onsdag 30 december 2015

Naiva tiden

Typiska tidstecken
Olika delar av vår mänskliga tid på jorden brukar kallas för saker som haft stor påverkan på hur människans levnadsförhållanden utvecklats. Stenåldern, bronsåldern, järnåldern och industrialiseringen är exempel. Vad kommer nutidens Sverige kallas i framtidens beskrivningar av den tid vi lever i? Varför inte den naiva åldern? Visst skulle det vara lite charmigt med tanke på att människan kommit långt i sin evolution. Samtidigt påstår vissa att vi nu befinner oss i en tid då människan utvecklas i sin förmåga snabbare än någonsin. Vårt nya globala, mobila och kraftfulla informationssamhälle skapar aldrig tidigare upplevda möjligheter. De som är tillräckligt nyfikna, som är beredda att jobba hårt, som inte är rädda för att misslyckas och som är socialt kompetenta kan idag snabbare än tidigare nå önskade mål. Dessa människor är oftast inte bundna till geografiska platser och många platser välkomnar dem med öppna famnar. I absoluta tal är de många. I procent av världens befolkning är de få.

Jag tycker att nationer har en roll att fylla på vår jord. Varje nation som vill utvecklas väl måste förstå i vilket sammanhang man verkar och skapa tydliga ambitioner om konkurrensfördelar i jämförelse med andra geografiska områden. Naivitetens Sverige lever farligt. Lammen är väldigt tama och vargarna blir allt fler i takt med att det generella välfärdssystemet försvagas och främlingsfientligheten förstärks. Vi lever i en brytningstid. Möjligheterna är stora men om naiva krafter får fortsätta att påverka svenska agendor i allt för stor utsträckning kommer inte folket uppe i det nordliga Sverige tillhöra de med högst välstånd. För att klara av att erbjuda väldens bästa levnadsförhållanden för sitt folk måste man erbjuda utbildning i världsklass, alla som kan måste vara självförsörjande och näringslivet måste blomstra. De lokala orter och de nationer som får den ekvationen att fungera kan också erbjuda sina invånare en generell och världsledande levnadsstandard. I Sverige är idag naiviteten bland vuxna och en politisk oförmåga att hitta nya bärkraftiga samarbeten de största hoten mot vårt generella välstånd. Ring ut det naiva! Ring in ambitionen att erbjuda invånarna generella och världsledande möjligheter att förverkliga egna drömmar och mer pragmatism! Det brådskar. Mörka moln finns på himlen och allt fler av de som inte ser egna möjligheter i vår nya tid blir mer och mer främlingsfientliga, inte minst i Polen.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Sveriges_förhistoria
http://www.dn.se/nyheter/varlden/polens-nya-vag-vacker-oro-for-demokratin/

Det ständiga lärandet
En sanning som sägs finnas inom alla kunskapsområden är att ju mer man lär desto ödmjukare blir man för kunskapsområdets komplexitet. Ett annat sätt att beskriva det på är att obildade och oerfarna människor väljer oftast enkla svar på svåra frågor. Svart eller vitt. Enkla pragmatiska lösningar på praktiska problem är ofta kloka. Det är dock svårt att komma på enkla lösningar i den mänskliga världen där varje människa har sin egen världsbild. Relationer mellan oss människor är inte svarta eller vita. De kan ses så och det är den typen av förhållningssätt som skapar hat och dödligt våld.

Att bygga personlig kunskap och stora referensbibliotek är avgörande för den egna och samhällets utveckling. Hela resan från vaggan till graven är klok att se som en bildningens färd. I Sverige har skolpolitiken länge misslyckats. Även skolfacken har gjort stor skada när de i årtionden enbart pratat skit om läraryrkets villkor. Naivister har fått bestämma för mycket och ansvariga har inte tagit sitt ansvar. På tok för många av våra barn och unga får en oacceptabelt dålig kunskapsstart i livet! Det minskar påtagligt deras möjligheter att förverkliga egna drömmar. Det försämrar kraftigt svensk konkurrenskraft och driver snabbt fram allt mer social oro inom våra närsamhällen. Den oansvariga migrationspolitiken och den misslyckade integrationspolitiken har inte gjort den svenska skolans utmaningar lättare.... Var det inte Fridolin från MP som skulle fixa den svenska skolan på 100 dagar.... Det har gått långt över 365 dagar nu....
http://www.expressen.se/ledare/eric-erfors/kris-i-betygen-lararministern/
http://www.gp.se/nyheter/ledare/ledarkronika/1.2941553-heller-sahlgren-kunskapsskolans-fall

Sjuk naiv inställning
Som man ropar får man svar. Alla system utformade av människor lever sina egna liv och kreativiteten är stor bland systems brukare för att maximera egennyttan. Bonussystem inom näringslivet eller socialförsäkringssystem är inga undantag. Eftersom referensbiblioteken är väldigt begränsade bland många rikspolitiker är det inte så förvånande att naivitet och ideologiska låsningar får råda istället för vetenskap och förnuft. Sjukfrånvaron i Sverige har åter exploderat. Den nuvarande regeringen valde att återställa de bra reformer Alliansregeringen genomförde.Visst är det intressant att ett folk som generellt fortfarande har det relativt tryggast och materiellt bäst i världen också är sjukast. Om vi struntar i kostnaderna för alla dessa sjukskrivningar så är det sjukt att inte över 30% av totalt sjukskrivna får aktiv hjälp att åter bli självförsörjande. Över 30% kan ju efter två års sjukskrivning jobba, även om det innebär en ny typ av jobb. Naivt, dumt, dumt och dyrt!
http://www.dn.se/debatt/sjukfranvaron-fortsatter-att-oka-i-snabb-takt/

Matriarkatets tid
Jag hoppas att vi mycket snart lämnar naivitetens tid. Naivitet är bara en acceptabel ursäkt bland våra barn och unga. Ingen som vill ses som vuxen ska kunna gömma sig bakom ord om att de varit naiva. Naiva människor ska inte ha ansvarsfulla positioner i den vuxna världen. Kan det vara så att vi snart går in i materiarkatets tid? Varför inte? Jag är inte säker på att det leder mot ett så mycket annorlundare samhälle. Många länder runt om i världen har ju provat och har ju kvinnliga ledare. Sverige utmärker sig snart som ett av få länder där den högste chefen inte varit kvinna. Alla våra Nodiska grannar har haft kvinnor på rikets högsta ämbete. Flera Asiatiska länder har haft kvinnliga ledare. Golda Meir, Thatcher och Ghandi är några tidigare ledande exempel. Har dessa kvinnors egenskaper skilt sig från män med särskilt goda ledaregenskaper? Ja, ja.... 2016 kanske vi får Hillery Clinton som USAs president. Om Angela Merkel fortfarande styr Tyskland/EU så styrs snart "den fria världen" av kvinnor. Om det händer hoppas jag det har positiv betydelse.

I Sverige tar allt fler ambitiösa och duktiga kvinnor ledaroket på utmärkta sätt. Inte minst kan de symboliseras av Uppsaladöttrarna Annika Falkengren och Magdalena Andersson. Falkengren är den anställda kvinna som inklusive bonusar tjänar mest i Sverige. Andersson är den som gärna vill ta ännu fler än alla de skattemiljoner hon redan tar från Falkengren. Den svenska högskattelinjen är ohållbar. Vägen framåt måste vara att fler arbetsföra är självförsörjande och bidrar med skatteintäkter. Inte att ta ännu mer från de som jobbar hårdast och som utbildat sig väl för att till exempel finansiera ett sjukförsäkringssystem som inte aktivt hjälper människor tillbaka mot självförsörjning. Vårt försvar av den generella välfärden kräver fler som Falkengren, Shariati, Stjernholm, Olving, Brunell Livfors och Campbell. Meritokrati ska råda! Då blir också allt fler ledare kvinnor baserat på deras kunskaper, erfarenheter och arbetsvilja. Ring ut naiviteten! Ring in förnuftet och fliten!
http://www.expressen.se/ledare/ingen-tjanar-pa-perversa-skattenivaer/
http://www.svd.se/lista-sa-mycket-tjanar-sveriges-kvinnliga-finanselit#sida-1


2 kommentarer:

 1. Påtal om naiv... http://unt.se/uppland/uppsala/ledningen-holl-tyst-for-polisen-4043718.aspx

  Vet att kommunpolitiker inte har med Polisen att göra. Men ni pratar väl med dem? Känns extra tungt när det handlar om Uppsala

  Är inte särskilt nöjd över att polisen verkar stå över lagen när det gäller grova brott.

  Gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart att poliser inte står över lagen. Jag är helt säker på att poliser också tillhör grupper som regelbundet har individer som felaktigt anklagas. Oavsett ska alla anklagelser tas på största allvar och om det "bara" är förtal eller försök till justitiemord måste det finnas sätt att påvisa att anklagelser tagits på allvar men att relevant myndighetsdel avskrivit misstankarna. Misslyckandet att tidigare ta anklagelser mot "kapten klänning" på allvar borde ha lärt Polisen att utveckla en bättre ordning för internutredningar. Särskilt "intressant" att detta fall tycks hanteras märkligt då Karin Götblad har en mycket hög profil kopplad till att just vuxna som utsätter barn för övergrepp borde straffas hårdare.

   Radera