söndag 24 april 2016

Hyckleri eller bara oförmåga

Fallossymbol
Liberalerna har haft storträff i Linköping på sina så kallade kommundagar. Förutom att den tidigare utbildningsministern och numera mångårige partiledaren presenterade en ny logotyp fokuserade de gamla folkpartisterna på det de kallade de viktigaste samhällsfrågorna, skolan, jämställdheten och integrationen. Öhh, inte något nytt med det för den som följt svensk samhällsutveckling de senaste tjugo åren. Det nygamla är att Björklund nu börjar göra om det som en gång gjorde honom till partiledare. Han anklagar återigen sittande regering för en dålig skol och integrationspolitik. Jag kan inte låta bli att undra om det är hyckleri eller bara tidigare regeringsoförmåga som gjorde att 8 år, nyligen, vid makten inte påtagligt förbättrade vare sig skolresultaten eller integrationen. Sannolikt är det en kombination av hyckleri och oförmåga.

Minns så väl 2014 när jag skulle debattera i TV med en folkpartistisk riksdagsledamot om den misslyckade migrations och integrationspolitiken. Jag var tydlig med problembilden, som nu delas av de flesta, och kom med konstruktiva förbättringsförslag. Jag beskrev ett sannolikt migrationsscenarie som jag attackerades för. Mina scenarier beskrev stora folkvandringar men i verkligheten blev de ännu högre. Jag attackerades mest av journalisten som ägnade mer tid åt att försöka motbevisa mig än att leda den tänkta debatten.

Man kan inte lösa problem om man inte vill eller vågar se dem! Ju tidigare man ser dem desto större sannolikhet att man klarar av att lösa dem inom rimlig framtid. De senaste tjugo åren har utanförskapsområden i främst storstäderna kraftigt försvagats. Så sent som i förrgår rapporterades det om att skolor i Göteborg tappat greppet över ordningen och där elever är beväpnade och helt stör ut undervisningen utan att lärarna vågar ingripa. Lite ödmjukhet från Björklunds sida skulle inte skada.

Kul att föredetta Folkpartiet under helgen lanserade logon kopplad till sitt nya namn Liberalerna. På sociala media blev det full fart om att den nya logon påminner om en "snopp". Oj, oj, oj... Det måste vara tufft för partimedlemmarna som vill förknippas med feministisk kamp att drabbas av denna snoppkoppling och nu ha en fallossymbol som partiets kännetecken. Visst är det lite roligt : )
http://mobil.dn.se/nyheter/politik/liberalernas-nya-partisymbol-hanas/
http://mobil.dn.se/nyheter/politik/ewa-stenberg-bjorklund-bade-hinder-och-tillgang/

MP, V, Fi och SD bedömer jag ur många perspektiv som regeringsodugliga partier. I vart fall för riket. C, M, L, KD samt S klarar av att ta det ansvar som krävs. Det parlamentariska läget och det akuta behovet av långsiktigt trovärdiga reformer kräver att C, M, L och S tillsammans eller i andra former tar ansvar. Krasst är det nog bäst för svenskarna att under ett tag ha en undantagsregering med M och S. Det är naivt att tro att några gamla samarbetsformer kan få egen majoritet efter nästa riksdagsval, oavsett när det inträffar. Skolpolitiken, migrationspolitiken, integrationspolitiken, energipolitiken, försvarspolitiken måste reformeras och kraftigt förbättras inom kort. Vad krävs för att nödvändiga reformer trovärdigt ska kunna förverkligas? Det är huvudfrågan för de enskilda politiker och partier som förstår att deras uppdrag är att se till svenskarnas bästa!

God ekonomisk hushållning...
Skämtar de? Att Vänsterpartiet står längst fram på bilden är symboliskt korrekt med den kraftiga vänster och naivistpolitik som drivs. Men att så tydligt visa att de inte kan räkna, eller i vart fall inte kan läsa ett bokslut är skrämmande. Det blir synd om våra svagaste framöver. I väldigt ekonomiskt goda tider fortsätter Uppsala kommun att öka skuldsättningen. Att 28% av investeringarna, ett så gynnsamt ekonomiskt år, måste externfinansieras är ett tydligt tecken på en fortsatt oacceptabelt dålig ekonomisk hushållning. Dessutom har S, MP och V nu enligt "Håll Sverige rent" lyckats göra Uppsala till Sveriges skräpigaste storstad. Det finns gott om hyckleri och oförmåga inom politiken. Håll i hatten!
http://mobil.unt.se/asikt/debatt/en-hallbar-ekonomi-4204329.aspx
http://www.hsr.se/sites/default/files/lista_aretshsrkommun2.pdf


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar