måndag 13 juni 2016

Eftertankens död

Tid för reflektion
Hur snabbt förändras våra beteenden? Det varierar givetvis beroende av vad det är som händer och som skapar behovet eller viljan att förändra ett beteende, eller att börja med ett helt nytt. När jag var i min dotters ålder kunde man inte surfa ut i världen. Då fanns inga mobiltelefoner. Då fanns inga mobila terminaler som skapade ständig tillgång till all världens information. Det digitala samhället var minst sagt infantilt. Så ser inte verkligheten ut idag. De flesta av oss i Sverige är ständigt uppkopplade och rör oss flitigt i sociala medier i olika förpackningar. Ibland i egen tydlig person och ibland med pseudonym. Vissa gör uppdateringar på Facebook, Instagram och Twitter minst en gång per halvtimme. Vissa svarar direkt på Twitterinlägg. Hur är det med detta nya samhälle, hur många tar sig tillräcklig tid att reflektera över vad de skriver innan de gör ett inlägg som direkt sedan finns tillgängligt för världen att ta del av? Läste en intressant reflektion om just detta i New-York Times som jag kan rekommendera.


Det är klokt att reflektera. Vissa klarar av att göra det snabbare än andra. Snabbast vinner inte, även om många tycks tro det. Den som vinner vid introduktion av ny teknologi är alltid duktig på att designa tekniken så att människor enkelt kan nyttja det den möjliggör. Eftertanke är alltid av godo. Snabbt och fel är dumt och halvsnabbt och rätt är smart.
http://www.nytimes.com/2016/06/12/fashion/internet-technology-phones-introspection.html?ref=technology&_r=1
http://www.diva-portal.se/smash/get/diva2:126484/FULLTEXT01.pdf
http://proactivity.se/2010/11/vad-kannetecknar-de-som-lyckas-med-beteendeforandringar/
http://www.psykologiguiden.se/www/pages/?Lookup=beteendef%F6r%E4ndring

Nya tider
I alla tider har det varit den/de som är bäst på att hitta på ny teknologi, nya teknologiska lösningar på gamla problem och som lyckats tillämpa denna teknologi framgångsrikt som skördat stora framgångar. Det är klokt att inse att teknologiska framsteg har den betydelsen. Det är därför Sverige skulle må bra av fler ingenjörer! Det är tack vare att vi varit duktiga på ingenjörskonst här uppe i norr som vårt välstånd har blivit så högt som det blivit.


Om du inte vet det så kan jag berätta att Sverige har väldigt duktiga ingenjörer kopplade till drönarteknologi. Ett Europeiskt kompetenscenter finns i Linköping som en konsekvens av Sveriges satsningar på egna stridsflyg. Är det möjligt att vi i framtiden kommer att kunna ha drönare som tar oss till och ifrån jobbet? Varför inte? Häftigt! Då spelar det mindre roll, för den som har råd med en drönartjänst, att MP. S och V utvecklar trafiksystemen så bedrövligt i Uppsala stad att de som behöver ta bilen kommer att sitta fast i ständiga köer. Men hur kommer det att gå för utryckningsfordon som kanske vågar åka ut för att hjälpa en människa i nöd? Även "blåljus" får väl börja använda drönarteknologi. Självstyrda bilar och drönare är ett sannolikt vanligt inslag i framtidens städer.


Håll med om att det är intressant att det som först beskrivs i science fiction filmer ofta blir verklighet. Är det så? Så är det. Håll med om att det krävs ett bra trafikledningssystem om vi ska ha en massa passagerardrönare som flyger omkring i stan. Finns säkert några smarta ingenjörer som tar fram den appen : ). Men vad kommer Försvaret att säga? Ja, ja vi får se vad som händer. Bill Gates förordade att man läser en science fiction bok under sommaren. Varför inte? Har du valt sommarlektyr än?
http://www.va.se/nyheter/2016/06/08/varldens-forsta-passagerardronare/
http://weekend.di.se/nyheter/har-ar-bill-gates-basta-sommarlasning
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=160&artikel=6225860



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar