torsdag 3 december 2015

Journalistik

Journalistik
Grattis UNT! Visst kan man gratulera en organisation? Särskilt om den fyller 125 år. Alla möjligheter till fest ska också fångas. Inte minst ur personalvårdande perspektiv. Att regissören Ingemar Bergman utsetts till Uppsalas största kulturpersonlighet de senaste 125 åren känns toppen då han särskilt blev känd som filmregissör. Och Uppsala blir mer och mer Sveriges filmhuvudstad.
http://mobil.unt.se/kultur-noje/han-ar-tidernas-kulturprofil-i-uppland-4000509.aspx

Gammelmedierna, som till exempel DN, GP, SvD och UNT brottas med stora problem. De har enormt svårt att hitta nya affärsmodeller som bär i en ny verklighet där typ bara allt färre +60-åringar väljer att dyrt prenumerera. I en ny värld där Google, Facebook, Vodafone med flera "äger" nätinterfacet samtidigt som dom klarar av att fånga stora delar av annonsörernas reklamutgifter. Eftersom Google och FB vet vilka vi individuellt är, efter olika registreringar och genom alla våra sökningar på nätet, säljer dom till skillnad mot gammelmedia mycket träffsäker annonsexponering.  

Om gammelmedia med bra journalistik, särskilt grävande journalistik, dör måste samhället säkra tillgången av journalister på nya sätt. Fortsatt på ett sätt där deras integritet ges stort utrymme. Lagstiftaren kanske kan kräva att på vårt territorium måste en som tjänar pengar på annonser anställa eller köpa journalistik. En journalist per 100 miljoner i annonsintäkter kanske?... Vi behöver grävande journalister i kampen mot korruption och annat maktmissbruk. Vi behöver bra journalistik för att oduglighet bland makthavare ska komma ut i ljuset och tvinga fram förändringar. Vi behöver också fler journalister som inte är vänsterprogramerade. Jag kanske ska bli journalist. Följa i Bernsteins och Woodwards anda. De var Washington Posts grävande journalister som genom projektet "Deep throat" fällde USAs president Nixon. Det var en bedrift av enorma mått. Det finns garanterat gott om skit att gräva fram i Sverige och övriga EU. Vem blir min partner i så fall? Nuder kanske? Hans krönikor i Dagens industri är riktigt bra.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Watergateaffären


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar