tisdag 6 september 2016

Lärarlöner och protektionism


Vilsen skola
Hur länge har jag hört att lärarlönerna måste höjas och att det ska satsas ännu mer på skolan. När Alliansen var ansvariga för Uppsala kommun var vi överens om att stärka lärarlönerna och skapade mer utrymme för individuell lönesättning där mätbar skicklighet skulle premieras. Alla politiker inser att skolan är väldigt viktig för ett samhälles positiva utveckling. Många års negativ utveckling leder oss inte i rätt riktning. Samtidigt vet du väl att Uppsala kommun redan idag satsar cirka 50% av kommunens pengar på skolan? Det är många miljarder som satsas på skolan. Du vet väl också att stora delar av Uppsalas skolsystem får mer pengar än jämförbara skolor i andra kommuner men presterar sämre resultat? Alla partier tycker, som sagt, att skolan är viktig och satsar i förhållande till annat därför mycket på just den. Hur vänder vi den negativa utvecklingen när ett av huvudproblemen är reformtröttheten inom skolan? Det finns många idéer om det. Personligen tror jag att det främst handlar om ledningsfrågor som inte fungerar. Med ledningsfrågor inkluderar jag politikens förmåga att ge skolan det handlingsutrymme de behöver för att kunna lära eleverna så mycket som möjligt. Inte minst möjligheten att hålla ordning och reda på en skola är viktig. 

 

Nu ska vissa lärare, som anses duktigare än andra, få högre löner. Men det ska göras i huvudsak med hjälp av statliga bidrag. Hur långsiktiga är dessa bidrag? Vad innebär det för Uppsala kommuns skattebetalare när staten inte ger liknande bidrag längre. Nu börjar svensk ekonomi bromsa in. då möter vi alla nya verkligheter. Räntesänkningarna frigör inte längre mer pengar i plånboken och skattehöjningar tar individuellt konsumtionsutrymme. Hur långsiktigt hållbar är liknande satsningar som denna?

Kalla vindar

Missnöjespartier växer så det knakar i världen. Trist och oroande. Tyskland är inget undantag. Partiet AFD i Tyskland växer så det knakar. Var är vi påväg när protektionism och främlingsrädslan bara växer och växer? I en värld där Philipinernas president kallar Obama en "horunge" är det farligt skakigt. Och Trump bedöms fortfarande ha stora chanser att bli USAs nästa president...


 

För att bryta denna negativa trend behövs bland annat nya reformer som gör det mycket lättare för nya invånare att inkluderas och bli självförsörjande. Det är inte förvånande att protektionismen växer om nya invånare runt om i världen inte blir bidragande till lokalsamhället i större utsträckning än nu. Det är inte heller förvånande att protektionismen växer när globala företag tjänar mycket pengar lokalt men betalar 0 i skatt. Håll med om att det är frustrerande att dessa skevheter går så sakta att åtgärda! Hur mycket tålamod måste man ha?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar