikheten inträffar att nästa ekonomiska kris kommer först om +3 år, då skapar "översvämningarna" minst lika stora problem som att köra på ett isberg. Varför ska det vara så svårt att driva en politik som undviker isberg och som bidrar till att isarna finns kvar? Och varför är det så svårt att inse att rättigheter självklart måste matchas mot skyldigheter?

 

Skattehöjningar

En och annan vänsterpolitiker vill självklart höja redan väldigt höga skatter för att klara våra utmaningar. Varför ska vi ha skyldigheten att betala ännu mer skatt när vi får allt sämre av de rättigheter som skatten sägs borga för? Högre skatter skulle dessutom göra Sveriges situation ännu sämre. Hur tror du det går om vi inte alls kan attrahera eller tappar många av befintliga attraktiva skattebetalare? Men, men de flesta kommer väl att skylla iskraschen på Trump och Pence.... Och du, om du är rädd för Trump så är det lika bra att du blir medveten om att Pence om möjligt är ännu farligare... Tur att det är helg snart så att man kan passa på att dansa.
http://www.di.se/nyheter/magdalena-andersson-trump-kan-starta-finanskris/Inga kommentarer:

Skicka en kommentar