fredag 16 september 2016

Förmögenhetsfördelning

Finns människor som inte vill vara så fria som möjligt? När är man fri? Eftersom det på många sätt är en känsla är den självklart individuell. Det går dock att dra slutsatsen att de flesta är eniga om att frihetsberövande är en kraftig frihetsbegränsning. De flesta är också överens om att "den som är satt i skuld är icke fri".

Föreställ dig en man som bor i en tvåa köpt för 3 miljoner och med ett lån på 2 miljoner. Han blir arbetslös och lånet sägs upp. Vilken frihet har han då? Hur stor frihet har en lågavlönad? Massor av upplevd frihet kanske om man inte gillar materialism. Klart är dock att en lågavlönad har ett mycket begränsat konsumtionsutrymme. En ytterligare krona i ersättning för en lågavlönad konsumeras och de ekonomiska hjulen snurrar.

Min morfar har alltid talat om det kloka i att i en marknadsekonomi säkra en god betalningsförmåga hos de flesta i ett samhälle. Även för de rika är det självklart det bästa om man kan tänka långsiktigt. Det är en ohållbar utveckling att allt färre äger/kontrollerar allt mer och det stora flertalet är fjättrade vid skulder och en mycket otrygg arbetsmarknad. Bifogat kan du lyssna till en klok miljardär, Nick Hanauer, som ger sina perspektiv på detta. Även två av världens rikaste personer, Bill Gates och Warren Buffet, har uttryckt liknande åsikter.
https://m.youtube.com/watch?v=th_F_dTGqQc
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Frihet


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar