tisdag 5 april 2016

Svart svan

Rätt fokus
Det är intressant att det är så många debattörer som saknar förmåga att skilja mellan huvudsaker och bisaker. Visst är bisaker också viktiga men huvudsaker är väldigt mycket viktigare. Bisaker är konsekvenser av huvudsaker därför borde ledande politiker i svåra tider som nu lägga 80% av sin tid på huvudsaker. Utan att förändra huvudfrågor kan vi inte lösa alla bifrågor. Det är huvudfrågor som måste vara i fokus i det nödvändiga reformarbete som väntar. Tyvärr lär vi få vänta på de nödvändiga reformerna då vi har en parlamentarisk oordning och partiledningar utan förmåga att reka läget och bilda nya majoritetssamarbeten.
http://www.synonymer.se/mobil/?query=huvudsak
http://www.synonymer.se/mobil/?query=bisak

En del av Sveriges oförmåga att lösa problem är garanterat kopplad till många okunniga och oerfarna politiska ledare. En av dessa oerfarna politiska ledare är Aida Hadzialic,  en av de mycket unga skolministrarna. Jag är inte imponerad av hennes eller Fridolins insatser. Samtidigt lyfter jag på hatten för Hadzialic när hon ryter till mot vänsterdebattörer och naivister! Allt hudfärgssnack och missriktad diskrimineringssnack är bisaker som dessa högljudda vänstermänniskor och naivister vill göra till huvudfrågor. Det är bra att Hadzialic är tydlig med att hennes uppdrag är att verka för svenskarnas och Sveriges bästa,  inget annat! Och huvudfrågan inom skolan är "Hur uppnår vi maximala studieresultat"? Om man fattar det och besöker storstädernas skolor kan jag garantera att du tydligt kommer att se varför studieresultaten sjunker. Eleverna måste få studiero och respektlöshet mellan elever är oacceptabel. Normal hyfs av oss alla, utifrån vår värdegrund, ska självklart krävas. Utan att man ska kallas det ena eller andra för att man på skarpen säger ifrån när elever uppför sig oacceptabelt mot varandra eller mot en lärare. Hur svårt kan det vara?
http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/article22564766.ab

Skräddaren i Panama
Snart är det sommar och tid för att läsa böcker.  Förutom "Shantaram" kan jag varmt rekomendera "Skräddaren från Panama". Båda är spännande och välskrivna böcker. Den senare handlar om ett spiondrama. Panama har hamnat i världens blickfång. En advokatbyrå med bas i Panama har hjälpt förmögna individer och företag att skatteplanera och till och med skattefuska. Alla platser försöker hitta sina sätt att attrahera pengar som bidrar till närsamhällets välstånd. Sedan Noriegas tid vid makten har Panama haft tragiska kopplingar till mäktiga knarkkarteller och just varit brevlådeland för avancerad skatteplanering. I Europa har Luxemburg utmärkt sig som skatteplanerarnas centrum. Och EUs högste chef anses vara den stora skattesmitararkitekten under sin tid som premiärminister i Luxemburg.  Vi får se var denna härva landar.  Vissa går så långt att de talar om att Panamaläckan blir en svart svan,  vår tids "skotten i Sarajevo". Hoppas inte det! Och Aida anknytning till Sarajevos närområde är i sammanhanget en slump. Själv fokuserar jag just nu på att dottern fullt ut ska klara av att åka slalom.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Cygne_noir
http://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/skotten-i-sarajevo-attentatet-som-startade-forsta-varldskriget

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar