torsdag 17 december 2015

Smörgåsbord

Är det någon större skillnad mellan ett smörgåsbord och ett julbord? Skinkan? Rödkål? Lutfisk? Så stor skillnad är det nog inte. Förutom att jag brukar vara less på julbord efter julafton. Idag ska jag smörgåsborda lite i mitt bloggande. Jag ska reflektera över de två senaste opinionsmätningarna, faktumet att allt fler barn och unga får diagnoser och om vad som hände i riksdagen.

Odugligt ledarskap
Vad vill regeringen? Som dom agerat hittills tycks dom vilja att de flesta som lever i detta nordliga land Sverige i framtiden ska bli fattiga och bidragsberoende igen. Tro mig, det kan gå fort från att vara framgångsrik till att vara misslyckad och nere för räkning. Därom finns massivt med både enskilda människoexempel, organisationsexempel och länder. Ett intressant nationellt exempel är Uruguay. Läs gärna i länken nedan om Uruguay. Under 1900-talet gick landet från att vara ett av världens rikaste och mest välmående demokratier till en mycket sämre situation. Framgång måste försvaras och utvecklas varje dag om den ska bestå. Det inkluderar att reformera system till nya verkligheter. Eftersom regeringen är vilse och senfärdig i sina beslut är det inte förvånande att folkets stöd till S och MP fortsätter att falla. Kul att C tycks vara det fjärde mest populära partiet om det skulle vara val idag. Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna börjar bli jämnstora. Sverigedemokraterna har vittring på att bli landets största parti. Med andra ord är det politiska landskapet nytt och det måste snart gammelpartierna förhålla sig till och göra tuffa vägval. Vilket parti är David och vilket är Goliat i dagens politiska cirkus?
http://www.dn.se/nyheter/politik/bara-30-procent-av-valjarna-stoder-s-och-mp/
http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/article21951150.ab
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Uruguay#Historia

Som du ropar får du svar
Hej möts med hej. Hejdå möts med hejdå. Talesättet "som man ropar får man svar" är intressant. Mina erfarenheter är att bonussystem, ersättningssystem och bidragssystem fungerar. Beroende av hur dessa system utformas så styr dom människors beteende. Vad avser bonusar är det ägarnas vilja att styra prestationer mot insatser som ger bättre betalt. Men vad vill vi få för effekt av ersättningssystem kopplat till skolan och inom primärvården? Visst är det intressant att antal diagnoser på oss svenskar har exploderat de senaste tio åren. Som av en händelse får skolor och vårdenheter bättre betalt om en person blir eller är klassad med några bokstavskombinationer. Är det ett bra system som pressar fram diagnoser som jag tror många gånger bara är normal ungdomsproblematik? Hur skulle ett bättre system utformas, som inte livslångt gör människor beroende av olika mediciner och stöd som de inte behöver? Ofta är det säkert lite mer kärlek som behövs.
http://www.skolverket.se/statistik-och-utvardering/nyhetsarkiv/2015/nyheter-2015-1.229449/hur-anpassar-skolan-sin-verksamhet-for-alla-elever-1.239053
http://www.hemmaforaldrar.se/okning_av_barn_med_beteendestorningar_i_skolan.htm
http://ki.se/forskning/adhd-diagnos-som-vacker-kanslor
http://skolvarlden.se/artiklar/diagnoshysterin-dubbelt-så-många-utredningar-görs
http://www.svd.se/diagnos-for-vem--skolan-eller-eleven
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/orebro/verksamhetschef-slar-larm-efter-adhd-explosion-inte-bups-jobb-att-medicinera-mot-en-dalig-skola

Vad hände?
Det är viktigt att nyhetsförmedlarna förmedlar nyheter som kan vara av stor betydelse. Särskilt intressant om det äger rum händelser som avviker ifrån tidigare samhällsbeteenden. Igår kunde vi läsa ett inslag om att demonstranter tagit sig in i riksdagshuset och krävt att få träffa några utrikesinriktade ministrar. Säkerhetsvakterna kände sig tydligen så hotade att Polisens insatsstyrka kom och bar ut en del av dem. Varför fick inte denna demonstration mer medialt utrymme?
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21950927.ab

2 kommentarer:

  1. Uppsala kommun har med en månads varsel meddelat att IES Uppsala får 5 miljoner kronor mindre i strukturersättning per år från och med Januari 2016. Detta genom att man bytt beräkningsmodell för hur man ska fördela socio-ekonomiskt stöd mellan kommunens skolor. I den nya modellen räknas inte andelen elever med invandrarbakgrund med, vilket innebär att IES blir den enskilt största förloraren med råge av alla grundskolor i Uppsala kommun. Detta på grund av att vi har en betydligt större andel av elever med utländsk bakgrund än snittet i Uppsala kommun. Man har också lagt till ytterligare en nivå i beräkningen av föräldrars utbildningsbakgrund, kallat forskarutbildning, vilket också drabbar Internationella Engelska Skolan i Uppsala med absolut störst kraft. SCB, som tillhandahåller statistik på föräldrars utbildningsbakgrund, har inte någon statistik på forskarutbildning att erbjuda, vilket gör att den faktorn blir högst otillförlitlig och man kan ifrågasätta vilket underlag som finns till dessa siffror. Summa summarum blir i kronor per elev att Internationella Engelska Skolan i Uppsala går från att få ca 7000 kr per elev och år till att få 0 kr per elev och år från och med Januari 2016.
    Dina reflektioner?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill att utbildningskvaliteten ska stärkas för våra barn och unga, inte försvagas. Engelska skolan är mycket duktig på att bidra till sina elevers goda kunskapsuppbyggnad. Det är toppen.

      Ersättningsmodeller måste vara relevanta, smarta och rättvisa. De skolor som mest behöver stärkta resurser, för alla klassbarns bästa, är barn som har sociala problem eller som kommer från mycket obildad bakgrund (många analfabeter har kommit och kommer nu till Uppsala). Att ha utländsk bakgrund är inte tillräckligt för att kvalificera för mer pengar. Barn till utländska föräldrar med akademisk bakgrund och från socialt stabila förhållanden behöver inga extra stödpengar.

      Radera