fredag 4 december 2015

Utbud och betalningsförmåga

Klimatkonferensen i Paris rullar på. Olika perspektiv på klimatutmaningarna stöts och blöts. Till och med krafter som anser att det är påhitt att människan själv driver på utvecklingen mot en högre temperatur på jorden gör sin röst hörd. De allra flesta tycks dock överens om att de allt fler miljarder människornas konsumtion och konsumtionsmönster tär hårt på naturen. Marknadsekonomins förmåga att bidra till högt generellt välmående ställs mot de påfrestningar som dagens slit lite grann och slängsamhälle gör med moder jord.


Västvärlden skulle behöva en smartare miljörörelse där man gör det "fint" att leva trångt och låg status att ta upp för mycket boyta per person. "Fint" att handla klimatsmart. "Fint" att i huvudsak skippa långa affärsresor och istället mötas med hjälp av moderna konferenssystem. I kombination med virtuell verklighet kan man säkerligen även gå på bar tillsammans på nätet ; ). Därutöver måste miljörörelsen bli mer krass i sina argument för att stimulera ändrade beteenden. På minst 80 procent av befolkningen biter inte argumentet att jorden går under. Det är bland annat för abstrakt för att accepteras. För att nå massorna är det viktigt att i samhällsbygget göra det lätt att göra kloka val. Det är också viktigt att använda krassa ekonomiska argument. Om du till exempel cyklar istället för att köra bil så sparar du minst 30.000 kronor per år. Det är nettopengar som man kan göra väldigt mycket roligare med än att sitta i köer om bilen absolut inte är nödvändig. Utbudet inom konsumtionssamhället är enormt. Efterfrågan är också enorm. Men håller den gamla sanningen att utbud och efterfrågan styr allt på att förändras?



Europa brottas med stora problem. Arbetslösheten är hög, nya företagsinvesteringar görs inte i den utsträckning som önskas för skapande av nya jobb, offentliga verksamheter är skuldsatta på kraschnivåer, många privatpersoner är farligt högt belånade, gamla regelverk har inte uppdaterats utifrån en ny verklighet o s v. Storbritannien och Danmark har en majoritet av befolkningen som inte accepterar ett EU som bara vill bestämma mer och mer. Dessutom har vi folkvandringsutmaningarna. Europeiska centralbanken försöker elda på ekonomierna genom att sätta en allt högre MINUS ränta. Den som fattar lite ekonomi förstår att vi har stora ekonomiska problem som tillfälligt göms undan. Offentliga  verksamheter skuldsätter sig som aldrig tidigare och så även privatpersoner i Sverige. ECB och Riksbanken vill pressa upp inflationen men det går väldigt trögt på grund av bland annat global konkurrens och hög arbetslöshet. Självklart är detta en ekvation som är ohållbar. Utbud och efterfrågan är en sak men viktigare för en hållbar ekonomi är hur utbudet kan matchas mot reell betalningsförmåga. Även om efterfrågan på bostäder är hög i Sverige så är betalningsförmågan bland de flesta i behov av bostad låg. Det är självklart inte hållbart att allt färre ska bära upp allt fler inom dagens välfärdssystem. Dagens välfärdssystem har redan fallit. Det inser nog många inom socialförvaltningarna, inom Polisen, inom sjukvården etc. Det är dags att skyndsamt bestämma vilket nytt samhälle vi vill ha. Nytt måste det bli med nya system anpassade till en ny verklighet. Reformbehovet är stort samtidigt som den parlamentariska situationen är urdålig. Ingen bra kombination. För varje dag som går växer också ett parallellsamhälle fram i Sverige. Ett parallellsamhälle med fattigdom och hög brottslighet. Sverige behöver en stark samlingsregering.
http://www.dn.se/ekonomi/ecb-sankte-borsen/
http://www.svd.se/skuggsamhallet-fortsatter-att-vaxa/om/ledare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar