tisdag 28 juni 2016

Vad vill vi


Framgångsbygge

Kan man skapa framgång om man inte vet vad man vill? Nej, eftersom framgång kräver både psykologiskt fokus, massivt med träning och erfarenhet för att nå målet. Hur ska man kunna fokusera på något man inte vet vad det är? Hur ska man kunna träna rätt om man inte förstår vilken sportgren man ska tävla i? Vad vill vi med Sverige? Vilka syften har nationen? Krasst är Sverige ett vackert landskap, en befolkning på snart 10 miljoner människor, lagar som beskriver värdegrund och mänskliga spelregler inramat med en gräns mot andra människogrupperingar som ska försvaras. Försvaras mot vad? Angrepp på vår värdegrund? Annektering av våra materiella och marktillgångar? För vilka vill vi något med Sverige? Eller vill vi använda Sverige för att rädda världen? Är det kanske så att ett "rädda världen" uppdrag parallellt kan skapa handelsutbyte som gör nationen relativt sett rik? Sverige är väl inget annat än dess människor och landets gemensamma ansträngningar ska väl inte handla om något annat än att ge sina invånare bästa möjliga levnadsförutsättningar? Det inkluderar självklart goda relationer med andra länders människor för att resultatet ska bli framgångsrikt.
http://www.fn.se/fn-info/om-fn/fns-historia/ 
http://skola.expo.se/folkratt_163.htmlIsland, med drygt 300.000 invånare, visar gång på gång att de vet vad de vill. Trots det blir även islänningarna blåsta ibland av sina företrädare. 2008 fick islänningarna bita i gräset efter att delar av eliten spekulerat hårt genom den isländska banken Glitnir. Men de tog smällarna, städade upp i sin sargade ekonomi och reste sig igen. Hur har Grekland skött sitt städjobb? Och nu dessa fantastiska laginsatser i EM! Lagerbäcks coachning har självklart stor betydelse. Lagmoralen är fantastisk, de vet vad de vill och de har uppenbart tränat, tränat och åter tränat för att göra en enastående insats i världens bästa mästerskap efter VM! Att de tränat massivt märks inte bara i resultatet utan när man tittar på hur de orkar springa, springa och åter springa. Jag är djupt imponerad över våra isländska bröder! Hur ska det gå för Frankrike i kvartsfinalen? Nu ses islänningarna som de farliga hedningarna från den lilla ön där man ropar O! Och klappar sakta i takt... Håll i hatten! Både greker och danskar har vunnit EM i herrfotboll. Det omöjliga blir ibland möjligt om viljan, engagemanget och lagmoralen finns bland de som kämpar.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Glitnir

 

Rätt person på rätt plats
Enskilda personer är självklart viktiga, till och med avgörande, för framgångsbyggen. Oftast är det klokt att välja relevant erfarna människor för olika uppdrag om man vill att en verksamhet eller ett uppdrag ska bli framgångsrikt. Vilka meriter hade minister Ylva Johansson för att framgångsrikt kunna leda "Att Veta AB"? Långt ifrån tillräckliga och äventyret slutade också i konkurs. Hur kompetent har styrelsen för Anna Lindhs minnesfond varit de senaste åren, under ledning av Mona Sahlin? Pengarna är borta men det har tydligen betalats ut rikligt med styrelsearvoden och andra administrationskostnader... Idag avgörs det om Sverige får en plats i FNs säkerhetsråd. Med

Margot Wallström som härförare har Sverige kämpat för en plats runt bordet där de länder med veton ständigt kan stoppa det som kan tyckas vara självklara ställningstaganden. Vad tror sig Sverige kunna åstadkomma genom en sådan tillfällig plats i säkerhetsrådet utan vetorätt? Jag antar att arvodena för de som sitter där är generösa... Kanske kan Nuder eller Bildt vara värdefulla representanter som kan stärka sitt kontaktnät för att bidra till att mäkla fred runt om i världen. Men om Sverige får en plats runt bordet antar jag att det blir någon som inte är meriterad för uppdraget.. Mona Sahlin kanske?...Varför växer politikerföraktet?

Runt om inom den så kallade "fria världen" växer politikerföraktet. De etablerade partierna och deras företrädare ses som verklighetsfrånvarande, självgoda och impotenta att lösa de större samhällsutmaningar vi har och prognosticerar att möta. Det är en farlig utveckling. I kombination med att konsumtionssamhället pumpats upp med billiga pengar och gigantiska skuldberg är det en farlig situation. Men finns risk för väpnade konflikter i Europa? Vem skulle vilja dra igång något sådant? Putin säger en del. Säkerhetsrådet är säkerligen en statusklubb att vara med i. Samtidigt är det bästa världen kan göra för att försöka skapa mer säkerhet att fördela jordens resurser mer rättvist. Det inkluderar västvärlden. Bernie Sanders framgångar i det amerikanska presidentvalet kan till stor del förklaras med att till och med det amerikanska folket, som oftast inte missunnar andra människors framgångar, fått nog av att ett fåtal invånare blir allt mer extremt rika medan en stor del av befolkningen får det allt mer ekonomiskt svårt. Särskilt medelklassen i USA har under många år tappat köpkraft.


Många är det i Sverige som pekar finger på "dumma" invånare som väljer att protestera genom att stödja så kallade populister. Jag delar Alice Teodorescus analys att det är dumt att avvisa alla tydliga kommunikatörer som populister! Särskilt politiska ledare som tycker sig företräda något bättre måste visa att de kan vara smartare kommunikatörer och bemöta sakargument om de är felaktiga eller nyansera budskap om de delvis stämmer. Det är både invånarförakt och dumt att förneka saker som människor kan känna och se i sin verklighet! Jag vill att vi löser problem och förstärker möjligheter! Jag vill också att vi öppet och respektfullt kan samtala och debattera om de utmaningar vi har. Hur svårt kan det vara?...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar