tisdag 14 juni 2016

Exit

Bettingbolagen
Vilka har bäst koll på vad som är sannolika utfall av händelser i vår framtid? Spågummor? Opinionsundersökningar? Allt fler börjar inse att spelbolag är de som kommer mest rätt i antaganden om framtiden. Varför? Ett skäl är givetvis att spelbolagen tar ekonomisk risk kopplat till hur oddsen sätts. Den senaste veckan har mycket hänt kopplat till oddsen kopplade till BREXIT eller ej. De som tror på en exit ökar kraftigt. "More money being bet on leave than remain." Vissa går fortfarande till spågummor. Trots att många opinionsmätningar kraftigt missat utfallen köps fortfarande löpande opinionsmätningar. De är ju någon form av underhållning men i takt med att vi närmar oss val är sannolikt det man kan spela om med odds bättre på att landa i närheten av faktiskt utfall.

BREXIT
Oddsen talar allt mer för en exit. Om valdeltagandet blir över 55% anses STANNA få flest anhängare. Risken anses högst att motståndarna till EU lyckas mobilisera folk att rösta medan stannaanhängarna inte har det lika lätt att förmedla vikten av att rösta. Helt klart är att alla mätningar visar att yngre befolkningen i Storbritannien gillar globalisering, mångfald och den digitala livsstilen. De äldre är i stor utsträckning rädda för globaliseringen och digitaliseringen. Även om framtiden mer tillhör våra yngre har de inte tillräcklig makt att avgöra stora frågor som BREXIT eller ej. Den 23/6 kan vara den "tipping point" som på allvar drar igång nästa stora lågkonjunktur.

Oavsett om Storbritannien beslutar att lämna EU eller ej står Britterna och Europa dagen efter i en svår och svagare situation. Sannolikheten är hög att folkets röst är mycket splittrad. Därför leder utfallet garanterat till fler starka konflikter framöver. Om det blir BREXIT så börjar långa och många förhandlingar som i bästa fall landar i en ny omröstning om stanna eller lämna. I den bästa av världar, ur mitt perspektiv, blir det då en ny omröstning men om ett nytt EU där EU blir mindre men vassare. Om BREXIT får vi oxå sannolikt en dominoeffekt där Skotland vill lämna Storbritannien och Katalonien får mer vatten på sin kvarn att bryta sig loss från Spanien. Det Europeiska fredsprojektet EU hamnar under ännu tuffare press. Och hur tror du Sverige och Danmark kan hävda sig utan UK som del av EU? Vi närmar oss den 23/6 med stormsteg. Det valet kommer med stor sannolikhet ha mycket större effekt på svensk ekonomi än ett svenskt riksdagsval. Håll i hatten!
http://www.gp.se/nyheter/världen/brexit-hot-mot-civilisationen-1.2714058
https://m.youtube.com/watch?v=lGTGt392Gas
https://m.youtube.com/watch?v=Rvnwi8LNNoU
https://m.youtube.com/watch?v=7Oor7fAmmiQ

Externa och interna utmaningar
Det är svåra tider nu. Personligen gillar jag när det är svårt och tufft. Det blir lite roligare även om toleransen för misstag är lägre och priset för misslyckanden högre. DN beskriver bra hur Sveriges integrationsutmaningar utvecklas. Det brådskar med nödvändiga reformer! Var är de? Vi kan inte lösa dagens och kommande utmaningar med gamla metoder! Den globala, digitala och mobila verkligheten ändrar hela tiden den verklighet vi behöver hantera. Sannolikt måste den demokratiska processen snabbas upp. I min värld är det möjligt utan att försämra den demokratiska förankringen med hjälp av allt kraftfullare och säkra IT-infrastruktur.
http://www.dn.se/nyheter/har-ar-kartan-som-visar-det-delade-sverige/

Finansiell exit
Grattis till Linked-ins ägare! Bland annat en del svenska kompisar som blir enormt rika när Microsoft köper verksamheten för makalösa belopp. Inte helt fel att i dessa oroliga tider kunna fylla på sina bankkonton med några miljarder. Men, men insättningsskyddet per bank är bara en miljon per bank så man kan fort vara lagom rik igen ; ). Just nu är det nog guld som är det som även i framtiden kommer att glimrar....
http://www.di.se/artiklar/2016/6/13/microsoft-handelsstoppad--koper-linkedin/





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar