måndag 20 juni 2016

Nycklar som fungerar

En ny tid
Vi är i en ny tid. Det är därför som det är så gungigt just nu. I alla brytningstider har det varit oroligt. Väldigt många människor och maktsystem är i gungning. De som känner sig hotade spretar emot och de som ser möjligheterna att ta över framträdande positioner ökar tempot. Inget nytt men ändå lite skrämmande då dessa brytpunkter i mänsklighetens utveckling nästan alltid inkluderat mörka delmoment. Den som har vill oftast inte ge ifrån sig makt och materiella värden till andra utan kamp. Så har det alltid varit. Tills våra samhällssystem anpassats till det mobila, digitala och globala tjänstesamhällets tid kommer det vara oroligt. Politiska majoriteter avgör hur lång tid det tar. Små länder kan inte matcha motståndarna tillräckligt bra själva. Om BREXIT blir verklighet om några dagar så skjuts Europas nödvändiga anpassningar framåt i tiden.


I alla tider har kompetens och prestationsförmåga varit det som avgjort vilka som blir vinnare inom de olika spel som ständigt äger rum på vår jord. Idag är inget undantag. I en tid där många välutbildade och framåt personer rätt fort får det ekonomiskt bra krävs andra morötter än lön för att behålla medarbetare. Arbetsgivare måste få medarbetare att känna att de är med på en meningsfull resa för att motivera dem att stanna kvar. Förutom att klara av att beskriva den resan känner många moderna arbetsgivare att de behöver erbjuda möjligheten till delägande för medarbetare som är med och kämpar hårt för en verksamhets framgångar. Aktieoptioner är ett sådant verktyg för att skapa större delaktighet, försöka låsa upp nyckelmedarbetare och skapa ännu mer mening med ett jobb. Eftersom skatten på arbete är extremt högt i Sverige vill många entreprenörer kunna erbjuda optioner utan att de ska beskattas som lön. Personligen tycker jag det är rimligt då det inte är givet att optionsköp blir ekonomiska framgångar. Det finns många skäl för även vänsterpolitiker att lyssna noga när tre av våra så kallade tyngsta "startup-profiler" i Sverige. Som en liten biinformation har två av dessa tre, 66.6%, profiler starka Uppsalakopplingar : ). Vänsterkrafter borde älska att arbetskraften erbjuds att få vara med på eventuella ekonomiska framgångar som självklart skapas av summan av de resultat som medarbetare skapar, eller?
http://digital.di.se/artikel/sveriges-tyngsta-startup-profiler-optioner-ar-en-socialistisk-ide


Säker digital värld
I alla tider har kriminella varit snabba att utnyttja möjligheter för att berika sig. Mänskligt skulle många beteendevetare säga. Summorna som stulits under digitaliseringens första årtionden är sannolikt astronomiska. Självklart dyker det till sist upp kreativa och duktiga människor som hittar motkrafter mot dessa kriminella som förstör väldigt mycket. Som ett tecken i tiden är en av de som sägs ha uppfunnit ett säkert digitalt låssystem en ung svensk kvinna. Runt hennes säkerhetssystem byggs nu sannolikt ett företag som kan göra stor samhällsnytta, skapa många välavlönade jobb (som tokbeskattas) med medarbetare som förhoppningsvis kan erbjudas optioner som kan ge dem en bättre del av företagets värdeökning OM det blir en verklighet. OM är alltid en variabel som inte är given.
http://www.va.se/nyheter/2016/06/14/hackarnas-mardrom-vinner-kths-stora-pris-for-sin-unika-sakerhetsnyckel/


Ansvarstagande
Samtliga fyra entreprenörer ovan bygger företag där programmerare är den kompetens som avgör framgång eller misslyckande. Enligt Handelskammaren är programmerare idag Stockholms vanligaste jobb. Det är utmärkt för Sverige i den mobila, digitala och globala tjänstesamhällets tid. Då jag är en del av denna bransch vet jag att många programmerare kombinerar många timmar framför skärmen med att dricka läsk är det positivt att allt fler länder och städer inser att vi behöver motverka dagens stora hälsorisker. Två av dessa stora hälsorisker är att vi är på tok för stillasittande i förhållande till hur mycket energi vi sätter i oss. Socker och sockertillsatser är särskilt onyttigt och skapar mycket individuellt lidande och gigantiska samhällskostnader. Genom till exempel läskskatt kan våra ansvarstagande samhällen finansiera hälsofrämjande insatser som till exempel mer idrott i skolan, närodlade grönsaker och kött i våra skolor, inom omsorgen och vården. Dessutom kan dessa skatter bidra till att finansiera alla sjukvårdskostnader som är konsekvenser av ett allt för stort sockerintag. Det är glädjande att skatteverktyget allt mer används för att straffa det som är dåligt och uppmuntra det som är bra. Positiv skatteväxling är en metod som måste användas mycket mer! Mer skatt på socker och sockertillsatser genom fungerande metoder och mindre skatt på personaloptioner är en klok skatteväxling. Mer skatt på det som skadar människor och mindre skatt på det värde som människor skapar genom arbete! Vad väntar Sverige på?
http://www.va.se/nyheter/2016/06/17/amerikansk-stad-infor-laskskatt/
http://www.dn.se/nyheter/varlden/laskskatt-infors-i-philadelphia/
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/studie-mexikansk-laskskatt-fungerar
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22458341.ab
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6019704Inga kommentarer:

Skicka en kommentar