söndag 13 december 2015

Trovärdighet

Klimatöverenskommelse
Även om avtalet är mer likt ett "letter of intent" är det positivt att 195 (vad hände med det 196e landet?) av världens nationer bland annat  enats om ambitionen att motverka en global uppvärmning över 2 grader. I det lågt förpliktigande avtalet valde de också symboliskt att inkludera en ambition om max 1,5 grader. Det var positivt. Avgörande för hur det går avgörs främst av USA, Kina, Tyskland, Japan och Indien. Vårt fantastiska Sverige gjorde mycket för att ställa om Sverige under Alliansens ledning. Både nationellt och i Uppsala ledde Centerpartiet Alliansens framgångsrika miljö och klimatarbete. I Uppsala fick vi bland annat erkännande av Världsnaturfonden, i deras mycket omfattande bedömning, och utmärkelsen Sveriges bästa klimatstad. 2014 antog också Uppsala i bred politisk ordning några av världens ambitiösaste miljö och klimatmål.

Världsnaturfonden har gett upp hoppet att jordens länder ska ta tillräckligt ansvar för en mer hållbar miljö och klimatväg framåt. Det är världens allt större städer som bär på hoppet och lösningarna. Många av dessa allt större städer har många fler invånare än hela Sverige. Och städernas olika miljö och klimatutmaningar är mycket påtagliga. Och berör då uppenbart och påtagligt många människor. Jag vill minnas att Världsnaturfondens prognos är att av världens snart 10 miljarder människor kommer över 75% bo i våra storstäder senast 2070. En bekant till mig är till exempel borgmästare för en liten växande storstad med över sju miljoner invånare. Tro mig, ledningen där är fokuserad på affärsverksamheter och miljöfrågor. Trots att avtalet är fluffigt är det symboliskt viktigt. Världens ledningar har äntligen förstått att människans klimatpåverkan måste tas på allvar.
http://www.nytimes.com/2015/12/13/science/earth/climate-accord-is-a-healing-step-if-not-a-cure.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&clickSource=story-heading&module=a-lede-package-region&region=top-news&WT.nav=top-news
http://www.nytimes.com/interactive/2015/12/12/science/What-Does-the-Climate-Deal-Mean.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&clickSource=image&module=b-lede-package-region&region=top-news&WT.nav=top-news

Jakten på yngre väljare
Partier vill självklart attrahera väljare bland alla åldersgrupper. Särskilt viktiga är ungdomar eftersom de representerar framtiden. Om ett parti inte lyckas fylla på med nya unga väljare går partiet mot den demokratiska döden. Liberalerna, föredetta FP, försöker nu profilera sig som ett starkt miljöengagerat parti. Om det är på riktigt är det bra. Då blir det lättare för Centerpartiet att driva på miljöarbetet i samarbete med bland andra Liberalerna. Miljöpartiets framgångar bland yngre akademiskt orienterade lockar säkert. Och skolpolitiken samt integrationspolitiken leddes tyvärr inte av L med någon större framgång. Oavsett vad man gör som individ eller parti är det viktigt med trovärdighet för att ett nytt profileringsgrepp ska lyckas. Centerpartiet har sedan partiets start varit ett naturvårdande parti. Centerpartiet är det enda Alliansparti som tog avstånd ifrån en miljöförstörande civil flygplats på Ärna i centrala Uppsala, då vi bland annat har väldigt nära till ett starkt expanderande Arlanda. Centerpartiet är också det enda Alliansparti som både vill ersätta fossila bränslen och kärnkraft med fossilfria samt förnyelsebara och ofarliga energikällor. Dessutom har Centerpartiet en mycket hållbar plan för Uppsala kommuns utveckling som inkluderar landsbygderna, solenergi och el som drivmedel. Hur ensamma tror du Centerpartiet är med att ha arbetat fram en egen och tydlig hållbar befolkningsutvecklingsplan för Uppsala? Att kalla sig grön är inte bara ett ord. Det måste kläs i praktisk politik som är grönt trovärdig. I konkreta ställningstaganden avgörs om man är trovärdigt grön eller ej. Jag ser fram mot att Alliansens miljö och klimatarbete blir ännu bättre när vi senast 2018 tar tillbaka makten. Övriga Allianspartier får gärna ansluta sig till vår gröna politik. Det är bra för Uppsala.
http://www.unt.se/asikt/debatt/stralande-utsikter-4016800.aspx

P.S Centerpartiet har länge kämpat för att vårt viktiga Försvar ska ta ansvar för tidigare PFOS-föroreningarna i Uppsala. För bara några veckor sedan gjorde vi vårt senaste debattnedslag i den frågan och uppmanade Försvaret att agera mer seriöst och ansvarsfullt. Nu har Försvaret vänt och erkänner en större skuld än tidigare. Bra! Snart kanske vi kan börja sanera marken och därefter tillsammans med Försvaret helt fokusera på hur kommunen och Försvaret tillsammans bidrar till att stärka Sveriges försvarsförmåga.
http://www.unt.se/uppland/uppsala/nya-uppgifter-om-pfos-vid-arna-4016186.aspx


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar