söndag 12 juni 2016

Klockan klämtar

Stort kompetensbehov
Vi behöver kompetensinvandring! Det skrev jag om i förrgår. Vad krävs för att det ska kunna bli en verklighet? Vad krävs för att Sverige ska kunna locka kunniga vietnameser, kineser, indier, Srilankeser, ryssar, rumäner, amerikaner och andra till ett liv hos oss? De behöver bostäder. De behöver bra skolor med engelska som inriktning och med internationell hög standard. Det är det minsta som krävs för att de ska kunna lockas till de bra och välavlönade jobb de snabbt kan få. Är vi beredda att prioritera bostäder till dessa människor? Är vi beredda att särbehandla människor som direkt kan bidra till vårt välståndsbygge? Är vi beredda att lägga pengar på att rekrytera utländsk kompetens inom kompetensområden där bristen kraftigt hämmar vår tillväxt och konkurrenskraft? Är vi beredda att satsa på fler engelskspråkiga skolor med hög kvalitet? Jag svarar ja, ja, ja och ja! Det är den bästa investering vi kan göra för att säkra vårt framtida generella välstånd och vår konkurrenskraft. Under överskådlig tid bör detta vara migrationspolitikens fokus! Specialistbehovet är akut nu så att försöka locka till specialistinvandring är den enda vägen. Välutbildade och de som kan matcha de kompetenser som till exempel mjukvarubolag, medecintekniska bolag, läkemedelsbolag och energisystemsbolag efterfrågar. Särskilt behöver vi attrahera ingenjörer!

Alla som idag dömts till långvarigt utanförskap
Jobb, jobb och jobb är mantrat som ska lösa allt. Det stämmer så klart men det blir inte fler enkla jobb, eller några nya jobb överhuvudtaget, genom att upprepa ordet jobb. Det krävs reformer för att ge alla hundratusentals med profiler som inte matchar efterfrågade kompetenser en chans in på arbetsmarknaden. Fortsätter det som nu döms väldigt många till livslångt bidragsberoende och till att jobba på den svarta arbetsmarknaden. Och vårt bidragsuppbyggda samhälle klarar inte att bära en miljon i utanförskap på dagens generösa nivåer samt kraftiga pensionsåtaganden. Vägvalen är många men det krävs reformerande vägval.

Medborgarlön till människor i behov av försörjningsstöd kan vara en reformerande metod. Om den lönen varierar beroende på om man bor i en dyr eller billig kommun samt om ersättningsnivåer sätts minst 25% lägre än kollektivavtalets lägsta nivå, då är det värt att reflektera över. Vi närmar oss nästa lågkonjunktur, det brådskar att lansera nödvändiga reformer! Vi kan vända den negativa trenden men det kräver nytänkande, mod och handlingskraft. Självklart kan även våra barn få leva i ett generellt välfärdssamhälle om vi visar att vi kan tänka i nya banor och vi vågar pröva nya samhällsmetoder för att uppnå det generella höga välståndet vi vill erbjuda vårt svenska folk. I bifogad artikel föreslår jag och Hans Jensevik en företagarreform. En reform som kan öppna många dörrar till självförsörjning som idag är stängda.
http://mobil.unt.se/asikt/debatt/en-snabb-jobbreform-4262886.aspx

Det finns hopp
I dagens gammelversion av UNT kan vi läsa en intervju med professor emeritus i statsvetenskap Sverker Gustavsson. Han är mycket respekterad för sina kunskaper och erfarenheter. Han ger en dyster reflektion över läget i världen just nu. "I dag ser man problem med arbetslöshet, men det finns inte längre någon tilltro till att man kan lösa ekonomin via politiken." Gustavsson säger också "politiskt befinner vi oss nära avgrunden och återupplever mellankrigstidens (mellan första och andra världskriget)  nationalism." Ja, läget är farligt eftersom starkt negativt nationalistiska ledare blir allt mäktigare. Det brukar inte sluta positivt. Orban, Erdogan, Putin, Trump, Jinping och Le Pen ser sig som "de sanna företrädarna för folket". Och om BREXIT blir verklighet är risken mycket hög för att Le Pen blir president i Frankrike och att mörka krafter åter kraftigt kliver fram i Tyskland.. Varför startades EU projektet? Tror du att Europa blivit immunt mot blodiga krig? Självklart inte! Tror du det finns utomeuropeiska krafter som gärna ser att vi bråkar med varandra? Självklart! Gustavsson har rätt i att det är gott om mörka moln på vår samhällsutvecklingshimmel just nu. Samtidigt finns hopp! Vi kan vända detta till något positivt igen men det kräver reformidéer och brett politiskt samarbete. Är Sveriges och övriga Europeiska politiska ledare kompetenta nog för uppgiften? Jag hoppas det... Priset blir annars väldigt, väldigt högt för många människor om vi misslyckas.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Sverker_Gustavsson



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar