tisdag 7 juni 2016

Pedofiler och hedersbrott

I morse hörde jag på nyheterna, på Sveriges Radio, att en notorisk pedofil släppts ur häktet i väst Sverige med motiveringen att Polisens utredningsarbete gick för sakta. Mannen var tydligen redan anmäld för att försöka locka in unga pojkar i sin bil. Rättssystemet följer säkerligen bara de regler som gäller men "lite" upprörd blir man när en återfallsförbrytare som nyligen suttit häktad nu påstås vara på pojkjakt igen. En som intervjuades sa typ "att kontakta människor är inget brott". Mannen ska återigen få utsätta unga pojkar för övergrepp innan han kan gripas och straffas igen... Svåra juridiska frågor men som medmänniska fylls jag av upprördhet när en känd återfallsförbrytares rätt är viktigare än att skydda våra barn från övergrepp. 
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=425258


Hedersrelaterade brott
När vi ändå pratar om oacceptabla övergrepp mot enskilda människor är det viktigt att lyfta fram all problematik med hedersrelaterade brott. Vi har stora utmaningar med hedersrelaterad problematik eftersom vi nu har många nya invånare med en sådan kultur i sitt bagage därifrån de kommer. I Uppsala kommun pågår ett arbete att ta fram en plan mot hedersrelaterad problematik. Självklart måste planen inkludera förslag på vad som krävs för att handlingsplanen ska kunna genomföras. Behovet av en samordnare eller ej får vi väl förhålla sig till när förslaget till handlingsplan presenteras. Och visst kan en kartläggning av hur stor problematiken är i Uppsala vara intressant men vad kan en sådan kartläggning leda till? Precis som med pedofilen ovan undrar jag hur vi på allvar och verkningsfullt ska kunna motverka hedersbrott. Hur sannolikt är det att det svenska samhället kan göra något meningsfullt för att skydda alla utsatta innan brott är ett faktum? Svåra frågor som vi inte får ducka för! Vi måste tveklöst stå upp för våra svenska värderingar! Samtidigt är det viktigt att förstå att det är väldigt svårt att ändra människors värdegrund och kulturer. Många gånger har de flesta grupper människor runt om i världen en sund värdegrund och de flesta kulturer är berikande i utvecklingen av det samhälle som vi ska styra över, Sverige. Hederskulturer som kraftigt begränsar människors frihet och egenmäktigt väljer att bestraffa enskilda har inget i Sverige att göra.


Värdegrund
Du som följer min blogg vet att jag länge talat om hur viktigt det är att politiska ledare står upp för vår värdegrund. Framförallt demokrati, jämställdhet, individuell frihet och flit. Intressant att både moderaternas och Socialdemokraternas ledare i sina sommartal helt plötsligt talade mycket om vår viktiga värdegrund. Bra! Äntligen! Lika bra som det är lika dåligt är det att vänstermänniskor försöker påstå att det inte finns någon särskild svensk värdegrund och utmärkande kultur. Självklart har vi en generellt förankrad värdegrund och en särskiljande kultur jämfört med de allra flesta andra kulturer på vår jord. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar