lördag 11 juni 2016

Chanser

Vem attraheras av vem?
Den framgångsrika kocken och entreprenören Marcus Samuelsson besökte i morse TV4. Förutom att tala om och bjuda på sydamerikansk (peruansk och mexikansk) mat i kombination med asiatiskt pratades om presidentvalet i USA. Samuelsson bor i New-York. En paradox som han tog upp är att Trump, mångmiljardär, attraherar många av USAs sämst ställda. Sanders, 74 år, attraherar många av USAs unga. Helt klart är att kommunikation inte är enkelt och det finns inga självklara regler om vilken budbärare som attraherar vilka målgrupper. Det viktigaste är sannolikt alltid att som politiker ta tydliga positioner kopplade till de problem som olika målgrupper upplever. Är Sanders, Trump eller Clinton bäst lämpad att leda USA och starkt påverka vad som händer i övriga världen? Som alltid beror ditt svar på vilken inriktning på samhällsutvecklingen du önskar. Vissa kan tycka Clinton enbart för att hon är kvinna. Andra Sanders för att han är äldst. En hel del Trump för att han pekar finger mot det politiska etablissemanget, vill stänga landets gränser för lågutbildade och med vapenmakt stärka USAs position i världen. Försök för en kort stund bedöma vem av dessa tre personer som har minst dåligt omdöme. På vilka grunder drar du dina slutsatser? Hur mycket koll har du på dessa tre personers faktiska historik? Jag törs påstå att den är mycket begränsad. Du, jag och många andra skapar allt för ofta våra uppfattningar utifrån känslor och tredjehandsinformation. Det är inte en särskilt klok beslutsordning för människor som har chansen att välja vem som blir världens mäktigaste person. Och det räcker definitivt inte att upplevas som snäll och jordnära för att klara svåra ledaruppdrag.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bernie_Sanders
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Donald_Trump
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Marcus_Samuelsson
https://www.hillaryclinton.com

Kvalitetssäkring
Så är det amerikanska demokratiska systemet sämre än det svenska på att vaska fram lämpliga ledarkandidater? Kandidater som visat att de kan få saker gjorda och som visat att de ofta behärskar gott omdöme. Visst är det otroligt att Mona Sahlin gång efter gång visat stort bristande omdöme. Jag vet inte om hon i sina uppdrag genom åren faktiskt uppnått några påtagliga resultat. Stundtals tycker jag dock hennes förmåga att känna in och att våga stå upp för människors lika värde förtjänat respekt. Men tänk att hon två gånger var tänkt att kunna bli Sveriges första kvinnliga statsminister! Hur bra hade det blivit med tanke på hennes bristande omdöme. Turerna kring livvaktsaffären är sannolikt spiken i hennes kista, eller? Ett skäl till varför hon får olika statliga uppdrag är sannolikt för att vi då, i den bästa av världar, ändå kan få något utbyte istället för den statsrådsfallskärm som hon annars kan aktivera. Det blir liksom ett nollsummespel ekonomiskt för oss skattebetalare. Men är det rimligt att hon ska kunna få fallskärm om hon gjort sig skyldig till ett, eller flera, allvarliga brott? Det tycker inte jag. Vi ska nog som svenskt kollektiv inte kasta sten i glashus, många av våra ledande politiker är  sannolikt inte bättre än de amerikanska.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Mona_Sahlin
http://www.expressen.se/nyheter/mona-sahlin-skrev-fler-falska-intyg/
http://www.expressen.se/nyheter/mona-sahlin-begar-35-miljoner-i-pension/
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22981921.ab

EM i herrfotboll har startat
"I worked harder" och "you don't get chances, you take them". Zlatan har talat. Så är det! Den som vill tillhöra de bästa inom någon verksamhet måste träna mer och kreativare än andra. Det finns inga enkla vägar mot framgång. Och chanser uppstår ofta för de nyfikna och duktiga. Men de måste som Zlatan säger också tas om de ska vara värda något. Nu har EM i herrfotboll startat. Det är superkul! Det var positivt att Frankrike vann den första matchen. Payets 2-1 mål var vackert och hans tårar rörande. Jag tycker att fotboll är en mycket vacker och engagerande sport. Europa är också den kontinent som har flest av världens duktigaste fotbollslag. Så kul det ska bli att följa turneringen och jag hoppas att Zlatan kröner sin tid i landslaget med att ta oss vidare från gruppspelet. Det är möjligt, eller hur? : )
http://www.dn.se/sport/fotbolls-em/johan-esk-payet-hade-magi-i-fotterna-och-tarar-i-ogonen/
http://www.dn.se/sport/fotbolls-em/zlatan-om-inte-vi-vinner-em-bryr-jag-mig-inte/Inga kommentarer:

Skicka en kommentar