måndag 4 april 2016

Digital revolution

Gamla nyheter
Jag har haft förmånen att följa en makalös utveckling inom informationsteknologin. Direkt efter studierna på Uppsala universitet började jag på IBM. Mitt första IT verktyg var en svart/vit tjock terminal på vilken man var tvungen att skriva kommandon för att till exempel använda ordbehandlare för att skriva offerter. Därefter följde PCn som efter ett tag också erbjöds i släpar form. Användargränssnitten blev snabbt bättre och därigenom blev också en allt komplexa värld mer tillgänglig för "vanligt folk". Microsoft och Apple, Gates mot Jobs, var starkt drivande för den allt mer användarvänliga utvecklingen och att allt fler människor kunde ha en allt kraftfullare personlig dator. När jag i mitten av 90-talet jobbade på Industri-Matematik så kom Netscape som browser på Internet och den makalösa Internet eran tog fart. Då inleddes massor av förändringar av affärsprocesser och nya bolag poppade upp som svampar ur jorden. Business re-engineering var modernt och ett antal svenskar tog chansen att kraftigt få uppblåsta börsbolag som genom Internetlösningar gav löften om guld och gröna skogar.

Ståhl von Holstein, Icon Medialab, hann sälja i tid och kunde leva länge i sus och dus innan det blev tomt i kistan. Birgersson med Framfab, som på pappret blev tillfälligt rikast,  hann aldrig Casha hem innan internet bubblan sprack. Han kämpade ändå vidare med sin vision i sin Helley-Hansen tröja. Och gänget kopplat till Boo.com var världsstjärnor som lurade upp många på läktaren. Svensk IT bransch bjöd på ett antal spektakulära börschkrascher. "Den nya ekonomin"  talades det för fullt om.

När regeringen och en ny generation konsulter talar om "digitaliseringen" som något nytt visar de stor historisk okunskap. Men vi har oxå haft stora svenska framgångar som ofta varit kopplade till Uppsala. Niklas Zennströms Skype såldes för över 21 miljarder, trots att bolaget aldrig tjänat några pengar.  Jag tror inte de gjort det än.. MySQL blev en industriell framgång som tyvärr såldes det skickliga databasföretaget tidigt. Ongame blev ett annat lyckat IT äventyr, pokerspel och nätcasino, som gav grundarna miljarder på kort tid efter att även de sålt. Den senaste mångmiljardären blev Notch som sålde spelföretaget Minecraft.
http://www.va.se/nyheter/2016/04/01/darja-isaksson/

Digitaliseringsstrateg,  sug på den! Konsultbranschen är kul på många sätt,  bland annat alla intressanta titlar som ska sälja. Uppsala kommun tycks ha tagit till sig av strateghysterin, då det finns en mängd strateger inom kommunen.  Vi lever i en digital tid och alla affärsledare måste idag ha förmågan att se hur informationsteknologi kan utveckla affären.  Ibland till och med skapa möjligheten att genom nya affärsmodeller helt ändra en branschs spelregler. Amazon, Facebook, Google, Spotify och Uber är exempel på nytänkande affärsmodeller som blivit digitala enorma framgångar. Oavsett vilken bransch man ger sig in i ligger de stora möjligheterna i att komma på nya smarta affärsmodeller. Så "enkelt" är det. Och vilket är syftet med regeringens innovationsråd? Regeringen skulle göra mer nytta om de skapade ett investerarråd. Om de mot förmodan kan komma på hur vi bättre kan lyckas behålla nya framgångsrika företag under svensk kontroll längre,  då gör de någon nytta för att svenskt välståndsbygge ska säkras.
https://www.spotify.com/se/




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar