måndag 18 april 2016

Makalöst inflytande

Sekulär statsbildning
Personligen är jag väldigt glad över att jag bland jordens drygt 7 miljarder människor är född i ett demokratiskt land som också är sekulärt. Det är gott om människor som lever i helt andra samhällen. Allt för många samhällen är fortfarande uppbyggda utifrån en religions strikta perspektiv. Någras tolkning av den religionens strikta perspektiv ska jag väl också tillägga. Utifrån min människosyn, och utifrån min uppfattning om hur jämlikhet bäst kan säkerställas, blir samhällssystemet fel om det bygger på en särskild religiös trosuppfattning. Ett samhälles lag och regler är det som ska gälla alla och oavsett etnicitet, kön, trosuppfattning eller sexuell läggning.


Sverige består snart av 10 miljoner människor. Israel har idag cirka 8 miljoner invånare, varav cirka 20% kan klassas som annat än associerade judar. I världen finns cirka 14 miljoner judar. Den judiska befolkningen utgör då knappt 0,2% av jordens befolkning. I "Dokument utifrån" på SVT igår såg jag ett mycket intressant program om Israels premiärminister Netanyahu. Du som är intresserad av vad som händer i världen och särskilt intresserad av de ständiga konflikterna i Mellanöstern, se programmet! Den beskriver på ett bra sätt hur svåra konflikterna är och hur extremister ges allt för mycket utrymme i alla läger. Trots att både Clinton och Obama varit tydliga med att USA inte accepterar fler judiska bosättningar på ockuperad mark struntar Netanyahu i det och fortsätter att trotsa USA och stora delar av världssamfundet. Det intressanta i detta är att det inte leder till några ordentliga sanktioner från USA som genom sina invånare betalar massor av pengar i ekonomiska bistånd till Israel. Netanyahu är ingen fredsälskare, även om han säkerligen har sin egen fredslogik. Samtidigt finns massor av israeler och judar som är fredsälskare. Och som inser att en respektfull samexistens med palestinierna är den fredliga och ekonomiskt mest fördelaktiga vägen framåt. Tillsammans borde de bekämpa extremisterna som bara skadar för alla andra än för dem själva i deras självuppbyggda "mening". Tänk att en ledare för ett land, med en befolkning på cirka 0,1% av världens befolkning, tillåts förolämpa ledaren för världens mäktigaste land med 319 miljoner invånare (motsvarar i vart fall 4,4% av jordens befolkning) utan att bestraffas. Det är imponerande att den maktbasen finns för att det ska vara möjligt. Visst uppvisar Obamas administration många naiva drag inom utrikespolitiken men om vi bortser från extremister i alla länder så är de flesta andra övertygade om att det krävs en respektfull marköverenskommelse mellan israeler och palestinier för att nå en fredligare samexistens. Våld ska inte användas som partipolitisk metod för att vinna makt inom demokratiska samhällen. Jag har många palestinier och judar samt judiska israeler bland mina vänner och bekanta. Inga av dem förespråkar våld utan vill se fredlig samexistens som vägen framåt.
http://www.svtplay.se/video/7844360/netanyahus-krig/dokument-utifran-netanyahus-krig-netanyahus-krig
http://www.svt.se/search/?q=Netanyahu
https://sv.wikipedia.org/wiki/Israel%E2%80%93Palestina-konflikten
https://sv.wikipedia.org/wiki/Israel#Folkgrupper
https://sv.wikipedia.org/wiki/Judar
https://sv.wikipedia.org/wiki/Israeliska_bos%C3%A4ttningar


Rimlighet
Igår var Göran Persson och Mona Sahlin med i Agenda. Mycket intressant att Göran Persson direkt lägger sig i svensk politik. Är det ett eget initiativ eller är det ett planerat Socialdemokratiskt drag för att snart slippa MP i regeringen? Oavsett tycker jag att det är bra då han precis som jag tycker att rikspolitikerna får skärpa sig och ta ett hållbart ansvar för svenskarnas positiva framtid. Han är tydlig med att det inte är ekonomiskt hållbart att alla asylsökande kan få ta del av samma välfärdssystem som de som är födda här förrän efter att de etablerat sig här. Han är också tydlig med att invandring i grunden är något positivt och nödvändigt i ett Europa som blir allt äldre. När han dessutom förespråkar tiggeriförbud är det också imponerande att höra hur han formulerar det önskemålet. Typ ingen ska behöva stå på sina knän och tigga. Om vi tillåter detta, vilka är då nästa grupp att stå på knä och tigga.  Mona Sahlin var också väldigt tydlig med att vi inte accepterar extremism och efterlyser en balanserad debatt utan att rasistkortet ständigt ska få tysta debatter. Vi talar om två tidigare Socialdemokratiska partiledare! En förändring är nog nära inom svensk politik. Hoppas att den är konstruktivt till det bättre för oss svenskar. Det nödvändiga reformarbetet brådskar!
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22649881.abInga kommentarer:

Skicka en kommentar