fredag 8 april 2016

Förnekelse

Var är konferensen?
Du tycker säkert jag är tjatig men jag kommer då och då fortsätta att efterlysa en nationell konferens, som statsministern kallar till, för att objektivt försöka enas om en svensk verklighetsbild. Med fokus på hur migrationssituationen ser ut och hur vi hittills lyckats med integrationen av de nya invånare som fått rätten att vara kvar. Det är viktigt att vi får en gemensam objektiv nulägesbild för att kunna lösa de utmaningar vi har med lämpliga reformer. Bifogat finner du en Di-ledare som nu också efterlyser en konferens... Vem vinner på skönmålningar av verkligheten? Låt oss se verkligheten och lösa de problem vi har. Riksdagens utredningsinstitut har undersökt hur bra vi är på att integrera nysvenskar på uppdrag av min partikollega Staffan Danielsson. Resultaten talar sitt tydliga språk. Många kanske kan be en och annan nationalekonom som varit nära denna verklighetsbeskrivning om ursäkt? Nej, klart de inte gör. Det är ju inte PK... Problemen går att lösa men bara om vi är överens om att de finns. Och om hur omfattande de olika problemen är. Vi vill väl fortsätta att vara ett demokratiskt samhälle där alla ges en så jämlik chans som möjligt att förverkliga sina drömmar, eller?
http://www.di.se/artiklar/2016/4/7/ledare-integrationen-mer-akut-an-vad-vi-trodde/
http://www.di.se/artiklar/2016/4/8/m-oppnar-for-att-bryta-migrationsuppgorelsen/

Billiga uppställningsplatser
Jag har precis varit på ett seminarium om tiggarna. Flera i mötet tyckte att regeringens samordnare, Valfridsson, har fel och tycker att Uppsala kommun ska göra mer sociala insatser för tiggande EU-migranter. Valfridsson är glasklar om att lite mer inte löser tiggarnas situation. Han är också tydlig med att Sverige inte kan ta på sig rollen att vara EUs fattigdomsbekämpare på svenska skattebetalares bekostnad. Majoriteten i Uppsala överväger starkt att starta kraftigt subventionerade uppställningsplatser för "bostäder" med primär målgrupp romer. Precis som i tidigare kommunfullmäktigedebatt vill jag bland annat veta vem som tar säkerhetsansvaret inom området? Vem säkerställer att alla som vill kan bo där till starkt subventionerade priser? Hur säkerställs att inte de flesta romer kommer att få betala mer till någon av romerna som "äger" en sådan uppställningsplats? Vilken plats ska upplåtas för 100-200 personer? Hur många sådana platser kan de tänka sig? Om många ändå väljer att bryta mot lagen och bosätter sig under broar etc, kommer avhysningen då att ske snabbare? När vi nu har dålig ekonomi inom kommunen, vad drar vi ner på för att finansiera en liknande insats. Jag delar Valfridssons ställningstagande. Om man verkligen vill hjälpa dessa personer mot ett bättre liv måste det ske i deras hemländer. Över 40 svenska företag och organisationer är idag verksamma i Rumänien för att där försöka hjälpa dessa utsatta personer. Det är rätt väg, inget annat!

2 kommentarer:

 1. Jag instämmer, som ofta, i det du skriver, Stefan! PM Nilssons förslag är klockrent om arbete och skola, så allvarligt är läget.

  Även vad gäller tiggeri i Sverige tänker vi i samma riktning. Allt måste göras för att förbättra romernas situation i främst Rumänien och Bulgarien. Men att de i tusental utnyttjar EUs fria rörlighet för att tigga i Sverige utan resurser för sitt uppehälle och boende är inte i linje hur EUs fria rörlighet är tänkt.
  Som jag förstått det kan man resa i EU på semester eller söka arbete i 3 månader givet att man har resurser för uppehälle och bostad. Det kan inte ha varit tänkt att man ska bo "illegalt" på tomter och gator och parkeringar utan sanitära resurser. Inte heller var det tänkt att man i åratal kan uppehålla sig i Sverige och andra länder trots tremånadersregeln.
  Om därtill de som tagit med sina barn och uppehåller sig i Sverige också ges full rätt till skolgång och sjukvård och till det svenska trygghetssystemet samt till egna campingplatser osv så innebär det att alla i EU som vill ges rätt till medborgarskap i Sverige även om man inte jobbat och bott i Sverige ett antal år.
  Är det verkligen rimligt?

  Jag är alltså tveksam till att "locka" utsatta romer till Sverige genom att ordna gratis eller nästan gratis boende, skolgång osv. Jag menar också att våra lagar och regler måste gälla, att "vildcamping" är olagligt, sanitära regler måste respekteras, avgift måste erläggas i kollektivtrafiken osv. Jag ser i Stockholm hur alltfler sover på gatorna och att man tigger även i kollektivtrafiken. Är det verkligen rimligt att acceptera det?
  Alltså, full kraft på att göra allt för att stödja utsatta romer där de bor och att upprätthålla regler i Sverige enligt ovan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte rimligt! Vi får fortsätta att kämpa för likabehandling inom de ramar vi har och kopplat till överenskommelser mellan EU länder. Svenskarna kan inte och ska inte ta på sig rollen att vara EUs fattigdomsbekämpare i Sverige. Istället för att fokusera allt för mycket tid, energi och pengar på fel saker kan Sverige nu satsa betydligt mer på bättre integration och inkludering av nya svenskar. De senaste dagarnas avslöjanden att flera ledande IS terrorister är svenska medborgare borde få den mest naive svensken att fatta att vi måste integrera och inkludera bättre innan vi kan fortsätta att per capita vara bäst på att ge folkvandrare en prövning om de får vara kvar under vårt beskydd. Situationen inom skola, omsorg och vård är minst sagt ansträngd utöver säkerhetsproblematiken. Vi kämpar vidare med det uppdrag vi fått av väljarna!

   Radera