fredag 25 december 2015

Mest förföljda

Inte sekulära
Sverige är än så länge ett sekulärt samhälle. Det gillar jag. Jag tror att ett samhälle som är uppbyggt fritt från religionsuppfattning är den bästa vägen framåt. Kan man tycka annat om man har som utgångspunkt att respektera enskilda människors egna trosval så länge man inte med våld och förtal försöker förtrycka oliktänkande? Kina har valt att inte acceptera några religiösa rörelser. Det kinesiska ledarskapet har valt att inte acceptera religionsfrihet. Visst kan jag förstå deras rädsla för troskonflikter mellan sitt folk. Världshistorien är ju tyvärr full av maktkamper mellan trosgrupperingar. Tänk dig Syrienkonflikten i Kina så skulle nog även du bli "lite" orolig och religionsfientlig. Den kinesiska regimen har under lång tid och konsekvent slagit ner försök till subkulturer. Ramarna i landet ska gälla alla. "Mittens rike - Ett land -ett system". En av världens genom tiderna mäktigaste kulturer och folk har landat i slutsatsen att det är bäst väg framåt för "husfriden". Med snart 1,4 miljarder invånare kan man förstå att det lätt kan uppstå blodiga intressekonflikter trots att 92% av kineserna tillhör befolkningsgruppen haner. Även kristna möter självklart motstånd i detta allt mäktigare rike. Kristendomen är världens största religion. Men kan den ses som "ett system"? Knappast. Varianterna av kristna trossamfund är många och konflikterna mellan kristna grupper har historiskt varit många. Jag väljer dock att fortsatt tro på ett sekulärt samhälle med trosfrihet. Vi kommer att lära oss allt mer om hur väl det fungerar framöver.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Lista_över_trosuppfattningar_efter_antalet_bekännare

Mest förföljda
Gång efter gång upprepas människors maktmisstag. Mina farföräldrar tillhör de kristna som flytt från massmördande och förtryck. Min farmor var armeniska och hon, hennes föräldrar och syskon flydde till Jerusalem undan slakten av armenier under det Osmanska ledarskapet. Farfar var kopt med en liknande flyktingbakgrund som farmor. Båda, och deras egen familj, fick sedan uppleva krig och förtryck även i Jerusalem. Av de som anser sig troende är de kristna flest. Därför är det kanske inte så konstigt att de kristna anses vara de mest förtryckta runt om i världen. Det sekulära (alla får tycka vad de vill och staten är inte kopplad till en religion) samhället är sett ur mänsklighetens historia en ung företeelse. Kineserna har kommit fram till hur dom tror konflikter kan minimeras. Vi får hoppas att svensk tro på ett sekulärt samhälle fortsätter att bjuda på lokal fred även i en framtid då blandningen av religiösa grupperingar kraftigt ökar. Det är inte givet utan den respekt för olikhet som det sekulära samhället bygger på måste säkras genom ett klokt och tydligt ledarskap!
https://m.svenskakyrkan.se/?di=1107333
http://www.dn.se/debatt/de-allra-flesta-som-forfoljs-for-sin-religion-ar-kristna/
http://www.svd.se/fakta-om-varldens-mest-forfoljda-religion
http://www.dn.se/nyheter/sverige/arkebiskop-antje-jackelen-demokrati-ar-en-farskvara/
https://www.washingtonpost.com/world/a-christmas-of-despair-for-syrian-christian-refugees-in-lebanon/2015/12/24/d035f3a2-9d07-11e5-9ad2-568d814bbf3b_story.html?hpid=hp_hp-top-table-main_syrianchristians-1025pm%3Ahomepage%2Fstory
http://humanistbloggen.blogspot.se/2011/12/sekularism.html

Tungan rätt i mun
Jag gillar den nuvarande påven. Han har civilkurage och vågar säga filosofiska sanningar som inte kortsiktigt inriktade egoister gillar att höra. Min respekt för honom minskar inte av att han trots risken för sitt eget liv försöker rensa ut kopplingarna mellan hans kyrka och organiserad brottslighet samt allt sexuellt utnyttjande av barn utförda av katolska präster. Precis som alla stora filosofer genom tiderna har påve Francis insett att måttfullhet av många skäl är den bästa livsvägen både för en enskild människa och för samhället i stort. Francis uttrycker tydligt sin avsky för överflödssamhället och egoism. Trots alla miljarder människor som kallar sig religiösa styrs världen av värderingar som saknar eller har litet religiöst stöd. Är inte det lite intressant? Och vänstermediet Aftonbladets ledare ondgör sig över ojämlikhet i hälsa och barnfattigdom. Ena dagen vill dom att Sverige ska hjälpa alla världens fattiga ännu mer i Sverige. Samtidigt ondgör de sig över den negativa svenska utvecklingen.... Självklart ökar ojämlikheten i hälsa och rikedom när Sverige per capita i Europa hjälper flest folkvandrare på egen mark. Som en konsekvens av det öppna samhället kan inte Sveriges regeringar längre kraftigt slå mot de bäst betalda och förmögna (samtidigt har de högst betalda fortfarande världens högsta skatter). Även det leder självklart mot att skillnaderna mellan de som tjänar mest och de som får lägst bidrag ökar, och det från världens tidigare minsta skillnader! Det är tröttsamt med så naiva och konsekvensoförstående ledare!
http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/ingvarpersson/article21994830.ab

Kompromissfiske
Bra! Jag har länge efterfrågat bredare enighet runt reformförslag som kraftigt förbättrar den svenska integrationsförmågan. Ju fler partier som kan enas desto bättre. Det parlamentariska läget är sådant, och kommer att vara sådant även efter nästa val, att gammal blockpolitik är gammeltänk. Självklart ska partier med liknande grundvärderingar och en tro på det fria näringslivets överlägsenhet att bidra till välståndsskapandet samarbeta, men det räcker inte. Det är bra att delar av Cs riksledning indikerar stor kompromissvilja inom migrationspolitiken för att ha en chans att ingå i någon form av framtida regering. Verklighetens kamp för en bättre integrationspolitik kräver dock bredare överenskommelser än mellan M, C, L och KD. För att snabbt ge framtiden en positiv chans krävs minst att S är med på en uppgörelse som måste vara långsiktig för att ha någon chans. Framförallt måste kortsiktigt M och S låsa in sig och enas om några förändringar som förbättrar integrationen. Därefter kan de övriga få hjälpa till och fila på formuleringarna. Det brådskar! Vi vill väl att Sverige ska klara av att fortsätta erbjuda våra svagaste en ok lägsta levnadsstandard?
http://www.aftonbladet.se/debatt/article21979994.ab


2 kommentarer:

  1. Bra skrivet Stefan! Det kommer bli väldigt stora påfrestningar och obekväma beslut och stora utmaning framöver. Den som lever få se.

    /F

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blir en guppig väg framåt. Självklart kan framtiden bli ljus för många som lever i framtidens Sverige. Tyvärr är sannolikheten hög att rikets bristande tillgång på dugliga ledare gör att vårt generella välstånd är hotat. Vi sägs få vad vi förtjänar....

      Radera