söndag 27 december 2015

Brytpunkter

Tider kommer och går
Universum pulserar kraftfullt och är så enormt att de flesta av oss människor skulle bli galna om vi funderar för mycket om var universum tar slut. Är det en vägg där? Vad finns bakom väggen i så fall?  I detta enorma universum har också arten människan fått en chans att blomma ut. Vår art sägs endast ha drygt 200.000 år på nacken. Att just vår art segrade är ett exempel som verifierar Darwins evolutionslära att den smartaste segrar. Och smart är framförallt den som anpassar sig till en ständigt förändrad verklighet. Bland arten homo sapiens, människan, finns de som tror sig av födsel vara bättre och mer värda än andra homo sapiens. Ja, ja.... Det är inget jag tror på men klart är att de kulturer som fostrar sina barn att bejaka utveckling, studera flitigt, arbeta hårt och samarbeta utvecklas onekligen snabbare och kraftfullare än andra. Tider kommer och tider går. Bara universum och dess ständigt konstanta energi består, i olika former. Tror du att det finns människor som föds till mer värdefulla människor än andra? Självklart inte. Samtidigt har olika kulturer skapat egna berättelser om det folk dom anser sig tillhöra. Dessa berättelser påverkar självklart både människors självbilder och olika folkgruppers förhållande till varandra. Tyvärr bär dessa tusenåriga berättelser på gamla oförrätter som skapar dödliga konflikter även idag och i vår framtid tills mänskligheten som dinosaurierna får lämna över makten över jorden till något annat.
http://www.evolutionsteori.se/artiklar/manniskans-evolution/

Den som är satt i skuld är icke fri
Om frihet är viktigt är det klokt att inte skuldsätta sig för mycket. Varje normalbegåvad person borde förstå att den som skuldsatt sig för mycket också har förlorat sin frihet och är beroende av andras godtycklighet. Den som både är högt belånad och inte sparar (amorterar) äventyrar kraftigt sin frihet. Dagens konsumtionssamhälle är till stor del uppbyggt kring krediter. De dyra kreditkortens inträde i människors liv har påtagligt bidragit till att koncentrationen av rikedom sedan 80-talet återigen kraftigt ökar. Och hur får man till en rimlig fördelningspolitik i en snabbrörlig global värld? Hur ska 98% av jordens befolkning kunna få en rimligare del av det de 2% rikaste kontrollerar? Är det kommunistiska tankar? Självklart kan de som tillhör de 2% tycka så. Precis som min morfar brukar säga tycker jag det är en idiotisk samhällsekonomi. Jing/jang fungerar inte. Det är för mycket obalans och det är självklart ohållbart. Men hur får man till en rimlig balans i en global värld? Vilket blir det mänskliga priset när kampen mot mer balans tilltar? I det korta perspektivet betalar västvärldens medelklass priset för att människor i utvecklingsländer får det allt bättre. Ja, ja... Vi får se hur det går. Själv väljer jag att leva ett liv som gör att jag känner mig rimligt fri, då är det klokt att inte ha för mycket skulder. Om man har skulder ska de dessutom enbart vara kopplade till investeringar och inte konsumtion. Dags att spela på lotto kanske?..... Sannolikheten att vinna stort är minimal, men den finns ju..... Hoppet är det sista vi ger upp. Vissa kulturer är dock smartare än andra. Darwins läror kan självklart appliceras även mellan oss människor. Kulturer som stelnar och bara lever på gamla meriter är chanslösa mot kulturer som också bejakar utveckling och förändring.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Darwinism
http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Hushallens-skulder-pa-en-hog-niva/
http://www.evidensgruppen.se/sites/default/files/Evidens_rapporten_high.pdf
http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Offentlig-ekonomi/Statsbudget/Statsskulden/
http://www.evolutionsteori.se/artiklar/manniskans-evolution/

Samhällsbygge
Jag tillhör de personer som gillar olikheter. Samtidigt kräver ett framgångsrikt företags eller samhällsbygge en kultur som skapar respektfulla ramar runt alla olikheter så att vi klarar av att leva i hyfsad harmoni tillsammans eller sida vid sida. Jag vill att både företag och samhällen ska få byggas upp så som deras ägare önskar. Det inkluderar rätten att välja en väg mot stagnation och undergång. Darwins "marknadsekonomi" kan det kallas. Denna rätt måste också få inkludera möjligheten att försvara utvecklingspositiva, demokratiska, jämställdsorienterade och sociala värderingar. Därför måste svensk migrations- och integrationspolitik kraftigt förbättras. Det är tröttsamt att ta del av vissa mediers ledarartiklar som ideologiskt snöat in sig och vägrar att inse volym har betydelse för ett samhälles förmåga att säkerställa social hållbarhet och försvar av grundvärderingar som anses viktiga. I en demokrati är det också klokt att lyssna till invånarna. I diktaturens Thailand anses nästan 100% av befolkningen gilla militärdiktaturen.... Så kanske det är men jag vill inte leva i en diktatur oavsett hur bra vädret anses vara. Jag vill leva i ett närsamhälle utan stora sociala konflikter och som är ekonomiskt starkt utifrån en generell välfärd. Det förutsätter en ansvarsfull migrations och integrationspolitik!
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/thailand/12066647/Thai-government-poll-apparently-shows-99-per-cent-of-citizens-are-happy-with-the-leadership.html

2 kommentarer:

 1. Hej Stefan, jag håller med dig ang skulder, iom att välfärd monteras ned och även det sociala skyddet så kan det vara mycket lägligt att kräva att låntagaren betalar av skulderna i snabbare takt.

  /F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är rimligt eftersom det också representerar enskilt sparande. Personligen anser jag att vi också bör överväga om inte försörjningsbidrag (i alla former) ska behandlas som fördelaktiga lån som ska återbetalas om man inte är medborgare.

   Radera