söndag 12 februari 2017

Godispåse av åsikter

Kommunikation
Kan vi vara eniga om att sannolikheten för god kommunikation mellan människor blir bättre om de förstår varandra? Kan vi vara överens om att det är betydligt bättre om vi kan tala direkt med varandra än genom en tolk? En tolk som självklart kan ha svårt att förmedla budskap korrekt och som är dyr i drift. Visst borde det vara självklart att människor som försöker få rätt till vårt territorium så som svenskar ska lära sig svenska? I ljuset av att det nu tar i genomsnitt över 9 år innan en asylinvandrad kommer i någon form av självförsörjning är det minsta vi kan förvänta oss att många timmar varje dag ägnas åt att lära sig svenska. Oavsett om man nekas uppehållstillstånd eller ej. Och visst är det rimligt att skapa ekonomiska incitament som kraftigt motiverar människor att lära sig grundläggande svenska? Om du inte tycker så, varför inte?
http://www.gp.se/ledare/att-lära-sig-språket-är-en-skyldighet-1.4152902

Meritokrati och representativitet
Det tycks som att urvalet av folkets företrädare fungerar rätt bra i Sverige. Vi är i hög grad representativa som grupp och urvalet till toppen tycks bygga på viss meritokrati. Varför lyckas inte vi politiker då lösa ut svåra frågor och få igång nödvändiga reformer? Är den oförmågan representativ? Går det svenska problemlösarundret i baklås om konsensusspelet inte fungerar? Och visst borde ett minimikrav för att vara valbar till ledande politikerroller vara att man under några år varit självförsörjande utan koppling till politik!
http://www.gp.se/ledare/politiker-smartare-än-sitt-rykte-1.4155027
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Konsensus
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Meritokrati

Problemlösning
En relativt stor andel av dem som kommit till Sverige som ensamkommande barn har haft med sig ett grovt narkotikaberoende. Vi som tidigt ger oss in i problemlösningsläge vet att det är så. Narkotikaberoende är destruktivt på många sätt. För den enskilde som tappat kontrollen över sitt eget liv och för alla som råkar ut för de brott som krävs för att finansiera drogberoendet. Om beroendet dessutom är heroin är det särskilt allvarligt och svårt att behandla. I ljuset av kritiken mot medias bristande kvalitet förbättras det inte av artiklar som insinuerar att drogandet startat i Sverige på grund av osäkerhet om man får rätt till asyl eller ej.
http://mobil.unt.se/nyheter/uppsala/heroinmissbruk-bland-ensamkommande-i-uppsala-4539926.aspx

Stora utmaningar
Shantaram är en fantastiskt fängslande bok jag kan rekommendera. En av världens bästsäljare. Sverige får vara med i boken. Inte av någon positiv anledning. I Indiens undre värld är svenska pass lättillgängliga och säljs till högstbjudande. Boken är många år gammal. Läs gärna nedan faktaberättelse av Anna D. Varför löser vi inte liknande problem skyndsamt i Sverige?
http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/ta-tag-i-fusket-med-falska-identiteter/

Passen har betydelse för människors möjligheter att röra sig mellan länder. En sådan grupp är de så kallade ensamkommande barnen. Politiker måste förstå att utmaningarna med att få de allra flesta av dessa personer, som har drogberoende, att bli självförsörjande är stora och svåra. Men nu vill jag inte få nedkört i halsen att jag anklagar hela gruppen ensamkommande för att vara drogberoende. Det säger jag inte! Jag känner själv flera fantastiska personer som kommit som ensamkommande och som på ett makalöst sätt lärt sig svenska och  som redan är självförsörjande. Som vanligt är det viktigt att sätta sig in i fakta. Och ett skäl till att psykiatrin i Uppsala går på knäna är att Uppsala tagit emot många ensamkommande varav många bär på trauman och drogberoende.
http://mobil.unt.se/asikt/debatt/ifragasatt-utvisningarna-4540357.aspx

Idiotisk skattepolitik
Svensk skattepolitik måste kraftigt reformeras! Det är oacceptabelt att beskatta arbete så vansinnigt hårt som det är idag! Om man studerar de representativa politikerna, kan man då förstå varför inte rimliga skatteförändringar blir verklighet?
http://www.expressen.se/ledare/s-ar-arbetarpartiet-som-hellre-kramar-kapitalet-1/

Problemlösningsfabriken
Igår hade Centerpartiet i Uppsala årsmöte. På dagordningen fanns gott om motioner från medlemmar. Motioner representerar idéer om hur vi bättre löser problem och hur vi kan förstärka möjligheter. Jag är stolt över att tillhöra Centerpartiet i Uppsala som uppvisar allt större idéutvecklingsförmåga och allt fler engagerade invånare som deltar i det viktiga arbetet. Inte minst idéer om hur vi inkluderar nysvenskar betydligt bättre än nu mot självförsörjning! Vi valde också en ny kretsordförande med gedigna erfarenheter som egenföretagare och god kunskap om hur Uppsala kommun fungerar : ). Marie-Louise Brundin heter hon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar