lördag 3 september 2016

Sanningen i betraktarens ögon

Gjort är gjort. Nu är nu. När ser vi en politik som betydligt bättre lyckas med integrationen runt om i Sverige? Och vad händer när bidragen i bidragsSverige kraftigt måste sänkas?

Volymer påverkar
Du som följer mig vet att jag länge uttryckt min frustration och besvikelse över att debattklimatet kopplat till migrations- och integrationsfrågor varit värdelöst. Främst tabu var volymresonemang och försök till debatter. Gammelmedierna och "politikereliten" ansåg att de relevanta volymperspektiven inte lämpade sig för problematisering och debatt. Och se hur det gick... Bifogat en läsvärd artikel av Alice Teodorescu på GöteborgsPosten.
http://www.gp.se/ledare/teodorescu-hur-stor-invandring-klarar-sverige-1.3739775

Det var inte svårt att förstå vilken situation vi befann oss i redan hösten 2015. Hur många tog sitt ansvar som förtroendevald på största allvar då? Visst använde jag vid ett tillfälle en stark metafor för att beskriva läget, men hur var situationen då? Och självklart gick politiska motståndare på misstolkande anfall. Främst Miljöpartister. Komiskt nog var det MP som ledde in Sverige i denna återvändsgränd inom migrationspolitiken och samtidigt är det MP som tokstängt Sveriges gränser. Jag undrar jag vad Reinfeldt såg framför sig när han agerade som han gjorde när svensk migrations- och biståndspolitik spårade ur?

Du och jag som väljare måste ta våra val av politiska företrädare på större allvar. Och precis som jag, Lars V Kylberg och Sören Gyll skrev är det glädjande att  Decemberöverenskommelsen föll. Snart ser vi nog både samtal och förhandlingar med SD oxå. Det finns gott om frågor som inte handlar om migration eller integration. Håll med om att det är barnsligt att man som regel inte kan samtala och förhandla med SD. De är ju trots allt demokratiskt valda. Visst kan det ses som att man samarbetar men varför skulle inte L kunna förhandla med SD om stöd/samarbete i kärnkraftsfrågan? De kan väl utan problem ändå ondgöra sig över SD kopplat till andra sakfrågor? I den parlamentariska situation vi har är det sannolikt en klok väg framåt att vara beredd att förhandla med alla för att uppnå majoritet i en sakfråga. Och det är inget strukturellt samarbete!!
http://mobil.unt.se/uppland/uppsala/volymen-i-migrationen-har-betydelse-3850885.aspx
http://www.di.se/artiklar/2015/6/11/debatt-nyval-ar-battre-an-pakten/

Version 2
Jag var för 8 år sedan involverad i utvecklingen av en demokratiförstärkande sajt som hette Spogg med "tag linen" "gör din röst hörd". Ambitionen var att erbjuda en sajt där samhällsintresserade kunde skapa sitt eget "medieuniversum", en egen styrcentral, en egen hemsida med de informationskanaler i världen de ville följa. Samtidigt sakpolitiska "debattrum" där du kunde lägga in en artikel och tycka till i en tråd. Långt senare blev delar av detta en del av Facebook.

Problemen vi upplevde var att många debatter är dåligt faktaunderbyggda och att gammelmedia är urdåliga på att nyansera nyhetsrapportering och mästare på att begränsa debatter. Detta problem har inte minskat. Migrationsdebatten i Sverige och presidentvalsdebatten i USA, och därtill knuten mediabevakning, är lysande exempel på hur ointelligent det blivit.

Roligt att en av oss som då var engagerad i demokratiprojektet nu gör ett nytt försök. Med en betydligt bättre sajt försöker Viktor nu göra möjligheterna att tolka nyheter mer objektivt möjlig. Han kanske också lyckas skada gammelmedia ännu mer så att de i grunden tvingas tänka om och bli mer balanserade och journalistiskt skickliga. Förhoppningsvis kan sajten också bidra till att vår demokrati stärks! Det behövs. Heja Viktor!
http://newsvoice.com
http://www.dn.se/ekonomi/att-spogga-ska-bli-ett-begrepp/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar