söndag 10 april 2016

Grävande journalistik

Sanningens sidor
Varför har vi domstolar? Kan vi vara överens om att det är för att samhället ska försöka skipa rättvisa och säkra lagen? I kampen att försöka skipa rättvisa, i förhållande till lagen, är huvuduppdraget att försöka förstå sanningen. Vad har hänt? Varför har det hänt? Det är ett svårt och krävande uppdrag att försöka skipa rättvisa. Om någon döms ska det också vara "utan rimligt tvivel". Det är med andra ord höga beviskrav för att någon ska bli dömd. Vi ska vara glada över att vi lever i ett sådant samhälle, även om både du och jag ibland kan känna att skyldiga går fria då domstolar bedömt att det finns rimligt tvivel. Och finns en objektiv sanning om sanningen finns i betraktarens ögon?

Vårt rättssystem är komplicerat och uppbyggt under lång tid. Polis, åklagare, advokater, nämndemän och domare har i uppdrag att förhålla sig till lagen. Finns det ett parallellsystem som också dömer människor men som inte är lika hårt reglerat? Ja, grävande journalister. De har stor makt. En makt som i bästa fall används med mycket moral och etik som plattform. Det är fruktansvärt när någon felaktigt döms i domstol. Det är också därför som beviskraven är omfattande. Lika fruktansvärt är det när människor felaktigt anklagas av journalister och om det var fel får de felaktigt anklagade i bästa fall får en liten undanskymd ursäkt. Seriösa journalister och medier är samtidigt duktiga på att hantera dessa svåra frågor. Personligen skulle jag vilja se många fler grävande journalister. De är väldigt viktiga för att samhället ska fungera så bra som möjligt. I Sverige är de som saknar rent mjöl i påsen ständigt nervösa över att en "Jan Josefsson" ska avslöja dem. Det är bra. Journalisterna bidrar till att vi har mindre korruption och till att mer rättskipning äger rum. Trots att de ofta blir väldigt ensidiga i program som till exempel  "Uppdrag granskning" så gör grävande journalister stor samhällsnytta. Kopplat till Panamaläckan kan vi nu dagligen följa konsekvenserna av gedigen grävande journalistik. Som nästan alltid startar en "story" med ett tips. Många av världens makthavare har svettats och fortsätter att svettas över vilka ytterligare avslöjanden som kommer. Har vi riktigt tur får vi också veta vilken underrättelsetjänst som läckt all denna information. Och i så fall varför? Det kan väl inte vara en vanlig hackare som bara vill att rika ska betala mer skatt? Det pågår tydligen maktstrider i det tysta i Kina, är läckan en del av det spelet? Putin har gott om ovänner. Om någon journalist kan knäcka läckan utan att röja några enskilda informatörer skulle vi nog bättre förstå vad som händer! Och varför. Kul att Uppsala om ett år ska intas av grävande journalister! Kan vi möjligen se fram mot att de marknadsför sig genom att släppa några Uppsalabomber när de har sin konferens?
http://mobil.unt.se/start/gravande-journalister-ska-inta-uppsala-4188064.aspx

2 kommentarer:

  1. Är det något brott som blivit påvisat än av Panama läckan? Hört massor med moralism. Men, Inget konkret brott?

    SvaraRadera
  2. Mycket klassas nog som skattebrott i och för sig. Det den isländska statsministern gjort t ex är nog svårt att klassa som annat. De svenskar jag hört talas om har ju alla gjort rättelser, förutom en Uppsalabo, så då har ju frågan helt sorterats ut och är då om något en moralisk fråga. Men många av de som skriker högt är också sådana som tycker att grovt kriminella, t ex mördare, ska ges en andra och t o m flera chanser efter att de sonat sina brott. Intressant om de ser på liknande brott på något annat sätt. Sänk skatterna!

    SvaraRadera