lördag 16 april 2016

Ålderdomshem, svenskhet och folkomröstningar

Hjärnans reflektioner en lördag morgon
När jag frossar igenom alla mina dagliga mediakanaler blev det bortsett från jordbävningarna i Japan enbart lokala artiklar som fångade mitt intresse. Det händer inte så ofta. Världen är i kraftig gungning men inga stora nya händelser.. Lugnet före stormen kanske.. Dagens reflektioner är 3 S och ett F.

Svenska mästare
Idag har jag åter förmånen att få vara med om en innebandyfinal. Det imponerande Uppsalalaget, Storvreta IBK är i final och det påstås att runt 20.000 biljetter sålts till dagens final på Tele2 arena i Stockholm. Oavsett hur det går är jag djupt imponerad över klubbens förmåga att år efter år ligga i världstopp. Idrottsrörelsens betydelse för att fostra samarbetsförmåga, målorientering och inkludering kan inte överskattas. Visst är idrottens värld krass i sina urval mot toppen. Samtidigt är de allra flesta klubbar också duktiga på att få alla som vill vara med att få utlopp för sitt intresse på den nivå man orkar med. De som når toppen är inte bara talangfulla, oftast är det antalet träningstimmar som skiljer agnarna från vetet. Nu tar vi hem SM bucklan dit den hör hemma, Uuuuppsala!
http://www.storvretaibk.se
http://www.unt.se/sport/tredje-gangen-gillt-for-sundstedt-4193100.aspx

Servicebostäder för årsrika
Centerpartiet i Uppsala lämnade för länge sedan in en motion om att vi återigen, i modern form, bör bygga ålderdomshem. Utvecklingen mot allt fler mycket årsrika invånare talar för att det är en klok väg framåt.  Centerpartiet har varit och är laddade för debatten i kommunfullmäktige som aldrig tycks släppas fram av majoriteten. Nu förstår jag varför. De tycker att vårt förslag är bra och jobbar med att hitta vägar framåt för att försöka förverkliga nya varianter av gamla tiders ålderdomshem. När majoriteten väl släpper fram motionen till debatt kan de svara "därmed besvarad" då de nu jobbar med frågan. Det viktigaste för oss Uppsalabor är att kommunen gör mer kloka saker än okloka. Att partier tar idéer från varandra är positivt om det är kloka idéer.
http://www.unt.se/uppland/uppsala/servicehusen-kan-gora-comback-4135509.aspx

Svenskhet
Vad innebär det att vara svensk? Är det att var svensk medborgare? Är det att vara svensk medborgare och en produkt av tio generationers svenska medborgare? Enligt en person jag pratade med igår är det en riktig svensk. För mig är en "riktig svensk" en person som "skriver under" på vår värdegrund och som så mycket som möjligt är beredd att jobba hårt för att vi som lever här uppe ska ha en så god välfärd som möjligt. En del av vår svenska värdegrund är att vi vill ha ett sekulärt samhälle! Och den svenska lagen är många, många generationers svenskars uttryck för vilka värdegrunder vi bygger vårt välstånd på. Filmbyrån Populate gör nu en mycket intressant film om vad svenskhet innebär. Helt klart för mig är att den inte är kopplad till hudfärg, trosuppfattning, kön eller sexuell läggning. Hur är en person för att kallas svensk i din värld?
http://www.unt.se/kultur-noje/film-som-undersoker-svenskheten-4185621.aspx

Folkomröstning
Rådgivande folkomröstningar är ett fegt instrument i en representativ demokrati som den svenska. När dessutom partierna i Sverige flera gånger struntat i vad en majoritet av folket tyckt är det ännu svårare att tycka att instrumentet är lämpligt. I Östhammar föreslås nu folkomröstning om slutförvaret. Det är politikerna, de folkliga representanterna, som ska sätta sig in i alternativen ordentligt och utifrån det företräda invånarna så klokt som möjligt. De allra flesta invånare sätter sig inte tillräckligt in i svåra sakfrågor och just därför ska deras representanter våga ta dessa svåra beslut.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar